MARKTVISIE | Gasprijzen omhoog door kouder weer

Marijke van Rongen · Thursday 30 November 2017

Tot begin week 48 stegen vooral de kortetermijnprijzen verder door. Het koudere weer zorgde voor extra vraag, terwijl de aanvoer achterbleef. In de termijnprijzen voor de verre jaren zat veel minder beweging.

Door gewijzigde weerberichten met minder kou voor de eerste week van december daalden de prijzen in de loop van de week alweer.

Uitzondering waren de spotprijzen elektra. Zij stegen fors door het koude weer en minder wind in Europa. Onbalans bleef, op wat korte pieken na, achter. Hij was goed voorspelbaar en er waren geen onverwachte gebeurtenissen zoals centrale-uitval en afroepen van noodvermogen.

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
 22 nov   29 nov 22 nov   29 nov
TTF daggas 19,30 20,15 OTC-base dec ‘17 45,05 46,05
TTF dec ‘17 19,35 19,75 OTC-peak ‘18 48,75 49,05
TTF jaar 2018 18,05 18,00 OTC-base ‘18 40,70 40,85
Korte termijn

De kortetermijnprijzen voor gas stegen flink, vooral TTF-daggas. Door het koudere weer was er veel vraag, ook voor export. De aanvoer kon het met moeite bijbenen en de gasopslagen moesten bijspringen. Voorspellingen met minder koud weer vanaf week 49 leidde daarna tot verkoopacties en dalende prijzen.

Door de combinatie van koud weer met minder wind stegen de APX-prijzen fors. Er ging ook veel stroom de grens over, met name naar Frankrijk en Duitsland. De gemiddelde peakprijs APX was midden week 48 rond de 90 euro/MWh en ook offpeak was met gemiddeld 46-47 euro/MWh flink omhoog.

De onbalansprijzen lagen gemiddeld onder de 40 euro/MWh en daarmee een stuk lager dan de APX. Door het stabielere weer zijn ze een stuk rustiger dan de afgelopen weken met slechts een enkel kort piekje omhoog.

De WKK dagsparkspread steeg de laatste dagen naar 60 euro/MWh door de hoge APX peakprijzen.

In de WKK-sparkspread voor kwartaal 1 2018 zat minder beweging. Hij handhaafde zich rond de  24 euro/MWh door de gelijkgerichte bewegingen van de kwartaalprijzen TTF-gas en OTC-elektra.

Lange termijn

De langetermijnprijzen lopen gedempt mee met de korte termijn. Meeste beweging zit in jaar 2018, wat logisch is, omdat dat tijdvak over een maand al begint. De olieprijs zat deze week rond de 63,5 dollar/vat, in afwachting van de OPEC-vergadering van 30 november. Analisten geven aan dat de koppeling tussen gas en olie steeds minder wordt en dat steenkool en power inmiddels, ook voor TTF-gas lange termijn, belangrijkere drivers zijn.

De WKK sparkspread 2018 steeg licht tot boven de 20 euro/MWh door de hogere OTC-elektraprijs. Bij de centrales ging de cleansparkspread van gascentrales om dezelfde reden naar 7,8 euro/MWh. De darkspread van kolencentrales volgde steenkool en elektra en bleef rond de 11 euro/MWh.

Visie

De marktverwachting voor kortetermijngas wijzigen we van stabiel naar dalend. Kouder weer zorgde de afgelopen week voor stijging. Vanaf week 49 wordt het zachter weer. Analisten geven aan dat de stijging van de afgelopen tijd, met name voor de frontmaanden en kwartaal 1 wel erg hard ging. Gezien de weersverwachting voor de lange termijn (wisselvallig met temperaturen rond normaal) en betere aanvoer (Noorwegen en meer LNG) achten zij de kans op een beweging omlaag het grootst.

Voor APX- en onbalansprijzen wijzigen we de marktverwachting van onzeker naar dalend. Tot eind week 48 blijft het kouder met veel vraag. Vanaf midden week 49 komt er meer wind en meer centrale-capaciteit beschikbaar (onder andere in Nederland en Frankrijk). De weekforward voor Frankrijk is circa 30 euro/MWh lager dan die van deze week.

Voor de lange termijn OTC-elektraprijzen handhaven we de marktverwachting op stabiel. De steenkoolprijs bleef deze week rond de 85 dollar/ton hangen. Of dat zo blijft, is afwachten; op vrijdag 1 december expireren er veel opties op de steenkoolprijs. Daarna kan er meer beweging komen.

Voor TTF-gas lange termijn handhaven we de marktverwachting op stabiel. Een besluit tot uitbreiding van de olieproductiebeperking op de OPEC meeting van 30 november zou voor beweging kunnen zorgen, maar is de afgelopen weken al voor een groot deel ingeprijsd.

 

 

Marktvisie van 29 november tot 6 december.

Deel op

Gerelateerde artikelen