MARKTVISIE | Energieprijzen weer gestegen

Marijke van Rongen · Thursday 23 November 2017

Korte termijn gas- en elektraprijzen liepen deze week weer langzaam omhoog. Oorzaken waren krappere aanvoer en een gewijzigd weerbericht met dalende temperaturen.

De langetermijnprijzen volgden de grondstoffen en valutaverhoudingen. Bij elektra remde het mislukken van de Duitse coalitieonderhandelingen de stijging. Het gevaar voor versneld sluiten van kolencentrales, een eis van de ‘Grünen’, lijkt nu voorlopig van de baan.

De spotprijzen elektra daalden de laatste dagen door het milde weer met meer wind. Onbalans was af en toe onrustig door uitval van centrales. Tennet riep daardoor een aantal keer noodvermogen af en vroeg om biedingen voor opregelvermogen.

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
 15 nov 22 nov 15 nov 22 nov
TTF daggas 19,05 19,30 OTC base dec 17 44,25 45,05
TTF dec 17 18,40 19,35 OTC peak 18 48,45 48,75
TTF jaar 2018 17,45 18,05 OTC base 18 40,50 40,70

 

Korte termijn

De korte termijn gasprijzen gingen op en neer, maar vanaf begin week 47 pakten ze de stijgende lijn weer op. Het milde weer verdwijnt uit de weersvoorspellingen. De vraag neemt daardoor toe, zowel voor binnenlands gebruik als voor export. De prijs voor de frontmaanden stijgt mee. Men verwacht meer gasvraag deze winter voor elektraproductie. Onder andere door de hoge steenkoolprijs en krappere capaciteit in het buitenland (kerncentrales en hydropower).

De APX-prijzen daalden de laatste dagen door het milde weer met veel meer wind. De gemiddelde peakprijs APX ging van 59 naar 44 euro/MWh en de offpeakprijs naar gemiddeld 35 euro/MWh.

De onbalansprijzen waren beweeglijk en een aantal malen hoog door uitval van centrales (o.a. Maasvlakte, Diemen, Maasstroom) en marktrestricties. Gemiddeld lagen ze met circa 30-35 euro/MWh onder de APX.

De WKK dagsparkspread daalde door de lagere APX- en de gestegen TTF-daggasprijs en is nu rond de 20 euro/MWh. De sparkspread voor kwartaal 1 2018 daalde licht, maar ligt is nog steeds boven de 24 euro/MWh. Oorzaak is de gestegen TTF kwartaal prijs.

Lange termijn

De langetermijnprijzen volgden de ontwikkelingen op de korte termijn en de grondstoffen. Bij gas tikte met name de hogere olieprijs door. Die steeg 1,5 dollar/vat. Op 30 november is er weer een vergadering van de OPEC en men verwacht aanscherping van het productieplafond. De elektraprijzen voor de lange termijn stegen omdat de steenkool nog steeds in een stijgend trendkanaal zit.

De WKK sparkspread 2018 bleef rond de 20 euro/MWh hangen door de gelijkgerichte bewegingen van gas en elektra. Bij de centrales handhaafde de cleansparkspread van gascentrales zich om dezelfde reden rond de 7,5 euro/MWh. In de darkspread van kolencentrales zat ook niet veel beweging, hij bleef tussen de  10,5 en 11 euro/MWh.

Visie

De marktverwachting voor kortetermijngas handhaven we op stabiel. Het huidige prijsniveau (19-19,5 ect/m3) is al behoorlijk hoog. Hogere gasvraag voor centrales deze winter door de hogere steenkoolprijs, het lage niveau in de stuwmeren (in Frankrijk en Zuid-Europa) en beschikbaarheid van de Franse kerncentrales is voor een groot deel al in geprijsd. Dat geldt ook voor de Engelse gasvraag (minder gasopslag en LNG-aanvoer). Alleen invallende winterkou kan de prijzen een zwiep omhoog geven. In lange termijn weersvoorspellingen voor december en januari is daar nog niets van te zien.

Voor APX- en onbalansprijzen wijzigen we de marktverwachting van dalend naar onzeker. Kans op enige stijging is het grootst. Het wordt weer wat kouder en met name België en Frankrijk zijn daar gevoelig voor. De weekforward voor Frankrijk is zo’n 20 euro/MWh hoger dan die van deze week. Er komt ook minder wind vanaf eind week 47.

Voor de lange termijn OTC-elektraprijzen wijzigen we de marktverwachting van onzeker naar stabiel. Belangrijkste driver is de steenkoolprijs. Die daalde sinds begin november met 4 dollar/ton, maar zit volgens analisten nog steeds in een stijgende trend (50 dagen gemiddelde).

Voor TTF-gas lange termijn handhaven we de marktverwachting op stabiel. Aanwijzingen voor grote bewegingen zijn er niet. Vooruitlopend op de OPEC vergadering op 30 november in Wenen, liep de olieprijs deze week op. Het is echter de vraag of de verwachte uitbreiding van productiebeperkingen een blijvend effect zullen hebben. Steeds meer niet-OPEC-landen geven aan niet mee te doen en de export van Amerikaanse schalieolie stijgt door het hogere prijsniveau.

 

 

Marktvisie van 22 tot 29 november.

 

Deel op

Gerelateerde artikelen