MARKTVISIE | Prijsdruk houdt aan

Marijke van Rongen · Thursday 19 October 2017

Stijgende grondstofprijzen hielden de prijzen onder druk deze week. De steenkoolprijs kwam even boven de 85 dollar/ton uit. En de CO2-prijzen zitten ook in de lift.

De Chinese import stijgt, omdat een aantal mijnen dicht zijn vanwege veiligheidschecks. En de gesprekken over aanpassing van het Europese handelssysteem vanaf 2020 zijn weer opgestart. Ook vindt het plan in ons regeerakkoord om vanaf 2020 een minimumprijs voor CO2-rechten te hanteren een luisterend oor; onder andere in Duitsland, na de afgelopen verkiezingen.

Uitzondering op de prijsstijgingen bij TTF-gas was de daggasprijs. Warmer weer, herstelde Noorse aanvoer en minder injectievraag zorgde voor een daling met meer dan 1 ect/m3.

De spotprijzen elektra stegen verder vanaf begin week 42. Er was veel minder wind dan verwacht ook in de omringende landen. Onbalans was af en toe hoog met name door afwijkingen in de windprognoses.

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
11 okt 18 okt 11 okt 18 okt
TTF-daggas 17,45 16,10 OTC-base nov ‘17 44,15 45,00
TTF nov ‘17 17,75 17,80 OTC-peak ‘18 46,45 47,80
TTF jaar 2018 16,75 17,05 OTC-base ‘18 39,55 40,60
Korte termijn

Bij de korte termijnprijzen TTF-gas daalde de TTF-daggasprijs door minder vraag en meer aanvoer door einde van het onderhoud. De prijzen voor de frontmaanden en kwartaal 1 van 2018 stegen nog wel door de hogere grondstofprijzen en valutaverhoudingen. Ook de onrust rond de Franse kerncentrales speelt op de achtergrond mee.

De APX-prijzen stegen verder. Er was veel minder windproductie dan verwacht, omdat het effect van de storm Ophelia uitbleef. Prijzen in Frankrijk en Duitsland waren daardoor ook hoger. Ook waren er minder centrales beschikbaar door uitval en een staking van EDF-medewerkers in Frankrijk op woensdag 18 oktober. De peakprijzen stegen naar gemiddeld 50-60 euro/MWh en voor offpeak naar gemiddeld 40 euro/MWh. Onbalans wisselde ook deze week rustige perioden af met pieken omhoog.

De WKK dagsparkspread steeg met de APX mee naar gemiddeld meer dan 20 euro/MWh met een piek van bijna 40 euro/MWh op woensdag 18 oktober. De sparkspread voor kwartaal 1 2018 steeg door naar 25 euro/MWh, ook door hogere elektraprijzen.

Lange termijn

Hogere grondstofprijzen dreven de langetermijngas en elektraprijzen verder op, vooral OTC-elektra. Base 2020 steeg zelfs met 3 euro/MWh nadat uit de kabinetsplannen bekend werd dat het kabinet vanaf 2020 een bodemprijs voor CO2-rechten in wil stellen.

De WKK sparkspread 2018 steeg met 1 euro naar 20 euro/MWh door de hogere prijs voor OTC-elektra. De cleansparkspread van gascentrales kwam daardoor boven de 8 euro/MWh. Duurdere steenkool zorgde voor een daling van de darkspread bij kolencentrales van 11 naar 10 euro/MWh.

Visie

De marktverwachting voor kortetermijngas handhaven we op stabiel. Ook deze week is de kans op daling het grootst bij TTF-daggas. De vraag is beperkt door stabiel weer met temperaturen boven tot rond normaal, herstelde aanvoer (zowel uit Noorwegen als van LNG) en minder injectievraag voor de gasopslagen. De laatste weken is er een inhaalslag geweest en ze zijn in Nederland voor 96% gevuld, en in Duitsland voor 90%. Bij TTF-gas voor de komende maanden blijft de situatie onzekerder door de steenkoolprijsontwikkeling en door de beschikbaarheid van de Franse kerncentrales deze winter.

Voor APX- en onbalansprijzen handhaven we de marktverwachting op stabiel. Kans op grote daling is niet groot. Er wordt voor week 43 stabiel weer met weinig wind verwacht, en dat houdt de prijzen in Duitsland op niveau. Via de marktkoppeling werkt dat door op de Nederlandse markt. Maandag 21 oktober komt in Nederland de Amercentrale (650 MW) terug uit onderhoud en dat geeft tegenwicht. De forwards voor de komende weken gaan licht omhoog naar 44 euro/MWh.

Voor de lange termijn OTC-elektraprijzen wijzigen we de marktverwachting van stabiel naar onzeker. De steenkoolprijs steeg verder door stijgende Chinese vraag, en de CO2-rechten door de nieuwe besprekingen over het handelssysteem. Het is niet duidelijk of de stijgende trend doorzet.

Voor TTF-gas lange termijn handhaven we de marktverwachting op stabiel.  De olieprijs beweegt rond de 58 dollar/vat. Er is enige druk vanuit elektra, met name op 2018. Dure steenkool zorgt voor meer inzet van gascentrales.

 

Marktvisie van 11 tot 18 oktober.

Deel op

Gerelateerde artikelen