MARKTVISIE | Energieprijzen blijven bewegen

Marijke van Rongen · Thursday 12 October 2017

Na een relatief rustig begin is er weer meer beweging in de prijzen gekomen. Met name de elektraprijzen ervaren opwaartse druk.

Voor de lange termijn komt dat doordat de steenkool- en CO2-prijzen weer stegen. Ook het regeerakkoord met sluiting van kolencentrales voor 2030, beperking van CO2-uitstoot en verdere inperking van de Groningse gasproductie (van 3 miljard m3 naar 18,6 miljard m3/jaar) speelt mee op de achtergrond. EDF bracht naar buiten dat meer kernreactoren (29 stuks) niet voor 100% voldoen aan de veiligheidseisen bij aardbevingen. Dit bericht zorgde op de korte termijn voor nieuwe onrust en stijgende korte termijn elektra en gasprijzen.

De spotprijzen elektra waren redelijk stabiel en alleen op maandag 9 oktober hoger door centrale-uitval in Nederland en Duitsland in combinatie met minder wind. De onbalans was wisselend. Perioden met een redelijk vlakke onbalans wisselden af met perioden met pieken en afroepen van noodvermogen. Oorzaken waren ongeplande uitval van centrales, wisselend weer met overtrekkende buien en soms harde wind.

 

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
4 okt  11 okt 4 okt  11 okt
TTF-daggas 16,55 17,45 OTC-base nov ‘17 43,90 44,15
TTF nov ‘17 17,65 17,75 OTC-peak ‘18 45,90 46,45
TTF jaar 2018 16,75 16,75 OTC-base ‘18 38,95 39,55

 

Korte termijn

De prijsbewegingen op korte termijn gas werden de afgelopen week veroorzaakt door gepland Noors onderhoud op 10 en 11 oktober. Vooral Engeland heeft daar last van, maar het werkte ook door op de TTF (vooral op de daggasprijs). Het milde weer en aanvoer uit andere bronnen (LNG en opslagen) hield verdere prijsstijging tegen. Onzekerheid rond de beschikbaarheid van Franse kerncentrales houdt de gas- en elektraprijzen voor de komende maanden in de greep.

De APX-prijzen herstelden zich de afgelopen week door uitval van centrales en minder wind. De peakprijzen stegen naar gemiddeld 45 euro/MWh. Op maandag 9 oktober waren ze zelfs boven de 60 euro/MWh. Offpeak steeg ook naar gemiddeld 35-37 euro/MWh. Onbalans wisselde rustige perioden af met pieken. Dit kwam door wisselend weer en problemen bij kolencentrales (Hemweg, Amer en Maasvlakte).

De WKK dagsparkspread volgde de APX. Hij varieerde van 10 tot 33 euro/MWh (op maandag 9 oktober). Daarna zakt hij terug naar 16 euro/MWh. De sparkspread voor kwartaal 1 2018 blijft met 23,5-24 euro/MWh hoog door de hogere OTC kwartaalprijs voor elektra.

Lange termijn

OTC-elektra voor de lange termijn bleef stabiel, totdat halverwege week 41 de steenkool- en CO2 prijzen weer een sprong omhoog maakten. Steenkool met +2,5 dollar naar 81,5 dollar/ton en de emissierechten +0,5 euro naar 7,5 euro/ton.

In de langere termijn TTF-gasprijzen zat veel minder beweging. De olieprijs bleef rond 56,5 dollar/vat.

De WKK sparkspread 2018 steeg van 18,5 naar 19 euro/MWh door de hogere OTC-peakprijs. Bij gascentrales werd het effect van de hogere elektraprijs teniet gedaan door de duurdere CO2-rechten en handhaafde de sparkspread zich tussen 7,3 en 7,5 euro/MWh). Een wisselend beeld bij de kolencentrales door de bewegingen van de steenkool en CO2-prijs. De darkspread bewoog tussen de 10 en 11 euro/MWh.

Visie

De marktverwachting voor kortetermijngas handhaven we op stabiel. Kans op enige daling is het grootste bij TTF-daggas. Het wordt mild herfstweer en Noors onderhoud is na 11 oktober voorbij. Daarnaast is er de komende weken door onderhoud minder injectie mogelijk in de gasopslagen, en er meren de nodige LNG-schepen aan in Engeland en Rotterdam. Er is de komende maanden meer onzekerheid bij TTF-gas door de bewegingen van de steenkoolprijs en de beschikbaarheid van Franse kerncentrales deze winter.

Voor APX- en onbalansprijzen handhaven we de marktverwachting op stabiel. Kans op daling is het grootste. Er is minder vraag door het milde weer en vanaf eind week 41 zijn er meer centrales beschikbaar. Zo zijn vanaf vrijdag 13 oktober voor het eerst sinds maanden alle kolencentrales weer in bedrijf (totaal 4,7 GW). Tegenwicht is er van minder windproductie, want voor begin week 42 wordt minder wind voorspeld. De forwards voor de komende weken zijn echter stabiel rond de 41,5 euro/MWh.

Voor de lange termijn OTC-elektraprijzen en TTF-gas handhaven we de marktverwachting op stabiel. Meeste kans op beweging blijft er bij OTC-elektra door de beweeglijke steenkool- en CO2-prijzen.

 

Marktvisie van 11 tot 18 oktober.

Deel op

Gerelateerde artikelen