MARKTVISIE | Forse prijsbewegingen bij start nieuwe gasjaar

Marijke van Rongen · Thursday 5 October 2017

De prijzen TTF-gas en OTC-elektra waren deze week flink in beweging. Lees meer over deze prijsontwikkelingen in de marktvisie van deze week.

Donderdag 28 september schoten ze eerst omhoog door het nieuws dat een Franse kerncentrale (Tricastin) tijdelijk stilgelegd moet worden, omdat de centrale niet voldoet aan veiligheidseisen bij overstromingen.

De dag daarna gingen de prijzen sterk omlaag, omdat handelaren nog snel posities verkochten op de laatste dag voor de start van de winter en het nieuwe gasjaar. Vanaf maandag 2 oktober liep alles weer omhoog. Oorzaken: Correctie op de forse dalingen, een stijgende steenkoolprijs en toenemende vraag voor verwarming, industrie en vullen van de gasopslagen.

De spotprijzen elektra daalden. Er was veel windproductie en minder vraag, met name op maandag en dinsdag door een Duitse feestdag op 3 oktober (dag van de Duitse eenheid). De onbalans was begin week 40 vrij onrustig door de wisselende wind, met een aantal malen afroep noodvermogen door centrale uitval en harde wind.

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
27 sep    4 okt 27 sep    4 okt
TTF daggas 17,30 16,55 OTC-base nov ‘17 43,70 43,90
TTF nov ‘17 17,30 17,65 OTC-peak ‘18 45,60 45,90
TTF jaar 2018 16,65 16,75 OTC-base ‘18 39,30 38,95
Korte termijn

De overgang naar winterkwartaal 4 en de start van het nieuwe gasjaar zorgde voor behoorlijk wat prijsbeweging. Met name de frontmaanden november en december zitten in de lift. Deels door activiteiten van handelaren die hun longposities oktober doorrolden (verkoop oktober en koop november en december). Ook de onzekerheid rond de beschikbaarheid van Franse kerncentrales blijft de markt parten spelen. Minder kernenergie betekent deze winter meer gasvraag vanuit de gascentrales. De daggasprijs is nu wel een stuk lager dan die van de frontmaanden. Dat is gunstig voor de exploitanten van gasopslagen. De verwachting is dat het vullen ervan nog geruime tijd doorloopt in oktober. In Nederland zijn ze nu voor 95% gevuld (nog 1 miljard m3 te gaan). Vulvraag zal met name uit Duitsland en Frankrijk komen, daar zijn ze met respectievelijk 85 en 74% nog een stuk leger.

De APX-prijzen daalden de afgelopen week. Uitlopers van de orkanen zorgden voor veel windproductie. Er was meer import uit Duitsland door een feestdag (de viering van de Duitse eenheid). Ook kwamen er een aantal centrales terug in bedrijf (Maasvlakte en Eemshaven), maar er waren ook problemen bij andere centrales en dat had effect op de onbalans. De peakprijzen daalden naar gemiddeld 36-40 euro/MWh en de offpeak-prijzen naar gemiddeld 32-34 euro/MWh. Onbalans was vrij onrustig door de wind, wel een aantal malen tweezijdig regelen (afnemen hoger dan invoeden). Op donderdagochtend 5 oktober was er hoge onbalans en afroep noodvermogen. Oorzaak was de de storm (waardoor windpark Amalia werd uitgezet) en onverwachte uitval van centrales.

De lagere APX zorgde voor een daling van de WKK dagsparkspread. Hij daalde van 25 naar minder dan 10 euro/MWh. De sparkspread voor de winterkwartalen handhaafden zich boven de 23 euro/MWh door de gelijkgerichte prijsbewegingen van elektra en gas.

Lange termijn

In de lange termijn TTF-gasprijzen zat, in tegenstelling tot de korte termijn, niet veel beweging de afgelopen week. Bewegingen in de olieprijs (iets omlaag naar 56 dollar/vat) en steenkool (omlaag naar 78 en weer omhoog naar 81 dollar/ton) hadden nauwelijks effect.

OTC-elektra bewoog wat meer met de steenkoolprijs mee. Prijs voor CO2-rechten handhaafde zich rond de 7 euro/ton.

De WKK sparkspread 2018 handhaafde zich rond de 18,5 euro/MWh. Ook bij gascentrales weinig beweging (7,2-7,3 euro/MWh). De darkspread van kolencentrales bewoog tussen de 10 en 11 euro/MWh met de steenkoolprijs mee.

Visie

De marktverwachting voor kortetermijngas wijzigen we van onzeker naar stabiel. Kans op lichte stijging is het grootst. Bij TTF-daggas door meer vraag, met name voor export en injectie in de gasopslagen. Bij de frontmaanden is dit door onzekerheid over de steenkoolprijs en beschikbaarheid van Franse kerncentrales deze winter.

Voor APX- en onbalansprijzen wijzigen we de marktverwachting van dalend naar stabiel. Kans op enige stijging is het grootst bij het huidige lagere prijsniveau. Daarnaast wordt er na het weekend minder wind verwacht. De forwards voor de komende weken lopen licht omhoog van 41 naar 43 euro/MWh.

Voor de lange termijn OTC-elektraprijzen en TTF-gas handhaven we de marktverwachting op stabiel. De steenkoolprijs is, na een dipje terug rond de 81 dollar/ton en de olieprijs daalde licht van 58 naar 56 dollar/vat. Prijs van CO2-rechten is stabiel rond de 7 euro/ton.

 

Marktvisie van 4 tot 11 oktober.

 

Deel op

Gerelateerde artikelen