MARKTVISIE | Prijsstijging stagneert

Marijke van Rongen · Thursday 21 September 2017

De prijzen TTF-gas en OTC-elektra stegen tot eind vorige week door, maar vanaf begin week 38 niet meer. Er zit nog steeds veel onzekerheid in de markt, onder andere door de blijvend hoge steenkool- en CO2-prijzen.

Ook blijft men bang dat, net als vorig jaar, een deel van de Franse kerncentrales stilgelegd wordt voor nieuwe veiligheidsinspecties. Eind week 38 eindigt een deel van het Noorse onderhoud. Dan komt ook de Nordstream transportleiding voor Russisch gas naar Duitsland terug in bedrijf. In Engeland worden de eerste LNG-tankers weer sinds begin augustus verwacht. Gasprijzen reageren op dit nieuws en daalden sinds begin deze week.

De spotprijzen elektra gingen licht omhoog door het koudere weer. Onbalans, op een enkele piek na, was redelijk rustig.

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
13 sep 20 sep 13 sep 20 sep
TTF-daggas 16,90 17,30 OTC-base okt ‘17 41,05 41,65
TTF okt ‘17 16,85 16,85 OTC-peak ‘18 45,90 46,10
TTF jaar 2018 16,80 16,80 OTC-base ‘18 39,20 39,55
Korte termijn

Opwaartse druk op de TTF-gasprijzen voor de korte termijn hield aan. Aan de ene kant door meer vraag (kouder weer, export en vullen gasopslagen) aan de andere kant door de krappe aanvoer (onderhoud en LNG). Vanaf begin week 38 dalen de prijzen echter weer. Het einde groot onderhoud en LNG aanvoer die weer op gang lijkt te komen zijn daar de oorzaken van. Voor de prijzen voor de komende wintermaanden blijft het spannend. Wat gebeurt er met de Franse kerncentrales deze winter? Hoe lang loopt de vulvraag voor de gasopslagen door in oktober en november?

De APX-prijzen stegen enkele euro’s door het koudere weer en minder duurzame productie. In België zijn kerncentrales Doel en Thianghe (totaal bijna 2 GW) nog tot respectievelijk begin en eind november uit bedrijf en in Nederland had kolencentrale Maasvlakte problemen. Volgens planning komt deze op 21 september terug in bedrijf. Tegenwicht was er doordat de BritNed-kabel (deels) uit bedrijf was. Hierdoor werd de export naar Engeland beperkt. De peakprijzen waren gemiddeld 42-49 euro/MWh en de offpeak-prijzen gemiddeld tussen 36-39 euro/MWh. Onbalans lag doorgaans onder de APX en bewoog op een enkele piek tussen de 20-40 euro/MWh.

De WKK dagsparkspread steeg door de betere APX-peakprijzen. Hij liep op naar 20 euro/MWh.

De sparkspreads voor de komende winterkwartalen verbeterden zich richting de 24 euro/MWh, ook hier door de hogere OTC-prijzen elektra.

 

Lange termijn

Hogere grondstofprijzen duwden de lange termijn prijzen verder omhoog. Met name steenkool, met 84 dollar/ton is een belangrijke driver. De laatste dagen stagneert de prijsbeweging van de grondstoffen, en dat zorgt voor wat lucht. Zowel OTC-elektra als TTF-gas corrigeerden daardoor sinds begin week 38 omlaag. Elektra met ongeveer 0,2 euro/MWh en TTF gas met 0,1 ect/m3.

De WKK sparkspread 2018 handhaafde zich door de gelijkgerichte bewegingen bij gas en elektra rond de 19 euro/MWh. De clean sparkspread van gascentrales ligt rond de 7,75 euro/MWh en de darkspread van kolencentrales tussen de 10,5-11 euro/MWh.

Visie

De marktverwachting voor korte termijn gas wijzigen we van onzeker naar stabiel. De grootste stijging lijkt voorbij met het einde van veel onderhoud en beter weer in het verschiet. Kans op grote daling is echter klein. De gasopslagen zijn nog niet vol, en onrust over de Franse kerncentrales houdt druk op de winterprijzen.

Voor APX- en onbalansprijzen handhaven we de marktverwachting op stabiel. Windproductie blijft laag volgens de verwachting. Bovendien neemt de vraag af door stabieler en warmer weer.

Voor de lange termijn OTC-elektraprijzen en TTF-gas wijzigen we de marktverwachting van onzeker naar stabiel. Grootste kans op beweging is er bij OTC-elektra en dat hangt af van de prijsontwikkeling van steenkool en CO2-rechten. Beiden lijken zich de laatste dagen te stabiliseren, maar in de situatie in China (uit milieuoverwegingen is er meer vraag naar steenkool met hogere kwaliteit) en Australië (beperken van export ten gunste van binnenlands gebruik) is niets veranderd.

 

Marktvisie van 20 tot 27 september.

Deel op

Gerelateerde artikelen