MARKTVISIE | Opwaartse prijsdruk houdt aan

Marijke van Rongen · Thursday 24 August 2017

De TTF-gasprijzen voor de kortere termijn zijn de afgelopen week verder gestegen. Sinds begin augustus is er al zo’n 1,5 ect/m3 bijgekomen.

Oorzaken zijn nog steeds: krappe aanvoer door Noors onderhoud en productie-uitval, de lage voorraadniveaus en minder LNG-aanvoer.

De lange termijnprijzen bewogen op en neer met de grondstoffen en valuta’s. De olieprijs bewoog tussen 51-53 dollar/vat. De steenkoolprijs kwam boven de 78 dollar/ton, maar zakte daarna iets terug. De CO2-rechten stegen licht naar 5,8-5,9 euro/ton.

De spotprijzen elektra gingen met enkele euro’s omhoog, met name door minder windproductie in Duitsland.

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
16 aug 23 aug 16 aug 23 aug
TTF-daggas 15,45 15,85 OTC-base sep ‘17 36,60 37,30
TTF sep ‘17 15,60 16,00 OTC-peak ‘18 43,15 43,45
TTF jaar 2018 15,90 15,95 OTC-base ‘18 36,35 36,55
Korte termijn

De situatie bij gas voor de korte termijn bleef onveranderd. Onzekerheid over de aanvoer tot eind september door onderhoud en het trage vultempo van de gasopslagen, duwde de prijzen verder omhoog. De TTF-daggasprijs is daardoor onder die van september gekomen. De vraag voor het bijvullen van de gasopslagen nam daardoor toe.

De APX-prijzen zaten een beetje in de lift. Er is minder windproductie en het einde van de vakantieperiode komt er aan. De peakprijzen zijn gestegen naar gemiddeld 38-39 euro/MWh en de offpeakprijzen naar gemiddeld 34-35 euro/MWh. De onbalans is minder grillig geworden door rustiger weer. Centrale-uitval (kolencentrales Eemshaven) en afroep van noodvermogen (17 augustus) zorgde tussendoor voor hogere onbalansprijzen.

De WKK dagsparkspread volgde de APX en steeg licht naar 13 euro/MWh.

De sparkspreads voor de komende winterkwartalen handhaafden zich rond de 20 euro/MWh. Zowel de kwartaalprijzen van elektra, als die van gas stegen.

Lange termijn

Ontwikkelingen op de korte termijn gaven met name beweging op leveringsjaar 2018. De verre jaren 2019 en 2020 zijn daar veel minder gevoelig voor. Handel in die tijdvakken is een stuk minder en prijzen volgen daar meer de grondstoffen. Mede door een sterkere euro (van 1,17 naar 1,18 dollar/euro) daalden de elektra- en gasprijzen voor die jaren zelfs licht.

De WKK sparkspread 2018 handhaafde zich rond de 17 euro/MWh, en die van gascentrales rond de 7 euro/MWh. De darkspread 2018 van kolencentrales zat tussen de 9,3 en 9,6 euro/MWh door de bewegingen van de steenkoolprijs.

Visie

De marktverwachting voor korte termijn gas handhaven we voor de komende week op onzeker. Noors onderhoud loopt door en de afgelopen week was er weer onverwachte uitval. Begin september start een nieuwe onderhoudsronde. De tijd om de gasopslagen op winterniveau te krijgen gaat steeds meer dringen. Men wacht op het moment dat er meer LNG naar Europa komt nu de prijzen op de LNG spotmarkten Europa en Azië steeds meer naar elkaar toelopen. Concurrentie is er met Zuid-Europa. Door lage niveaus in de stuwmuren gaat er meer LNG naar Spanje en Frankrijk voor elektra-productie.

Voor de APX- en onbalansprijzen handhaven we de marktverwachting op stabiel. Kans op lichte stijging is het grootst. Men verwacht weinig wind tot begin week 35, de temperaturen gaan omhoog en de vakanties lopen ten einde. De forwards voor de komende weken (t/m week 38) lopen ook licht op van 35 naar 37 euro/MWh.

Voor de lange termijn TTF-gas- en OTC-elektraprijzen handhaven we de marktverwachting op stabiel. Ook voor de komende week is de kans op beweging het grootst bij OTC-elektra. Het is afwachten wat er uit de nieuwe review op veiligheid van een aantal Franse kerncentrales komt. Daarnaast is het onzeker wat de steenkoolprijs gaat doen. Er zijn analisten die beweren dat de piek achter de rug is met de hete zomer in Azië op z’n retour. Anderen beweren dat de krapte nog niet voorbij is, en de prijs door kan naar de 79 dollar/ton.

 

Marktvisie van 23 tot 30 augustus.

Deel op

Gerelateerde artikelen