MARKTVISIE | Prijsdruk houdt aan

Marijke van Rongen · Thursday 17 August 2017

Tot begin week 33 stegen de prijzen door krappe aanvoer en hogere grondstofprijzen. De piek lag op maandag 14 augustus, daarna stabiliseerde het prijsbeeld min of meer.

Bij de lange termijnprijzen kwam dat door de olieprijs die terugzakte onder de 51 dollar/vat, en een steenkoolprijs die rond de 77,5 dollar/ton bleef hangen. Steenkool piekte begin van de week nog naar 78 dollar/ton. Warm weer in Azië zorgt voor extra Chinese vraag. De aanvoer had last van stakingen in Australië, hevige regenval in Indonesië en de boycot op import uit Noord-Korea.

Op de kortere termijn blijft de onzekerheid door aanhoudende Noorse problemen, lopend onderhoud en het trage vultempo van de gasopslagen bepalen de prijsontwikkeling.

De spotprijzen elektra handhaafden zich rond het lage niveau van de afgelopen weken, met de lage vakantievraag als belangrijkste oorzaak. Wisselend weer met buien gaf soms behoorlijke onrust in de onbalans.

 

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
9 aug 16 aug 9 aug 16 aug
TTF daggas 15,05 15,45 OTC-base sep ‘17 35,85 36,60
TTF sep ‘17 15,20 15,60 OTC-peak ‘18 42,15 43,15
TTF jaar 2018 15,90 15,90 OTC-base ‘18 35,40 36,35

 

Korte termijn

De korte termijn gasprijzen blijven last houden van productie-uitval en onderhoud. Ondanks de lagere vraag, stegen de prijzen. Dit werd veroorzaakt doordat het vullen van de gasopslagen nog steeds op een laag pitje staat. Ook gascentrales en WKK’s draaien minder door de lage spotprijzen elektra. De prijsbeweging van TTF-daggas vlakt daardoor de laatste dagen wel af. Onzekerheid door de lage voorraadniveaus in de opslagen, en over de aanvoer de komende maanden, houdt druk op de TTF-gasprijs voor de frontmaanden en winterkwartalen.

De APX-prijzen bleven laag. Peakprijzen varieerden tussen gemiddeld 35 en 40 euro/MWh, afhankelijk van de weersomstandigheden. Aanbod is er genoeg van renewables en centrales die draaien vanwege contractuele verplichtingen. De onbalans was af en toe behoorlijk grillig door overtrekkende buien.

De WKK dagsparkspread volgt de APX-prijzen en varieerde tussen 10 en 15 euro/MWh. De sparkspreads voor de komende winterkwartalen stegen door de hogere kwartaal elektraprijzen naar boven de 20 respectievelijk 19 euro/MWh voor Q4 2017 en Q1 2018.

Lange termijn

Beweging in de lange termijn TTF-gasprijzen was niet groot de afgelopen week. Ze volgden de bewegingen van de olieprijs, deze lagen rond de 51-52 dollar/vat. De lange termijn elektraprijzen stegen wel flink door de hogere steenkoolprijs. Ook de CO2-rechten zaten in de lift de afgelopen week, en stegen met 0,3 euro naar 5,7 euro/ton.

De WKK sparkspread 2018 steeg naar 17 euro/MWh door de hogere elektraprijzen, en ligt nu rond de 16 euro/MWh. Ook die van gascentrales ging omhoog en tikte de 7 euro/MWh aan. Door duurdere steenkolen daalde de darkspread 2018 van kolencentrales naar 9,4 euro/MWh.

Visie

De marktverwachting voor korte termijn gas handhaven we voor de komende week op onzeker. Aanhoudende Noorse aanvoerperikelen, nieuw onderhoud en het lage vultempo van de gasopslagen houdt handelaren onrustig.

Voor APX- en onbalansprijzen handhaven we de marktverwachting op stabiel. Kans op stijging is klein. Het blijft mild zomerweer in Europa en na het weekend wordt in Duitsland weer meer solar-productie verwacht. De forwards voor de komende weken lopen licht op van 34 naar 36 euro/MWh.

Voor de lange termijn TTF-gas- en OTC-elektraprijzen handhaven we de marktverwachting op stabiel. Grootste kans op beweging is er bij OTC-elektra. Men houdt er weliswaar rekening mee dat de steenkoolprijs zijn piek gehad heeft op 78 dollar/ton. Maar nieuws over nieuwe, strenge veiligheidseisen voor een bepaald type Franse kernreactoren zorgt daar nu voor oplopende prijzen voor de komende maanden en winterkwartalen.

 

Marktvisie van 16 tot 23 augustus

Deel op

Gerelateerde artikelen