MARKTVISIE | Onzekerheid doet gasprijzen stijgen

Marijke van Rongen · Thursday 10 August 2017

Onzekerheid over de aanvoer de komende weken maakt handelaren onrustig en zorgde voor oplopende korte termijngasprijzen. Ook de langere termijnprijzen stegen gedempt mee.

De olieprijs bleef rond de 52 dollar/vat bewegen, maar een zwakkere euro gaf toch opwaartse druk. De OTC-elektraprijzen voor komende winter en 2018 stegen mee met gas en met de steenkoolprijs, die piekte weer boven de 75 dollar/ton. De spotprijzen elektra bleven laag. Het is vakantietijd en milde temperaturen in Europa drukken de vraag.

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
2 aug 9 aug 2 aug 9 aug
TTF-daggas 14,55 15,05 OTC-base sep ‘17 35,65 35,85
TTF sep ‘17 14,35 15,20 OTC-peak ‘18 41,70 42,15
TTF jaar ‘18 15,45 15,90 OTC-base ‘18 34,85 35,40
Korte termijn

Voortdurende Noorse productieproblemen, lopend onderhoud, lage niveaus in de gasopslagen en een krapper aanvoerschema van LNG zorgen momenteel voor de nodige onzekerheid. Met name in Engeland heeft men er last van, en dat werkt door op de Europese gasmarkten. De gasopslagen in Nederland lopen ongeveer 1 miljard m3 achter op vorig jaar, en zelfs 2 miljard m3 op 2015. Als op 1 oktober het winterseizoen start, moeten ze grotendeels vol liggen. Omdat de daggasprijs en die voor frontmaand september nu dicht bij elkaar liggen, remt dat de bereidheid te injecteren. De prijzen voor frontmaanden en kwartalen liepen daardoor ook op.

De APX-prijzen waren laag, met name in de offpeakuren (<30 euro/MWh). Er is minder vraag en er waren dagen met veel aanbod door de wind. Milde temperaturen en toenemende beschikbaarheid van kerncentrales en hydro (Frankrijk) zorgen ook voor lage prijzen in de landen om ons heen. Onbalansprijzen zaten doorgaans ruim onder de APX. Overtrekkende buien en wind zorgden af en toe voor onrust in de onbalans.

De WKK dagsparkspread bewoog rond gemiddeld 10 euro/MWh door de lage APX-prijzen.

De sparkspreads voor de komende winterkwartalen handhaafden zich tussen de 18 en 18,5 respectievelijk 19,5 en 20 euro/MWh voor Q4 2017 en Q1 2018. Ze neigen omlaag door de gestegen kwartaal gasprijzen.

Lange termijn

De lange termijnprijzen elektra en gas liepen deze week mee omhoog met de korte termijn. Leveringsjaar 2018 het meest. Bij OTC-elektra speelde ook de hoge steenkoolprijs (>75 dollar/ton) en zwakkere euro een rol.

De sparkspreads daalden licht. Duurdere grondstoffen gas en steenkool tikten net iets meer door dan de hogere elektraopbrengsten. De WKK sparkspread 2018 is nu rond de 16 euro/MWh). De clean-sparkspread 2018 van gascentrales zakte onder de 6 euro/MWh. De darkspread 2018 van kolencentrales bewoog rond de 9,25 euro/MWh.

Visie

De marktverwachting voor korte termijn gas wijzigen we voor de komende week van stabiel naar onzeker. Aanvoerperikelen, de voorraadniveaus in de opslagen en minder LNG zorgen voor onzekerheid.

Voor APX en onbalansprijzen handhaven we de marktverwachting op stabiel. Dagen met hogere en lagere prijzen wisselen af elkaar af door de wisselende wind. De forwards voor week 33 zijn onder de 32 euro/MWh. Voor de weken daarna zijn ze iets hoger (35-36 euro/MWh).

Bij de lange termijn TTF-gasprijzen en OTC-elektraprijzen verwachten we geen grote bewegingen. De tendens is nu omhoog door de korte termijn, maar de grondstofprijzen bewegen niet veel. Olie is rond de 52 dollar/vat, steenkool rond de 75 dollar/ton en CO2-rechten rond de 5,35 euro/ton.

 

Marktvisie van 9 tot 16 augustus

Deel op

Gerelateerde artikelen