MARKTVISIE | Prijzen zoeken richting

Marijke van Rongen · Thursday 3 August 2017

Tot begin week 31 gebeurde er niet zoveel met de prijzen. Daarna was er wat meer beweging. Op maandag 31 juli was er even een stijging door hogere grondstofprijzen, injectievraag en krappere aanvoer. Daarna liep het weer omlaag.

Marktvisie van 2 tot 9 augustus.

Op de korte termijn door het nieuws dat Rusland vanaf deze week meer gas gaat exporteren via Duitsland (via de OPAL route, onderdeel van Nordstream). En door het nieuws dat deze winter in Engeland nog 870 miljoen m3 gas uit de inmiddels gesloten gasopslag Rough gehaald wordt.

Hitte en beperkte beschikbaarheid van hydropower in China houdt de steenkoolprijs al een tijdje hoog. Begin deze week piekte hij naar 75,9 dollar/ton, maar zakte daarna toch weer terug. Ook de olieprijs bewoog, maar is nu weer onder de 52 dollar/ton. Een sterkere euro (1,18 dollar/euro) geeft tegenwicht. Op de langere termijn prijzen elektra en gas had dit alles weinig effect.

Op de spotmarkt elektra is het komkommertijd, met lage vraag en veel duurzame productie door wind en zon.

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
26 jul 2 aug     26 jul  2 aug
TTF daggas 14,55 14,55 OTC base sep ‘17 35,80 35,55
TTF sep ‘17 14,55 14,35 OTC peak ‘18 41,80 41,70
TTF jaar 2018 15,65 15,45 OTC base ‘18 35,00 34,85

 

Korte termijn

De gasaanvoer is goed, er zijn wel wat schommelingen door Noorse uitval. Injectievraag voor de gasopslagen houdt de TTF-daggasprijs op peil. Nieuws over meer Russisch gas en Rough voorkomen stijging. Ook gaat LNG-aanvoer door en schakelen gascentrales op stand-by. Dit verlaagt de druk op de TTF-prijzen voor de frontmaanden en winterkwartalen.

De APX-prijzen bleven laag. Er is weinig vraag door de vakantie en uitblijven van zomerhitte. Aanbod is er genoeg, met name op de dagen met veel wind. Slechte voorspelbaarheid van de wind geeft soms veel onbalans, zoals op zondag 30 juli. De gemiddelde peakprijs APX was rond de 35 euro/MWh en de gemiddelde offpeakprijs rond de 31 euro/MWh. De onbalansprijzen waren laag met af en toe pieken door de wind.

De WKK dagsparkspread daalde naar gemiddeld 10 euro/MWh door de lage APX-prijzen.

De sparkspreads voor de komende winterkwartalen handhaafden zich rond de 18,5 en 19,5 euro/MWh voor respectievelijk Q4 2017 en Q1 2018.


Lange termijn

In de lange termijn prijzen elektra en gas zat deze week niet veel beweging, net als in de grondstofprijzen. Alleen de steenkoolprijs had een spike, maar die duurde één dag.

De sparkspreads handhaafden zich. De WKK sparkspread 2018 rond de 16 euro/MWh), de clean-sparkspread 2018 van gascentrales rond de 6,25 euro/MWh. De darkspread 2018 van kolencentrales varieerde tussen de 9 en 9,5 euro/MWh door de steenkoolprijs.


Visie

Voor de komende week houden we de marktverwachtingen op stabiel. Er is minder handel door de vakantieperiode. Enige beweging door de lage liquiditeit is daardoor wel mogelijk.

Bij korte termijn gas houden vraag voor de gasopslagen, exportvraag en aanvoer elkaar in evenwicht.

APX en onbalansprijzen blijven laag door de vakantieperiode, normale zomertemperaturen en veel duurzame productie. Peakprijzen onder de 30 euro/MWh en onrust in de onbalans zijn mogelijk op dagen met veel wind (eind week 30). De forwards voor de komende weken zijn ook laag, onder de 32 euro/MWh.

Bij de lange termijn TTF-gas- en OTC-elektraprijzen verwachten we geen grote bewegingen. De olieprijs lijkt stabiel rond de 52 dollar/vat, de steenkoolprijs is terug naar 73 dollar/ton en de CO2-rechten zitten rond de 5,3 euro/ton.

Deel op

Gerelateerde artikelen