MARKTVISIE | Lange termijnprijzen volgen grondstoffen

Marijke van Rongen · Thursday 27 July 2017

Koeler weer en lage vakantievraag hielden de APX- en onbalansprijzen laag.

Ook deze week bepaalden de grondstofprijzen de lange termijnprijzen gas en elektra.
TTF gas voor de langere termijn (winterkwartalen en verder) volgde de olieprijs. Die daalde eerst, maar zat de laatste dagen weer in de lift (van 48,5 naar 50,5 dollar/vat).

Lange termijn OTC elektra volgde steenkool en CO2 die eenzelfde prijsbeweging als olie lieten zien. Steenkool piekte naar 74 dollar/ton maar zakte daarna terug. De CO2-emissierechten bewogen tussen de 5,15 en 5,50 euro/ton.

De korte termijn gasprijzen werden bepaald door aanvoerperikelen. De markt reageerde paniekerig op berichten over aanhoudende productieproblemen in Noorwegen. Deze problemen zijn echter klein (ca. 10 miljoen m3 minder aanvoer per dag) en hebben nauwelijks invloed op de aanvoer naar het vaste land van Europa. Toch zorgde de onzekerheid over het tijdstip waarop ze opgelost zijn voor oplopende prijzen op woensdag 26 juli.

Koeler weer en lage vakantievraag hielden de APX- en onbalansprijzen laag.

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
19 jul 26 jul 19 jul 26 jul
TTF daggas 14,65 14,55 OTC base aug ‘17 34,15 33,80
TTF aug ‘17 14,40 14,75 OTC peak ‘18 41,95 41,80
TTF jaar 2018 15,65 15,65 OTC base ‘18 34,90 35,00
Korte termijn

Onzekerheid over de aanvoer en toenemende injectievraag bepaalden de daggasprijs-ontwikkeling. Lage liquiditeit (vakantie) en wisselende berichten over Noorse productieproblemen zorgde voor de nodige bewegingen op- en neer. Het relatief lage vulpercentage van de gasopslagen (65% = 9 miljard m3) houdt de TTF prijs voor de frontmaanden en winterkwartalen onder druk.

De APX prijzen waren de hele week laag. Er was minder vraag door het koelere weer (minder airco’s) en de vakantieperiode. In de ons omringende landen hetzelfde beeld. Daarnaast is er voldoende productie (renewables) en komen er steeds meer centrales terug uit onderhoud. In Nederland 1,5 GW (Hemweg, Eemshaven en Rijnmond) en 3 kerncentrales in Duitsland en Frankrijk.

De gemiddelde peakprijs APX was 36-37 euro/MWh. De gemiddelde offpeakprijs was rond tot net onder de 30 euro/MWh.

De onbalansprijzen waren laag en vlak; in de peakuren gemiddeld steeds ruim onder de APX.

De WKK dagsparkspread liep mee met de APX en wisselde tussen 12 en 18 euro/MWh.

De sparkspreads voor de komende winterkwartalen daalden ca. 0,5 euro/MWh door tegengestelde bewegingen van de gas- en elektraprijzen.

Lange termijn

De lange termijn prijzen volgden de grondstoffen en valuta’s. Tot begin week 30 was dat omlaag en daarna weer omhoog. Per saldo zijn ze daardoor weer terug rond het niveau van de week ervoor. Dat geldt ook voor de WKK sparkspread 2018 (ca. 16 euro/MWh) en de clean-sparkspread 2018 van gascentrales (6,15 euro/MWh).

Visie

Voor de komende week houden we de marktverwachtingen op stabiel. Enige beweging is wel te verwachten, maar groot zal die niet zijn.

De verwachting voor korte termijn gas is dat de paniekerige reacties op het nieuws over Noorse productieproblemen snel wegebben en de aanvoer en de vraag voor de gasopslagen elkaar in evenwicht houden.

Aanhoudend wisselvallig, koeler weer en de vakantieperiode houdt de vraag op spotmarkt elektra en daarmee de verwachte APX en onbalansprijzen laag.

Bij de lange termijn TTF gas- en OTC elektraprijzen verwachten we geen grote bewegingen. De olieprijs beweegt rond de 50 dollar/vat, de steenkoolprijs rond de 73 dollar/ton en de CO2-rechten rond 5,3 euro/ton

Deel op

Gerelateerde artikelen