MARKTVISIE | Hogere grondstof- prijzen zorgen voor oplopende energieprijzen

Marjolein Brokling · Thursday 20 July 2017

Zagen we vorige week een daling van de steenkolenprijs en dus ook lagere energieprijzen, deze week is de steenkolenprijs weer behoorlijk aan het stijgen. 

Handelde een ton steenkolen afgelopen vrijdag nog voor 70,50 dollar, vandaag (donderdag 20 juli) moet hier al 74 dollar voor worden neergeteld. Als gevolg hiervan handelen de prijzen voor elektra zo’n 0,5 euro/MWh hoger.

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
12 jul 19 jul 12 jul 19 jul
TTF daggas 14,50 14,65 OTC base aug ‘17 34,75 34,15
TTF aug ‘17 14,15 14,40 OTC peak ‘18 41,50 41,95
TTF jaar 2018 15,35 15,65 OTC base ‘18 34,50 34,90
Korte termijn

Afgelopen zondag (16 juli) zat er 3,9 miljard m3 gas in de Nederlandse gasopslagen, 1 miljard m3 minder dan wat er 16 juli 2016 in de opslagen zat. 27 juli wordt het LNG-schip Al Gharrafa uit Qatar verwacht in de Rotterdamse Gate Terminal. Ook Frankrijk en Groot-Brittannië verwachten volgende week in totaal vijf LNG-schepen. Dit zou normaal, samen met een lagere gasvraag door de vakantieperiode, wat druk op de gasprijs voor de korte termijn (dag en maand vooruit) geven.
Omdat de vulgraad van de gasopslagen nog steeds achter blijft (niet alleen in Nederland, in Duitsland zitten de opslagen nu op 56% in vergelijking met 74% vorig jaar), is de verwachting dat het overaanbod voornamelijk in de gasopslagen zal worden geïnjecteerd. Dit is ook wel nodig want vanaf oktober zal er bijna niet meer geïnjecteerd worden in de gasopslagen. Nu houden traders nog de spread in de gaten tussen dag vooruit en maand vooruit. Straks als het augustus is, zijn er nog maar twee maanden over om de opslagen gevuld te krijgen, dan wordt deze spread steeds minder belangrijk.

De gemiddelde APX-prijzen bleven hangen tussen de 34 en 37 euro/MWh. Ook al was het warmer weer en werden er in Frankrijk kerncentrales afgeschakeld, het waait behoorlijk waardoor er voldoende aanbod is voor de lagere vraag in de vakantieperiode.

De onbalansprijzen handelde vaak zo’n 5 tot 10 euro/MWh onder de APX.

Lange termijn

De lange termijn gas en elektriciteitsprijzen liepen op door stijgende olie- en kolenprijzen. Twee weken terug brak de prijs van steenkool door de grens van 70 dollar/ton. Vorige week zakte de prijs weer wat in, maar inmiddels ligt de prijs van kolen op 74 dollar/ton. Belangrijkste reden lijkt een verhoogde vraag vanuit China te zijn. Er is een verhoogde vraag door de warmte en omdat er door een overstroming een grote hydro-centrale is uitgezet. De prijs van olie liep ongeveer 1 dollar op. Verder werd de euro sterker ten opzichte van de dollar.

Sparkspreads bewegen niet veel, WKK sparkspread voor 2018 beweegt rond de 16 euro/MWh, de sparkspread van een kolencentrale beweegt rond de 9 euro/MWh.

Visie

We handhaven alle marktverwachtingen voor de komende week op stabiel.

Voor korte termijn gas verwachten we dat het grote aanbod aan LNG wat naar West-Europa komt direct zal worden gebruikt voor gasopslag. Het weer blijft wisselvallig met behoorlijk wat wind. Hierdoor verwachten we lage APX-prijzen en nog lagere onbalansprijzen, zoals we deze week ook hebben gezien.

De marktverwachting voor lange termijn TTF-gas en OTC-elektra handhaven we op stabiel. Er was afgelopen week opwaartse druk door de overige grondstofprijzen maar deze lijken te stabiliseren.

Deel op

Gerelateerde artikelen