MARKTVISIE | Rustig op de energiemarkten

Marijke van Rongen · Thursday 22 June 2017

Ook de afgelopen week zat er weinig beweging in de prijzen. De olieprijs daalde in de loop van de week onder de 45 dollar/vat; gasprijzen reageerden daar tot nu toe flauwtjes op. Het vertrouwen in de effectiviteit van de OPEC-afspraken over productiebeperking neemt steeds verder af.

Een aantal landen (m.n  Libië en Irak) houdt zich er niet aan en in de VS neemt de productie van schalieolie weer toe. In Engeland leidde het bericht dat de gasopslag Rough definitief niet terug komt in bedrijf tot enige onrust. Engelse prijzen voor de winterkwartalen stegen daardoor. Op de TTF gasprijzen had dit bericht (nog) weinig effect.

Het meeste beweging zat in de spotprijzen. De TTF daggasprijs steeg want er was minder aanvoer door lopend onderhoud.  De APX prijzen liepen omhoog door het warme weer en de onbalans was af en toe piekerig door uitval en wisselende wind

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
14 jun 21 jun 14 jun 21 jun
TTF daggas 14,70 15,00 OTC-base juli ‘17 34,90 35,05
TTF juli ‘17 14,45 14,45 OTC-peak ‘18 41,45 41,40
TTF jaar ‘18 15,65 15,50 OTC-base ‘18 34,00 34,10

Korte termijn

Noors onderhoud en de weggevallen aanvoer uit Engeland (onderhoud Interconnector) zette druk op de TTF daggasprijs. De gasopslagen sprongen bij om het gassysteem in balans te houden.

De gasopslagen zijn nu voor ca. 50% (=7 miljard m3) gevuld. Uitgestelde injectievraag voor kwartaal 3 voorkomt dat de zomerprijzen wegzakken. Onzekerheid over met name de Engelse vraag komende winter houdt de winterprijzen op z’n plaats.

De APX prijzen stegen in de loop van de week door warm weer en weinig wind in Europa. Goede sparkspreads zorgden voor voldoende backup van gascentrales. Wisselende windomstandigheden waren soms minder goed voorspeld en dat zag je op die momenten terug in de spikes op onbalans. De peakprijzen APX stegen naar gemiddeld 43-48 euro/MWh en naar 34-36 euro/MWh voor de offpeak uren. Onbalansprijzen waren, op wat spikes na, rond tot onder de APX-prijzen.

De WKK dagsparkspread liep mee met de APX en steeg daardoor tot boven de 20 euro/MWh.

De sparkspreads voor de komende winterkwartalen handhaafden zich rond de 19-20 euro/MWh.

Lange termijn

De lange termijn prijzen gas en elektra bewogen nauwelijks. Bewegingen in de grondstofprijzen (olieprijs omlaag, steenkoolprijs omhoog) hadden geen effect op het prijsniveau. Waarom de steenkoolprijs verder steeg (eventjes boven de 70 dollar/ton) is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk een combinatie van meer vraag uit Zuid Europa (minder hydro door droogte) en minder Chinese productie.

De WKK sparkspread 2018 handhaafde zich tussen de 15-15,5 euro/MWh en de clean-sparkspread van gascentrales rond de  6 euro/MWh. De darkspread van kolencentrales bewoog rond de 9 euro/MWh.

Visie

De marktverwachting voor de korte termijn gas handhaven we op stabiel. Lopend onderhoud en wisselvalliger weer aan de ene kant en weinig vraag voor gasopslag en powerproductie aan de andere kant houden elkaar min of meer in evenwicht. Dat maakt de kans op daling niet groot. Na afronding van al het onderhoud (eind juni) wordt die kans groter.

De marktverwachting voor korte termijn elektra (APX en onbalans) handhaven we op stabiel. Prijzen herstellen zich waarschijnlijk wel van de stijging in week 25. Het wordt wisselvalliger weer met meer wind en er komen weer een aantal gascentrales (ca. 1 GW) terug uit onderhoud. De forewards voor de komende weken stijgen licht van 33,75 naar 35,5 euro/MWh.

De marktverwachting voor lange termijn TTF gas en OTC elektra handhaven we op stabiel. Beweging blijft binnen de bandbreedtes en volgen gedempt die van de grondstofprijzen en valuta’s.

Marktvisie in Beeld

Uit onderzoeksresultaten blijkt dat het presenteren van de marktvisie op YouTube onvoldoende aansluit bij de behoefte van kijkers. Vorige week was de laatste uitzending.

 

Deel op

Gerelateerde artikelen