MARKTVISIE | Weinig beweging in prijzen

Marijke van Rongen · Thursday 15 June 2017

Ondanks veel onzekerheden bleef het de afgelopen week rustig op de energiemarkten. De grondstofprijzen bleven stabiel.

Snel op de hoogte van alle ontwikkelingen op de energiemarkt? Kijk de Marktvisie in Beeld, of lees verder voor de uitgebreide marktvisie hieronder.

Uit onderzoeksresultaten blijkt dat het presenteren van de marktvisie op YouTube onvoldoende aansluit bij de behoefte van kijkers. Vandaag was de laatste uitzending.

De olieprijs loopt sinds 15 juni wel weer omlaag, door meevallende cijfers over de Amerikaanse voorraden en hogere productie door een aantal landen (Libië, Nigeria, Irak). Donderdagmiddag 8 juni maakten de gasprijzen een sprongetje omhoog, na het bericht dat twee LNG-tankers van Qatar moesten omdraaien bij het Suezkanaal. Een dag later corrigeerde alles alweer omlaag.

De sluiting van de Interconnector voor onderhoud (van 14 tot 29 juni) tussen Engeland en België is blijkbaar al in geprijsd. De korte termijn prijzen TTF reageren er nauwelijks op.

De APX-prijzen herstelden zich in de loop van de week door hogere temperaturen en minder wind, ook in de omringende landen. Tennet riep een aantal malen reserve/noodvermogen af door ongeplande uitval van centrales en problemen met de transportkabel (NorNed) vanuit Noorwegen. Dat gaf op die momenten onrust in de onbalansprijzen, maar verder bleven ze in de buurt van de APX.

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
7 jun 14 jun 7 jun 14 jun
TTF daggas 14,60 14,70 OTC-base juli ‘17 35,35 34,90
TTF juli ‘17 14,60 14,45 OTC-peak ‘18 41,45 41,45
TTF jaar ‘18 15,85 15,65 OTC-base ‘18 33,95 34,00

Korte termijn

De TTF-daggasprijs bleef vrijwel onveranderd. Tussen de dagen zat wel wat beweging door vraag/aanbod verschillen, maar meer dan 0,1-0,2 ect/m3 was het verschil nooit. Onrust was er door startend onderhoud en daardoor krappere aanvoer. Aan de andere kant liep ook de vraag terug door beter weer en uitstel van injectie in de gasopslagen. Normaal komt het bijvullen daarvan in juni flink op gang, maar door de krappere aanvoer en de daggasprijs boven die van de frontmaanden ligt, wordt dat uitgesteld naar later (juli/augustus). Gasopslagen zijn nu voor ca. 45% (=6,5 miljard m3) gevuld, dus er moet in kwartaal 3 nog wel het nodige gebeuren. De frontmaandprijzen daalden licht. Na 28 juni is de Interconnector terug uit onderhoud en komt Engels overaanbod weer naar Europa toe.

De APX-prijzen bewogen ook deze week door het wisselende weer, met name wind. Op woensdag 14 juni waren ze met gemiddeld 40 euro/MWh voor de peakuren het hoogst. Door uitval van de NorNed kabel kwam er op die dag geen (hydro) stroom naar Europa. Op donderdag 15 juni is hij weer terug in bedrijf. Prijzen waren voor die dag alweer lager. Ook is het dan een feestdag in Duitsland (Sacramentsdag) en er wordt meer wind verwacht. Gemiddeld zakten de APX-peakprijzen hierdoor terug naar ca. 33-34 euro/MWh en de offpeakprijzen naar 32-33 euro/MWh. Buiten de onrust door uitval van centrales en NorNed lagen de onbalansprijzen rond, tot iets onder de APX.

De WKK dagsparkspread liep mee met de APX en was daardoor tussen 9 en 16 euro/MWh. De sparkspreads voor de komende winterkwartalen liggen rond de 19-20 euro/MWh.

Lange termijn

De lange termijn prijzen gas en elektra waren behoorlijk stabiel en ook in de grondstofprijzen zat weinig beweging. De euro steeg wel ten opzichte van het Engelse pond door de Britse verkiezingsuitslag van vorige week. Dat gaf enige druk op de gasprijzen.

De WKK sparkspread 2018 verbeterde daardoor licht met 0,3 euro naar 15,7 euro/MWh. Net als de clean-sparkspread van gascentrales. Die ging naar 5,9 euro/MWh. De darkspread van kolencentrales handhaafde zich door het gebrek aan beweging bij elektra en steenkool rond de 9,2 euro/MWh.

Visie

De marktverwachting voor de korte termijn gas handhaven we op stabiel. Tegenover de tijdelijk krappere aanvoer door onderhoud staat minder vraag voor de gasopslagen. De exportvraag kan wel toenemen door het onderhoud aan de Interconnector. Kans op echte daling van met name de daggasprijs is daardoor de komende twee weken niet zo groot.

De marktverwachting voor korte termijn elektra (APX en onbalans) handhaven we op stabiel. Begin week 25 wordt het warm in Europa (Duitsland/Frankrijk) met minder wind, dus kans op hogere spotprijzen. Daar tegenover staat dat er meer centrale capaciteit beschikbaar is door het einde van onderhoud. In Nederland zijn dat de gascentrales Maasstroom en Enecogen en in België de kerncentrales Doel2 en Thiange 2 (opregelen van 0,5 naar 1 GW). De forwards voor de komende weken zijn stabiel rond de 34,5 euro/MWh.

De marktverwachting voor lange termijn TTF-gas en OTC-elektra handhaven we op stabiel. Onzekerheden zitten in de olieprijs, nu de OPEC-productiebeperking niet door alle landen wordt gevolgd en de Amerikaanse voorraden weer meevallen. Op 14 juni verhoogde de Fed de Amerikaanse rente voor de tweede keer dit jaar. Het is afwachten of dat blijvend effect op de euro/dollar koers heeft.

Deel op

Gerelateerde artikelen