MARKTVISIE | Gasprijzen neigen omlaag

Marijke van Rongen · Thursday 8 June 2017

Na wederom een korte handelsweek door Pinksteren, neigen de prijzen omlaag. Tussen de dagen was er wel verschil. Dit verschil werd vooral veroorzaakt door wisselvallig weer (met wind en buien) en een bewegende steenkoolprijs.

Snel op de hoogte van alle ontwikkelingen op de energiemarkt? Kijk de Marktvisie in Beeld, of lees verder voor de uitgebreide marktvisie hieronder.

Wat vindt u van de Marktvisie in Beeld?
Geef uw mening hieronder, er volgt dan één korte vraag. Het kost u minder dan twee minuten van uw tijd. Alvast bedankt!

Slecht
Redelijk
Goed
Fantastisch
Nog nooit gezien

 

De olieprijs daalde 3 dollar tot onder de 49 dollar/vat, onder andere door meevallende cijfers over de Amerikaanse voorraden. De gasaanvoer was goed (Noors gas en LNG) en de vraag liep terug. Er was veel wind, dus gascentrales staan op een laag pitje. Daarnaast is er minder injectievraag door onderhoud (Bergermeer) en het kleine prijsverschil tussen daggas en de frontmaanden.

De APX-prijzen daalden flink door het grote aanbod van windenergie. Ook de prijzen in de omringende landen gingen daardoor een stuk omlaag.

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
31 mei 7 jun 31 mei 7 jun
TTF-daggas 15,20 14,60 OTC-base juli ‘17 36,75 35,35
TTF juli ‘17 15,05 14,60 OTC-peak ‘18 41,65 41,45
TTF jaar ‘18 16,10 15,85 OTC-base ‘18 34,00 33,95

Korte termijn

De TTF-daggasprijs daalde ten opzichte van midden vorige week. De aanvoer was goed bij minder vraag. De laatste dagen zat er niet veel beweging meer in de prijzen. De frontmaanden vertoonden hetzelfde beeld, geholpen door de olieprijs die na een korte opleving vorige week nu weer wegzakt.

De APX-prijzen daalden de afgelopen week door het grote aanbod van renewables (wind, maar ook zon). Het onstuimige windbeeld zorgde op woensdag 7 juni in Duitsland zelfs voor een gemiddelde prijs van 13 euro/MWh, wat bijzonder laag is voor een doordeweekse dag. Veel gascentrales staan uit, de huidige spotprijzen leveren negatieve sparkspreads op. Gemiddeld waren de APX peakprijzen tussen de 30 en 34 euro/MWh en de offpeakprijzen tussen de 30 en 30 euro/MWh. Onbalansprijzen lagen doorgaans in de buurt van de APX, wel met de nodige onrust door de wind.

De WKK dagsparkspread daalde door de slechtere APX-prijzen onder de 10 euro/MWh. De sparkspreads voor de komende winterkwartalen stegen licht, met name door de lagere kwartaalprijzen gas. Die voor kwartaal 4 2017 is nu rond de 20 euro/MWh. Voor Q1-2018 is hij rond de 19 euro/MWh.

Lange termijn

De lange termijn prijzen gas daalden eind vorige week met 0,2 ect/m3 en lieten daarna weinig beweging meer zien. Hetzelfde beeld zien we bij de lange termijn OTC-elektraprijzen. Verschillen tussen de dagen zijn klein en worden veroorzaakt door de grondstoffen die gedempt gevolgd worden.

De WKK sparkspread 2018 handhaafde zich door gebrek aan beweging bij gas en elektra rond de 15 euro/MWh en de clean sparkspread van gascentrales rond de 5-5,5 euro/MWh. De darkspread van kolencentrales daalde naar de 9 euro/MWh door de duurdere steenkool.

Visie

De marktverwachting voor de korte termijn gas handhaven we op stabiel. Aan de vraagkant verandert waarschijnlijk weinig, hooguit wat meer voor powerproductie (minder wind). Aan de aanbodkant ook geen grote veranderingen. Lopend onderhoud wordt opgevangen door andere aanvoer (eigen productie en LNG-aanvoer). Na 14 juni kan dit veranderen. Dan gaat de interconnector tussen Engeland en België voor twee weken in onderhoud en kunnen eventuele  Engelse overschotten niet naar Europa. Het is mogelijk dat daardoor LNG-schepen gaan uitwijken naar Continentaal Europa als de prijzen daar beter zijn. Interessant is ook wat het verbreken van de diplomatieke betrekkingen met Qatar door een aantal Arabische landen (Saoedi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Egypte) voor gevolgen zal hebben. De LNG-aanvoer vanuit Qatar naar Europa loopt via hun territoriale wateren.

De marktverwachting voor korte termijn elektra (APX en onbalans) handhaven we op stabiel. Het wordt rustiger weer, dus de lage prijzen van de afgelopen dagen zijn wel voorbij. In Frankrijk wordt het heet, waardoor er hogere prijzen worden verwacht. Bij ons is er min of meer evenwicht tussen centrales die in onderhoud gaan en die terugkomen. De forwards voor de komende weken lopen iets op van 32,5 naar 35 euro/MWh.

De marktverwachting voor lange termijn TTF-gas en OTC-elektra handhaven we op stabiel. Eventuele beweging gaat gedempt mee met de grondstofprijzen en de valuta’s. Daarin ligt de enige onzekerheid. Wat doet het conflict met Qatar met de olieprijs en hoe ontwikkelt de steenkoolprijs zich nu Amerika uit het klimaatverdrag stapt? En wat doen de Engelse verkiezingen met de koers van het pond?

Deel op

Gerelateerde artikelen