MARKTVISIE | Wisselend prijsbeeld op energiemarkten

Marijke van Rongen · Thursday 1 June 2017

In een korte handelsweek met Hemelvaart en een Bank Holiday waren de prijzen op zoek naar richting. Aanvankelijk leken ze op weg omlaag. Het besluit van de OPEC om bevriezing van de productie met negen maanden te verlengen had niet het gewenste effect, de olieprijs daalde 3 dollar/vat.

Snel op de hoogte van alle ontwikkelingen op de energiemarkt? Kijk de Marktvisie in Beeld, of lees verder voor de uitgebreide marktvisie hieronder.
Wat vindt u van de Marktvisie in Beeld?
Geef uw mening hieronder, er volgt dan één korte vraag. Het kost u minder dan twee minuten van uw tijd. Alvast bedankt!

Slecht
Redelijk
Goed
Fantastisch
Nog nooit gezien

 

 

In een korte handelsweek met Hemelvaart en een Bank Holiday waren de prijzen op zoek naar richting. Aanvankelijk leken ze op weg omlaag. Het besluit van de OPEC om bevriezing van de productie met negen maanden te verlengen had niet het gewenste effect, de olieprijs daalde 3 dollar/vat. Vanaf begin week 22 herstelde hij en sindsdien beweegt de olieprijs rond de 51 dollar/vat. Steenkool bewoog tussen de 66 en 68 dollar/ton. De korte termijn prijzen ondervonden opwaartse druk, want er wordt voor de komende weken koeler en wisselvalliger weer verwacht.

De APX-prijzen vertoonden een wisselend beeld door wisselende weersomstandigheden, lopend onderhoud aan centrales en het soms hoge prijsniveau in omringende landen.

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
24 mei 31 mei 24 mei 31 mei
TTF daggas 15,00 15,20 OTC-base juli ‘17 36,40 36,75
TTF juli ‘17 15,30 15,05 OTC-peak ‘18 41,55 41,65
TTF jaar ‘18 16,25 16,10 OTC-base ‘18 33,85 34,00

Korte termijn

De TTF-daggasprijs liep de laatste dagen weer omhoog. Oorzaken: stijgende vraag vanuit de industrie en onverwacht minder Noorse aanvoer door problemen bij een gasopwerkingsfabriek. De frontmaandprijzen bewogen mee. De daggasprijs en die voor de frontmaanden houden elkaar in evenwicht, gestuurd door de injectievraag voor de gasopslagen.

De APX-prijzen lieten een wisselend beeld zien. Hoger bij warm weer en lager bij koeler weer (met meer wind). Lopend onderhoud aan centrales (ook in de landen om ons heen) en dus minder back-up versterkt de prijsbewegingen. Gemiddeld varieerden de APX-peakprijzen tussen de 33 en 43 euro/MWh en de offpeakprijzen tussen de 32 en 36 euro/MWh. Onbalansprijzen lagen doorgaans rond tot iets onder de APX, met piekjes door wisselende weersomstandigheden (wind, zon, buien). Op maandagmiddag 29 mei waren ze even hoog door onverwachte uitval van centrales (Moerdijk en Maasvlakte) waardoor Tennet korte tijd noodvermogen afriep.

De WKK dagsparkspread varieerde tussen de 3 en 18 euro/MWh door de wisselende APX-prijzen. De sparkspreads voor de komende winterkwartalen handhaafden zich rond de 18-19 euro/MWh. Tegenover de iets hogere kwartaalprijzen elektra stonden licht gedaalde kwartaalprijzen gas.

Lange termijn

De lange termijn prijzen gas en elektra gingen op en neer, net als de grondstofprijzen. Steenkoolprijzen stegen per saldo. Men is ongerust over Chinese productie en lage voorraadniveaus (o.a. in overslaghaven Rotterdam). De olieprijs is na de OPEC vergadering vorige week juist gezakt.

De WKK sparkspread 2018 handhaafde zich tussen de 15 en 15,5 euro/MWh. Ook bij de centrales is er weinig verandering. De cleansparkspread van gascentrales is rond de 5 euro/MWh. De darkspread van kolencentrales rond de  9,4 euro/MWh.

Visie

De marktverwachting voor de korte termijn gas wijzigen we van dalend naar stabiel. De vraag blijft op peil door wisselvalliger en koeler weer in week 23 en injectievraag voor de opslagen. Tussen 14 en 28 juni is de Interconnector tussen Engeland en België in onderhoud, en valt Engelse export naar Europa tijdelijk stil. Daar tegenover staat goede LNG-aanvoer. De spotprijzen in Azië zijn laag en naast die uit Qatar komen nu de eerste LNG-tankers uit Amerika aan in Noord-Europa.

De marktverwachting voor korte termijn elektra (APX en onbalans) handhaven we op stabiel. Het wordt weliswaar wat koeler, maar er wordt daarbij meer wind verwacht. Centrale-nieuws: Uniper is bezig de centrale Maastroom (gas, 420MW) op te starten, deze heeft sinds december 2015 in de mottenballen gestaan. In België komt kerncentrale Doel 4 (1GW) er op vrijdag 2 juni weer bij. Daarnaast gaan er ook een aantal centrales in onderhoud (waaronder Enecogen). In combinatie met wisselvalliger weer wordt hierdoor meer beweging in de onbalans verwacht. De forwards voor de komende weken zijn stabiel op 34,5-35,5 euro/MWh.

De marktverwachting voor lange termijn TTF-gas en OTC-elektra wijzigen we van onzeker naar stabiel. Enige beweging blijft mogelijk met de grondstofprijzen mee. Interessant is wat er met de steenkoolprijs zal gebeuren nu Trump heeft aangegeven uit het klimaatverdrag van Parijs te zullen stappen.

Deel op

Gerelateerde artikelen