MARKTVISIE | Grondstoffen drukken prijzen verder omhoog

Marijke van Rongen · Wednesday 24 May 2017

Ook deze week speelden de grondstoffen de hoofdrol in de prijsontwikkeling. Op 25 mei komt de OPEC bijeen om eventuele uitbreiding van productiebeperking te bespreken. Dit werpt z’n schaduw vooruit en de olieprijs steeg 2 dollar naar 54,5 dollar/vat.

Snel op de hoogte van alle ontwikkelingen op de energiemarkt? Kijk de Marktvisie in Beeld, of lees verder voor de uitgebreide marktvisie hieronder.
Wat vindt u van de Marktvisie in Beeld?
Geef uw mening hieronder, er volgt dan één korte vraag. Het kost u minder dan twee minuten van uw tijd. Alvast bedankt!

Slecht
Redelijk
Goed
Fantastisch
Nog nooit gezien

Ook de steenkoolprijs zat in de lift en steeg 2 dollar naar 67,5 dollar/ton. Ontwikkelingen op de valutamarkten (zwakkere euro en een duurdere Engels pond) versterkten het effect van de duurdere grondstoffen. Uitzondering was de TTF-daggasprijs. Fraai weer, herstelde Noorse aanvoer en veel LNG de komende weken drukken de daggasprijs.

De APX-peakprijzen daalden licht verder deze week. Er was genoeg duurzaam aanbod ten opzichte van de vraag.

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
17 mei 24 mei 17 mei 24 mei
TTF-daggas 15,15 15,00 OTC-base juni ‘17 34,15 35,15
TTF juni ‘17 15,15 15,30 OTC-peak ‘18 40,90 41,55
TTF jaar 2018 16,00 16,25 OTC-base ‘18 32,70 33,85

Korte termijn

De TTF-daggasprijs daalde licht door herstelde Noorse aanvoer (einde onderhoud) en het mooie weer. Injectievraag voor de gasopslagen voorkomt overaanbod en remt prijsdaling. Frontmaandprijzen liepen op door de duurdere olie.

De APX-prijzen daalden licht. Met name door het aanbod van duurzaam (wind en solar). Het onderhoudsseizoen zorgt ervoor dat er geregeld centrales worden afgeschakeld, maar er komen ook al weer centrales terug uit onderhoud. Gemiddeld waren de APX-peakprijzen rond de 35-38 euro/MWh. De offpeakprijzen waren gemiddeld 31-33 euro/MWh. Hemelvaartsdag zorgt, met minder vraag, voor een dip in de APX (gemiddeld 28 euro/MWh voor de peakuren). Onbalansprijzen waren doorgaans rond de APX. Door uitval van de Sloe-centrale moest Tennet reserve/noodvermogen afroepen op woensdagochtend 24 mei, met hogere onbalansprijzen (80-135 euro/Mwh) tot gevolg.

De WKK dagsparkspread daalde, met de APX mee, naar 10 euro/MWh. De kwartaalprijzen OTC stegen 1 euro/MWh door de hogere TTF-gas en steenkoolprijzen. De sparkspreads voor de komende winterkwartalen liepen mee omhoog naar 19 en 18 euro/MWh voor resp. Q4-2017 en Q1 -2018.

Lange termijn

De lange termijn prijzen gas en elektra stegen deze week mee met de grondstofprijzen. Met name de base prijzen elektra stegen door de duurdere steenkool. De olieprijs steeg verder door speculaties over mogelijke afspraken op de OPEC-vergadering op 25 mei. De CO2-rechten en de euro daalden juist weer iets en boden een beetje tegenwicht.

De WKK sparkspread 2018 veranderde weinig en bleef rond 15 euro/MWh. Zowel de TTF gas- als OTC-peak elektraprijs ging omhoog. Hierdoor is er ook weinig verandering in de cleansparkspread van gascentrales (4,5-5 euro/MWh). De darkspread van kolencentrales steeg naar 9-9,5 euro/MWh door de relatief sterke stijging van de OTC baseprijs.

Visie

De marktverwachting voor de korte termijn gas handhaven we op dalend, door het fraaie weer met hogere temperaturen en ruime aanvoer. Niet alleen de Noorse aanvoer heeft zich hersteld, maar er komt ook veel LNG naar Europa de komende weken. Niet alleen uit Qatar, maar voor het eerst wordt ook LNG uit de VS (schaliegas) aangeleverd. De eerste op 7 juni aanstaande bij GATE op de Maasvlakte en later nog één bij de nieuwe LNG terminal in Polen. De daalruimte is niet heel groot, want de toenemende injectievraag voor de gasopslagen voorkomt overaanbod.

De marktverwachting voor korte termijn elektra (APX en onbalans) wijzigen we van dalend naar stabiel. De komende weken gaan er een aantal centrales in onderhoud en het aanbod van renewables (duurzaam, met name zon) loopt terug. Daarnaast verwacht men hogere prijzen in Frankrijk door warm weer. De forwards voor de komende weken zijn stabiel op 35-35,25 euro/MWh.

De marktverwachting voor lange termijn TTF-gas en OTC-elektra wijzigen we van stabiel naar onzeker. De prijsontwikkeling loopt achter die van de grondstoffen aan. De OPEC-vergadering deze week kan voor de nodige bewegingen in de olieprijs zorgen. Het is afwachten wat de steenkoolprijs doet nu die de bovenkant van de bandbreedte (63-67 dollar) heeft bereikt.

Deel op

Gerelateerde artikelen