MARKTVISIE | Duurdere olie en steenkool remt prijsdaling

Marijke van Rongen · Thursday 18 May 2017

De stijgende olieprijs was deze week de belangrijkste prijsdriver. De olieprijs liep op naar 52 dollar/vat door het bericht dat de OPEC samen met Rusland de productiebeperking willen verlengen in de tweede helft van dit jaar.

Snel op de hoogte van alle ontwikkelingen op de energiemarkt? Kijk de Marktvisie in Beeld, of lees verder voor de uitgebreide marktvisie hieronder.
Wat vindt u van de Marktvisie in Beeld?
Geef uw mening hieronder, er volgt dan één korte vraag. Het kost u minder dan twee minuten van uw tijd. Alvast bedankt!

Slecht
Redelijk
Goed
Fantastisch
Nog nooit gezien

 

 

Naast de olieprijs, zit ook de steenkoolprijs zit weer in de lift (+2,5 dollar naar 66 dollar/ton). De duurdere euro ten opzichte van de dollar en het Engelse pond tempert het effect van de hogere grondstofprijzen. De markt heeft een afwachtende houding aangenomen, waardoor de prijsbeweging lijkt te stabiliseren.

Op de kortere termijn werkte krappe aanvoer, doorlopend Noors onderhoud en de vulvraag voor de gasopslagen remmend op de dalende prijsbeweging.

De APX-peakprijzen daalden licht. Er was minder vraag door beter weer en meer aanbod van duurzame productie.

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
10 mei 17 mei 10 mei 17 mei
TTF-daggas 15,55 15,15 OTC-base juni ‘17 34,55 34,10
TTF juni ‘17 15,30 15,15 OTC-peak ‘18 41,15 40,90
TTF jaar 2018 15,95 16,00 OTC-base ‘18 32,65 32,70

Korte termijn

De TTF-daggasprijs daalde eind vorige week verder, maar tikte daarna weer omhoog. Oorzaak: krappe aanvoer door onderhoud en meer vraag. Het injectieseizoen is begonnen en nu de dagprijs de prijs van de zomermaanden nadert, neemt de injectievraag toe. TTF-prijzen voor de frontmaanden en kwartalen vertoonden hetzelfde patroon. De duurdere olie werkt daar nu als rem.

De APX-prijzen lieten een dalende tendens zien, maar vooral de peakprijzen gingen op en neer. Bijvoorbeeld voor donderdag 18 mei door een combinatie van hoge Belgische prijzen, minder ingeboden duurzame productie en meer Engelse vraag (BritNed-kabel komt weer terug in bedrijf). Met uitzondering van deze dag daalden de APX-peakprijzen naar gemiddeld 38 euro/MWh en de offpeakprijzen naar gemiddeld 31-32 euro/MWh.

Onbalans was gemiddeld rond tot iets onder de APX, met wat uitschieters door wisselende wind. Op 16 mei einde van de middag was hij een aantal uren wat hoger. Op dat moment riep Tennet noodvermogen af omdat de kolencentrale Eemshaven A onverwacht uitviel.

De WKK dagsparkspread daalde naar 15 euro/MWh en volgde daarmee de lijn van de APX-prijzen. De sparkspreads voor de komende winterkwartalen handhaafden zich de laatste dagen rond de 18 en 17,5 euro/MWh voor resp. Q4-2017 en Q1-2018.

Lange termijn

Stijgende grondstofprijzen kregen begin week 20 grip op de lange termijnprijzen gas en elektra, deels gecompenseerd door een duurdere euro. De olieprijs blijft de laatste dagen steken rond de 52 dollar/vat. Stijgende prijzen voor steenkool en CO2-rechten zetten de laatste dagen wat druk op de OTC-prijzen elektra .

De WKK sparkspread 2018 daalde onder de 15 euro/MWh. TTF-gas tikte per saldo iets omhoog, en OTC-peak elektra juist omlaag. De cleansparkspread van gascentrales zakte onder de 5 euro/MWh. Door duurdere steenkool daalde de darkspread van kolencentrales onder de 9 euro/MWh.

Visie

De marktverwachting voor de korte termijn gas handhaven we op dalend, maar de ruimte voor daling is wel beperkt. Noorse aanvoer herstelt zich deze week naar verwachting door einde van het onderhoud. Tegenwicht vormt de injectievraag voor de opslagen, die naar verwachting toe zal nemen. In Nederland zijn de opslagen nu voor minder dan 30% gevuld. Dat houdt in dat er deze zomer nog 10 miljard m3 moet worden geïnjecteerd. Dat is gemiddeld 65 miljoen m3/dag. Het aanvoerschema voor LNG voor de komende weken is krap (3 tankers t/m eerste week van juni).

De marktverwachting voor korte termijn elektra (APX en onbalans) handhaven we op dalend. De vraag zal verder afnemen, duurzame productie wind en zon neemt toe en centrales komen terug uit onderhoud (bijvoorbeeld kolencentrale Maasvlakte 3 (1GW) op 25 mei en kerncentrale Tihange 1 in België op 20 mei). De forwards voor de komende weken laten ook nog steeds een dalende tendens zien, van 35 euro/MWh in week 20 naar 33,5 euro/MWh in week 24.

De marktverwachting voor lange termijn TTF-gas en OTC-elektra wijzigen we dalend naar stabiel. De markt wacht af, de stijging van de laatste dagen kan er ook zomaar weer vanaf. De grondstofprijzen zijn, samen met de valutakoersen de driver. Olie lijkt zich nu te handhaven tussen 50-52 dollar/vat, de steenkool stijgt licht naar de bovenkant van de bandbreedte (63-67 dollar/ton), en de stijgende euro werkt echter als demper.

Deel op

Gerelateerde artikelen