MARKTVISIE | Prijzen weer gedaald

Marijke van Rongen · Thursday 11 May 2017

Sinds midden vorige week zijn de energieprijzen, ondanks Noors onderhoud, weer gedaald. Afnemende vraag was de belangrijkste reden. Dit werkt sterker door dan het onderhoud, waar Engeland meer last van heeft dan Europa.

Snel op de hoogte van alle ontwikkelingen op de energiemarkt? Kijk de Marktvisie in Beeld, of lees verder voor de uitgebreide marktvisie hieronder.


Wat vindt u van de Marktvisie in Beeld?
Geef uw mening hieronder, er volgt dan één korte vraag. Het kost u minder dan twee minuten van uw tijd. Alvast bedankt!

Slecht
Redelijk
Goed
Fantastisch
Nog nooit gezien

 

De lange termijnprijzen daalden ook verder, vooral door de goedkopere olie en steenkool.

De olieprijs zakte 2 dollar naar 49 dollar/vat. Op 30 juni lopen de OPEC-afspraken productiebevriezing af, en Amerika produceert steeds meer olie door de hogere prijs (> 50 dollar/vat) in de afgelopen maanden. De steenkoolprijs daalde verder naar 63 dollar/ton.

De APX-peakprijzen stegen licht. De vraag bleef op peil door koeler weer, minder aanbod van duurzame productie en door centrale-onderhoud.

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
3 mei 10 mei 3 mei 10 mei
TTF-daggas 16,30 15,55 OTC-base juni ‘17 35,50 34,55
TTF juni ‘17 16,10 15,30 OTC-peak ‘18 42,55 41,35
TTF jaar ‘18 16,45 15,95 OTC-base ‘18 33,30 32,75

Korte termijn

De TTF-daggasprijs daalde. De vraag nam verder af nu de zomerperiode is begonnen en gascentrales in onderhoud gaan. Injectievraag voor de gasopslagen is beperkt. De daggasprijs ligt nog altijd enkele tienden boven die van de frontmaanden dus veel haast met bijvullen maakt men niet. LNG-opslag GATE op de Maasvlakte levert met 10-15 miljoen m3 per dag nog steeds meer dan de 2-5 miljoen m3/dag die we gewend zijn.

TTF-prijzen voor de frontmaanden en kwartalen volgden de spotprijzen mee omlaag, geholpen door de lagere olieprijs.

De APX-prijzen stegen per saldo, er zat wel verschil tussen de dagen door het wisselende weer en beschikbaarheid van centrales. Het koudere weer en beperkte duurzame productie (minder wind) drukte de prijzen omhoog. Tegenwicht komt van centrales die meer draaiden door betere sparkspreads. Gemiddeld waren de APX-peakprijzen deze week tussen de 40-45 euro/MWh en voor de offpeakuren gemiddeld 31-38 euro/MWh.

Onbalans was redelijk vlak, gemiddeld rond tot iets onder de APX, met een enkele uitschieter omhoog.

De WKK dagsparkspread wisselde tussen de 12-18 euro/MWh met de APX-peakprijzen mee. De sparkspreads voor de komende winterkwartalen daalden ca. 0,5 euro/MWh door lagere kwartaalprijzen OTC-elektra.

Lange termijn

De lange termijn prijzen volgden het korte termijn sentiment en de grondstoffen mee omlaag. Uitzondering bij de grondstoffen was CO2. De CO2-prijs handhaafde zich rond de 4,5 euro/ton.

De WKK sparkspreads 2018 daalde verder met ca. 0,5 euro/MWh door de lagere elektraprijs. Dit geldt ook voor de  gascentrales (5,3 euro/MWh). De darkspread van kolencentrales zat tussen de 8,5 en 9 euro/MWh. Lagere steenkool- en OTC-baseprijzen houden elkaar hier min of meer in evenwicht.

Visie

De marktverwachting voor de korte termijn gas handhaven we op dalend. De temperaturen gaan omhoog (2oC boven normaal). Daarmee neemt de vraag naar verwachting verder af. Niet alleen vanuit de huishoudens en industrie, maar ook van centrales en de gasopslagen. Er is weinig injectievraag zolang daggas duurder is dan gas voor de frontmaanden.

De marktverwachting voor korte termijn elektra (APX en onbalans) wijzigen we van stabiel naar dalend. Er worden hogere temperaturen en meer duurzame productie verwacht. Later in mei komen er ook weer kolencentrales bij uit onderhoud (de eerste op 15 mei aanstaande).

De forwards voor de komende weken laten een licht dalende tendens zien (van 37 in week 19 naar 35 euro/MWh in week 23).

De marktverwachting voor lange termijn TTF-gas en OTC-elektra wijzigen we van onzeker naar dalend. De prijzen lopen achter de korte termijn aan. Het lijkt erop dat de grondstofprijzen de weg omlaag nu ook zijn ingeslagen. Hoewel dat bij olie nu hapert door berichten over verlenging van het productieplafond door de OPEC en Rusland in de tweede helft van dit jaar, en een gedaalde voorraad in de VS.

Deel op

Gerelateerde artikelen