MARKTVISIE | Prijzen stegen door krappere aanvoer

Marijke van Rongen · Thursday 4 May 2017

In een korte handelsweek met Koningsdag en een Bank Holiday bepaalde onverwachte uitval van Noorse aanvoer de prijsrichting op de kortere termijn.

Snel op de hoogte van alle ontwikkelingen op de energiemarkt? Kijk de Marktvisie in Beeld, of lees verder voor de uitgebreide marktvisie hieronder.

Wat vindt u van de Marktvisie in Beeld? Wij zijn benieuwd naar uw mening. 

Wat vindt u van de Marktvisie in beeld?
Slecht
Redelijk
Goed
Fantastisch
Nog nooit gezien

De prijzen stegen, mede door het koelere weer, vraag voor injectie in de opslagen en een naar zomerniveau omschakelende gasproductie. Ook de lange termijnprijzen stegen, vooral veroorzaakt door gewijzigde valutaverhoudingen (sterkere Engelse pond). De grondstoffen bewogen binnen een bandje op en neer (olie 50-52 dollar/vat; steenkool rond de 66 dollar/ton). Behalve de prijzen van de CO2-rechten, die zakten verder weg naar 4,45 euro/ton.

De APX-peakprijzen tikten omhoog door minder wind en afgeschakelde centrales. De onbalansprijzen waren af en toe hoog. Met name op 2 mei, toen windproductie tegen de prognoses in wegviel en een gascentrale (Eemshaven) eerder dan gepland in onderhoud ging.

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
26 apr 3 mei 19 apr 3 mei
TTF-daggas 15,90 16,30 OTC-base juni ‘17 34,80 35,50
TTF juni ‘17 15,55 16,10 OTC-peak ‘18 42,35 42,50
TTF jaar ‘18 16,10 16,45 OTC-base ‘18 32,80 33,30

Korte termijn

De TTF-daggasprijs steeg vanaf midden week 18 door krappe aanvoer. Er werd al rekening gehouden met startend Noors onderhoud, maar de aanvoer liep sterker terug door onverwachte problemen bij andere productievelden. LNG-opslag GATE op de Maasvlakte levert deze week minder dan vorige week (van 30 naar 10 miljoen m3/dag). TTF-prijzen voor de frontmaanden en kwartalen liepen mee omhoog met de spotmarkt.

Wisselende weersomstandigheden en centrale onderhoud bepaalden de APX-peakprijzen deze week. Naast onderhoud werden er ook centrales uitgezet door negatieve sparkspreads. Lage vraag op de feestdag 1 mei zorgde in Duitsland zelfs op een aantal uren voor negatieve APX-prijzen (tot -24 euro/MWh). In België waren de prijzen later in de week juist hoger door gebrek aan duurzame productie en nog steeds stilliggende kerncentrales. In het weekend van 6 en 7 mei komt Doel 4 daar volgens planning weer terug in productie. Gemiddeld waren de APX-peakprijzen deze week 38-45 euro/MWh, en voor de offpeakuren gemiddeld 32-33 euro/MWh.

Onbalans was een aantal dagen onrustig en soms hoog door slecht voorspelbare windomstandigheden en wisselende beschikbaarheid van centrale capaciteit.

De WKK dagsparkspread was redelijk stabiel rond de 12 euro/MWh. Hogere APX-peakprijzen compenseerden de eveneens gestegen TTF-daggasprijs. De sparkspreads voor de komende winterkwartalen daalden ca. 0,4 euro/MWh. De kwartaal-gasprijs steeg hier relatief meer dan die van OTC-elektra.

Lange termijn

De lange termijnprijzen volgden de korte termijn omhoog. Verder speelden de wisselkoersen deze week een rol. Een sterkere Engelse pond zorgt voor meer vraag van Engelse handelaren op de Europese markten. Bij OTC-elektra dempte een lagere CO2-prijs de stijging enigszins.

De WKK sparkspreads 2018 daalde 0,3 euro/MWh door duurder gas. Dit geldt ook voor de  gascentrales. De darkspread van kolencentrales steeg naar 9 euro/MWh door goedkopere steenkool en CO2-rechten.

Visie

De marktverwachting voor de korte termijn gas blijft op dalend. Eind deze week start Noors onderhoud. Dat is al ingeprijsd, maar late aanpassingen op het onderhoudsschema en onverwachte uitval (zoals in deze week) kunnen wel voor onverwachte prijsbewegingen zorgen. Kans op daling is groot gezien het huidige (hoge) prijsniveau en de betere weersvoorspellingen. Daarnaast gaan gascentrales in onderhoud, en levert gasopslag Rough in Engeland nog gas totdat het na 11 mei sluit voor langdurig onderhoud.

De marktverwachting voor korte termijn elektra (APX en onbalans) handhaven we op stabiel. De afgelopen dagen stegen de peakprijzen door minder wind en afgeschakelde centrales. Start van het onderhoudsseizoen en verder afnemende windproductie (tot na het weekend van 6 en 7 mei) houden de kans op daling klein. De forwards voor de komende weken bevestigen dat beeld. Zij zijn met 37-38 euro/MWh ca. 4 euro hoger dan die van de afgelopen 2 weken.

De marktverwachting voor lange termijn TTF-gas en OTC-elektra handhaven we op onzeker. De afgelopen week stegen de prijzen door de ontwikkelingen op de korte termijn en veranderde valutaverhoudingen. De grondstofprijzen geven geen duidelijke richting.

Deel op

Gerelateerde artikelen