MARKTVISIE | Prijzen zijn weer gedaald

Marijke van Rongen · Wednesday 26 April 2017

Met uitzondering van de spotprijzen (APX en TTF-daggas) daalden de prijzen de afgelopen week. De oorzaken zijn lagere grondstofprijzen en een sterkere euro na de Franse verkiezingen afgelopen weekend.

De olieprijs daalde 3 dollar naar 51-52 dollar/vat. Steenkool zakte naar de 65 dollar/ton en ook de CO2-rechten werden goedkoper (-0,3 euro naar 4,6 euro/ton). De euro steeg naar 1,09 dollar/euro.

Meer vraag door het koele weer hield daling van de daggasprijs tegen en windproductie hield de APX-prijzen laag. Wisselend weer met een grillig en slecht voorspelbaar windprofiel zorgde voor onrustige onbalans met veel piekjes omlaag.

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
19 apr 26 apr 19 apr 26 apr
TTF-daggas 15,75 15,90 OTC-base juni ‘17 35,70 34,95
TTF juni ‘17 15,90 15,55 OTC-peak ‘18 43,55 42,35
TTF jaar ‘18 16,65 16,10 OTC-base ‘18 34,00 32,75


Korte termijn

De TTF-daggasprijs steeg deze week verder door het koele weer. De prijsstijging was beperkt omdat de injectievraag voor de gasopslagen weg viel, en LNG-opslag GATE op de Maasvlakte volop leverde (10-30 miljoen m3 per dag, tegen normaal 1-2 miljoen m3). TTF-gas voor de frontmaanden en kwartalen daalde in prijs. In mei wordt beter weer verwacht en Engeland heeft minder gas nodig omdat gasopslag Rough niet bijgevuld kan worden door langdurige technische problemen.

De APX-prijzen vertoonden een wisselend beeld door een grillig windprofiel. Op maandag 24 april waren de offpeakprijzen zelfs hoger dan die voor peak. Oorzaak: er was voor overdag veel en ’s nachts veel minder wind voorspeld. Het wisselende windbeeld had onrustige onbalansprijzen tot gevolg met veel piekjes omlaag (overaanbod).

De WKK dagsparkspread wisselde van dag tot dag en volgde de APX. Bandbreedte afgelopen week was 8-15 euro/MWh. In de sparkspreads voor de komende winterkwartalen zat weinig beweging omdat zowel de elektra als de gasprijzen daalden Ze handhaafden zich rond de 19 (Q4-2017) en 18 euro/MWh (Q1-2018).

Lange termijn

De lange termijn prijzen daalden de afgelopen week weer. Het nieuws over Groningen is alweer naar de achtergrond verdwenen, zeker na geruststellend nieuws van GTS dat kwaliteitsconversie van geïmporteerd hoogcalorisch gas naar Groningen kwaliteit (= laagcalorisch gas) geen problemen op zal leveren. Daarnaast drukten de gedaalde grondstofprijzen en sterkere euro de gas- en elektraprijzen.

De WKK sparkspreads 2018 daalde met 0,5 euro/MWh door de lagere OTC-elektraprijs. Bij de centrales werd de lagere elektraprijs gecompenseerd door goedkopere CO2-rechten en steenkool. De clean-sparkspread van gascentrales steeg licht naar 6 euro/MWh en de darkspread van kolencentrales naar 8,7 euro/MWh.

Visie

De marktverwachting voor de korte termijn gas wijzigen we van onzeker naar dalend. De temperaturen gaan geleidelijk omhoog naar normale waarden. De vraag zal daardoor afnemen. Lagere elektra- en grondstofprijzen (steenkool) en start van het onderhoudsseizoen voor centrales leidt tot minder vraag voor elektraproductie. Daarnaast heeft Engeland minder gas nodig door de uitgevallen gasopslag.

De marktverwachting voor korte termijn elektra (APX en onbalans) handhaven we op stabiel. Op 1 mei is het in veel landen een feestdag. Verwachting is lage Duitse en Franse prijzen op die dag, Nederland zal naar verwachting mee gaan. Forwards voor week 18 zijn rond de 34 euro/MWh, ongeveer gelijk aan deze week. Vanaf de tweede week van mei start het onderhoudsseizoen van centrales en dat verhoogt de kans op wat hogere APX-prijzen.

De marktverwachting voor lange termijn TTF-gas en OTC-elektra handhaven we op onzeker. Momentum is nu omlaag door de korte termijn, grondstoffen en euro. Onduidelijk is of dat zo blijft. Het nieuws kan zomaar weer voor een omslag zorgen.

Deel op

Gerelateerde artikelen