MARKTVISIE | Prijzen speelbal van tegenstrijdige signalen

Peter van den Berg · Thursday 13 April 2017

De gas- en elektriciteitsmarkten zijn de laatste week speelbal van tegenstrijdige berichten. Enerzijds staan de fundamentele factoren duidelijk op bearish. Er is ruime gasaanvoer uit Noorwegen, lagere vraag naar gas en (dus) elektriciteit door de hogere temperaturen en door de komende periode van feestdagen.

Daarnaast kwam begin deze week het nieuws dat de Engelse Rough storage deze zomer niet kunnen injecteren door de voortdurende technische problemen. Dit drukt de Engelse dagprijs, met als gevolg minder import door Engeland vanuit het continent en reroutering van Noorse gasaanvoer richting het continent. Ook de steenkoolprijs is weer wat omlaag (van 68 naar 65 dollar/ton).

Anderzijds blijft de olieprijs stijgen. Na de raketaanval van de VS op Syrische doelen zijn de berichten dat OPEC de productie gaat beperken, en de Amerikaanse voorraden dalen harder dan voorzien. De Brent-olieprijs staat nu op 56,5 dollar/vat tegen 55 dollar vorige week. De euro verzwakte bovendien nog ten opzichte van de dollar (-0,5%). Dit betekent een extra prijsstijging voor de eurozone.

De markt reageert iedere keer op het laatste bericht: de ene dag op, de andere dag neer. Vorige vrijdag en afgelopen maandag daalden de prijzen, dinsdag en woensdag is de neiging weer omhoog.

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
5 apr 12 apr 5 apr 12 apr
TTF-daggas 15,85 15,22 OTC-base mei ‘17 36,40 36,14
TTF mei ‘17 15,85 15,35 OTC-peak ‘18 42,15 42,30
TTF jaar ‘18 16,50 16,31 OTC-base ‘18 33,15 33,25

Korte termijn

De TTF-dagmarkt gas is de enige markt die een daling liet zien. Het systeem was de meeste dagen (behoorlijk) long en de vraag van elektriciteitscentrales bleef laag. De prijs voor de frontmaanden en kwartaal 3 daalden mee, maar minder.

De APX-peakprijzen wisselden nogal op basis van het weer. Afgelopen weekend met het mooie weer en redelijke wind zakten de prijzen tot net boven 30 euro/MWh op de zondag. Dinsdag waren de APX-prijzen onverwacht hoog, dit werd veroorzaakt door uitval van een kolencentrale. Deze uitval had ook al relatief hoge onbalansprijzen op maandag veroorzaakt. Dinsdag was de onbalans al weer omlaag, en vanaf woensdag waren de APX-peakprijzen weer gemiddeld 35-40 euro/MWh en de offpeak gemiddeld 31-34 euro/MWh.

Onbalansprijzen liggen doorgaans rond tot iets onder de APX met af en toe een piek omhoog (wisselde wind en bewolking).

De WKK dagsparkspread wisselde sterk van dag tot dag doordat daggas- en APX-prijsbeweging uit elkaar liepen: tussen de 10 en 17,5 euro/MWh. Gemiddeld was de dagsparkspread beter dan de week ervoor. De sparkspreads voor de komende winterkwartalen stegen ook licht naar tussen 18-19 euro/MWh.

Lange termijn

De lange termijn prijzen waren speelbal van de nieuwberichten: ze gingen op en neer. Per saldo zijn de gasprijzen iets lager dan vorige week (ca -0,2 ect/m3) en de OTC-elektriciteitsprijzen vrijwel gelijk.

Dankzij de daling van grondstofprijzen en gelijkblijvende elektriciteitsprijs zijn alle productiespreads afgelopen week licht gestegen (ca +0,5 euro/MWh). De WKK sparkspread 2018 is nu ca 15,5 euro/MWh, de cleansparkspread van gascentrales ruim 5 euro/MWh en de darkspread van kolencentrales ruim 8 euro/MWh.

Visie

De marktverwachting voor de korte termijn gas wijzigen we van onzeker naar dalend. De gassystemen zijn ruim voorzien, Engeland heeft een overschot aan gas, er volgen feestdagen en in de komende weken staan 9 aanlandingen van LNG-schepen gepland. Kans dat dit leidt tot verdere daling van de prijs van daggas en frontmaanden.

De marktverwachting voor korte termijn elektra (APX en onbalans) handhaven we op stabiel.  Er wordt meer wind verwacht en minder vraag op de feestdagen. Maar een verdere daling dan de huidige 35-40 euro/MWh in de peakuren en 30 euro/MWh in de offpeakuren is op werkdagen niet te verwachten. Tijdens de Paasdagen kan de APX tijdelijk wel verder zakken.

De marktverwachting voor lange termijn TTF-gas en OTC-elektra handhaven we op onzeker. Er is ruimte voor daling en voor stijging, en het actuele nieuws bepaalt de richting op een dag. Er is geen aanwijzing voor een structurele beweging in de komende week. In die zin zou een conclusie ‘stabiel’  ook verdedigbaar zijn.

Vanaf volgende week verschijnt de marktvisie ook weer op YouTube.

Deel op

Gerelateerde artikelen