MARKTVISIE | Prijzen stegen door start zomerperiode

Marijke van Rongen · Thursday 6 April 2017

Tegen de bearish vooruitzichten in stegen de energieprijzen de afgelopen week. De maandovergang, start van de zomerperiode en iets koeler weer zorgden voor flink meer kopers op de markt.

Lees de marktvisie hieronder, of kijk de marktvisie live hier terug:

Tegen de bearish vooruitzichten in stegen de energieprijzen de afgelopen week. De maandovergang, start van de zomerperiode en iets koeler weer zorgden voor flink meer kopers op de markt. De stijgende olie- en steenkoolprijs in combinatie met een zwakkere euro, gaf de prijzen een extra zet omhoog. Door wijziging van de gasaanvoer naar het zomerregime werden de gassystemen de laatste dagen regelmatig krap voorzien. Hierdoor moest landelijk netbeheerder GTS, met name op maandag 3 april, geregeld gas bijkopen op de intradaymarkt om het gasnet terug in balans te krijgen.

Deze onrust op de korte termijn, zorgde samen de gestegen olie- en steenkoolprijs ook voor hogere lange termijn prijzen. Nieuws over de Amerikaanse voorraden en mogelijke tekorten door productiebeperking (OPEC, Rusland) dreven de olieprijs op naar bijna 55 dollar/vat. De steenkoolprijs liep verder op naar 68 dollar/ton.

De spotprijzen elektra stegen enkele euro’s. Er is wat minder aanbod, gascentrales gaan uit door de gestegen gasprijzen.

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
29 mrt 5 apr 29 mrt 5 apr
TTF daggas 14,65 15,85 OTC base mei ‘17 34,60 36,40
TTF mei ‘17 15,25 15,85 OTC peak ‘18 40,70 42,15
TTF jaar ‘18 16,05 16,50 OTC base ‘18 32,25 33,15

Korte termijn

De TTF-daggasprijs kon de dalende trend van vorige week niet vasthouden. Krappere aanvoer en meer vraag waren de oorzaak van de stijging. De prijs voor de frontmaanden en kwartaal 3 stegen eveneens door opwaarts sentiment. Dit werd veroorzaakt door de start van de zomer. Dit sentiment werkt nu, mede door de hogere  grondstof- en elektraprijzen, sterker door dan de langere termijn vooruitzichten. Die blijven naar beneden wijzen, vooral door de goede aanvoerverwachtingen van LNG en import van Engelse overschotten.

De APX-peakprijzen stegen enkele euro’s de afgelopen week. Centrales draaien minder door de hogere gasprijzen en twee kolencentrales (Rotterdam en Amsterdam) zijn uitgevallen. APX-peak was begin week 14 gemiddeld 35-40 euro/MWh en offpeak gemiddeld 32-36 euro/MWh.

Onbalansprijzen liggen doorgaans rond, tot iets onder de APX met af en toe een piek omhoog (wisselde wind en bewolking).

De WKK dagsparkspread wisselde van dag tot dag en lag tussen de 10 en 15 euro/MWh afhankelijk van de APX. De gestegen TTF-dagprijs werkt als rem. De sparkspreads voor de komende winterkwartalen bewegen rond de 18 euro/MWh.

Lange termijn

De lange termijn prijzen stegen mee met de korte termijn en de opgelopen grondstofprijzen. De olieprijs steeg naar 54,5 dollar/vat en steenkolen, nog steeds door de Australische productieproblemen, naar 68 dollar/ton. Dat lijkt voorlopig de top, want inmiddels is de prijs gedaald tot onder de 67 dollar/ton. TTF-gas steeg door deze ontwikkelingen met 0,4-0,5 ect/m3 en OTC-peak elektra met bijna 1,5 euro/MWh.

De sparkspread 2018 voor WKK’s bewoog rond de 15 euro/MWh en de clean sparkspread van gascentrales net onder de 5 euro/MWh. De darkspread kolencentrales is rond de 8 euro/MWh.

Visie

De marktverwachting voor kortere termijn gas wijzigen we van dalend naar onzeker. Het effect van de overgang naar de zomer, iets koeler weer en gestegen steenkool- en powerprijzen werkte deze week sterker door dan de verwachtingen voor de langere termijn (normaal voorjaarsweer en ruime gasaanvoer, met o.a. 9 LNG schepen komende weken). Kans dat de stijging van de afgelopen week doorzet is niet groot. Correctie omlaag ligt, met de paasdagen in aantocht en de lange termijn verwachting, meer voor de hand.

De marktverwachting voor korte termijn elektra (APX en onbalans) handhaven we op stabiel. Afgelopen week stegen de prijzen licht. Verdere stijging ligt niet voor de hand, er wordt meer wind verwacht en minder vraag, met name rond Pasen. Ook zijn de forwards voor komende weken zijn stabiel rond de 34 euro/MWh.

De marktverwachting voor lange termijn TTF-gas en OTC-elektra handhaven we op onzeker. De prijzen volgen die van de grondstoffen. Het is de olieproducerende landen gelukt om de olieprijs omhoog te krijgen naar 55 dollar/vat. Steenkool steeg door Australische productieproblemen, die zijn ontstaan door orkaan Debbie. Onduidelijk is of het huidige niveau de top is of dat het opwaartse sentiment al op zijn retour zal gaan.

Deel op

Gerelateerde artikelen