MARKTVISIE | Dalende tendens stokt

Marijke van Rongen · Wednesday 29 March 2017

Door het milde weer, goede aanvoer, dalende grondstofprijzen en een sterkere euro leek de dalende prijsbeweging bij gas en elektra zich onverminderd voort te zetten.

Lees de marktvisie hieronder, of kijk de marktvisie live hier terug:

De laatste dagen zaten de prijzen, met uitzondering van de spotprijzen, weer in de lift. De grondstofprijzen stegen, de euro zwakt af en er kwamen meer kopers in de markt. Dat laatste heeft te maken met de naderende maandovergang en het einde van het winterkwartaal op 1 april. Traditioneel is dit een moment voor handelaren om hun posities te herijken voordat de zomerperiode start. Door de dalende prijzen van de afgelopen tijd zaten ze short, tijd om nu bij te kopen dus.

Op de spotprijzen hadden deze ontwikkelingen geen effect. TTF-daggas daalde verder terwijl de APX- en onbalansprijzen zich handhaafden.

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
22 mrt 29 mrt 22 mrt 29 mrt
TTF-daggas 15,25 14,65 OTC-base mei ‘17 34,30 34,60
TTF mei ‘17 15,10 15,25 OTC-peak ‘18 40,35 40,70
TTF jaar ‘18 15,65 16,05 OTC-base ‘18 31,55 32,25

Korte termijn

De TTF-daggasprijs daalde de afgelopen week verder. De prijsdrivers bleven omlaag gericht door mooi weer, teruglopende vraag en goede aanvoer. De frontmaanden en zomerkwartalen stegen de laatste dagen door meer koopinteresse. Opvallend is wat er met de prijzen voor de zomer (kwartaal 2 en 3) gebeurt. Kwartaal 2 is nu lager geprijsd dan kwartaal 3, normaal is dat andersom. De komende maanden verwacht men meer aanvoer omdat Engeland hun overaanbod door LNG en beperkte opslagmogelijkheid naar Europa exporteert. Voor kwartaal 3 is het beeld van LNG aanvoer en vulling van de Europese gasopslagen nog niet duidelijk.

De APX-prijzen handhaafden zich op het niveau van de afgelopen week. De vraag is laag, mede door het zonnige weer. Steeds meer particulieren en bedrijven hebben zonnepanelen en zijn dan zelfvoorzienend. Daarnaast zijn, door de lagere daggasprijs, de sparkspreads van gascentrales weer verbeterd (rond de 1-2- euro/MWh) en dan blijven ze aan.

In de onbalans veranderde er niet veel. Onbalansprijzen lagen rond de APX met een enkele kortstondige piek omhoog en omlaag. APX-peak was gemiddeld 35 euro/MWh en offpeak gemiddeld 31-32 euro/MWh.

De WKK dagsparkspread handhaafde zich tussen de 10-12 euro/MWh. Hij neigt iets omhoog door de lagere TTF-daggasprijs. De kwartaalsparkspreads handhaafden zich door de gelijkgerichte beweging van de kwartaalprijzen gas en elektra. Q4-2017 is rond de 18 en Q1-2018 rond de 18,5 euro/MWh.

Lange termijn

De lange termijn prijzen volgden de grondstofprijzen. Dat was eerst verder omlaag, maar vanaf begin week 13 weer omhoog. De olieprijs steeg naar 51,5-52 dollar/vat (+1,5 dollar). Ook de steenkoolprijs sprong omhoog naar 65 dollar/ton (+2 dollar). De reden daarvoor is niet duidelijk. Mogelijk speelt de cycloon in Australië daar een rol in, de kolenproductie is daardoor tijdelijk stilgelegd. De CO2-rechten (EUA Dec18) bewogen tussen de 4,7 en 5 euro/ton.

De sparkspread 2018 voor WKK’s handhaafde zich onder de 15 euro/MWh en de clean-sparkspread van gascentrales tussen de 4,5 en 5 euro/MWh. De darkspread kolencentrales daalde licht naar 7,7 euro/MWh door de duurdere steenkool.

Visie

De marktverwachting voor kortere termijn gas handhaven we op dalend. Einde van het winterkwartaal en de maandovergang zorgt tijdelijk voor wat meer beweging en haperingen in de neerwaartse trend. De vooruitzichten blijven omlaag gericht. De vraag neemt verder af, mede door de paasdagen en gascentrales die uitgezet worden. Het aanbod blijft op peil en kan zelfs toenemen door import uit Engeland. Overaanbod verdwijnt in de gasopslagen en die vraag werkt wel remmend op de prijsbeweging.

De marktverwachting voor korte termijn elektra (APX en onbalans) handhaven we op stabiel, veel daalruimte is er niet meer. Bij nog lagere prijzen, daalt het aanbod vanzelf. Gascentrales gaan dan uit door de slechte sparkspreads. De forwards voor komende weken zijn stabiel op 32-33 euro/MWh. Deze forwards gelden als verwachte waarde voor de spotprijzen (APX-base).

De marktverwachting voor lange termijn TTF-gas en OTC-elektra handhaven we op onzeker. De prijzen volgen de grondstoffen, en die stegen de laatste dagen licht. Dat lijkt geen structurele omslag te zijn. Olieproducerende landen voerden hun productie de laatste weken juist op en dat geldt ook voor Chinese steenkool.

Kijk de marktvisie live via YouTube

Elke donderdag om 11.30 uur vindt de marktvisie live plaats. Eén van onze Energie Analisten praat u bij over de ontwikkelingen en verwachtingen op de energiemarkten. Heeft u vragen over de marktontwikkelingen en energieprijzen? Deze kunt u direct stellen via Twitter, Facebook of YouTube.

Volg de marktvisie live via YouTube of klik op de link die wij delen op Facebook en Twitter.

 

Deel op

Gerelateerde artikelen