MARKTVISIE | Prijzen pakken dalende trend weer op

Marijke van Rongen · Thursday 23 March 2017

Tot halverwege week 11 leek de prijsbeweging pas op de plaats te maken, maar inmiddels is de dalende lijn weer opgepakt.

Kijk de marktvisie nu ook (live) op YouTube.

Goed weer en goede aanvoer zorgen, samen met dalende grondstofprijzen voor neerwaarts gericht sentiment. De kortere termijn gasprijzen zakten, na een paar dagen haperen, door het bodemniveau van 16 euro/MWh heen.

De lagere grondstofprijzen gaven de lange termijnprijzen een duw omlaag. De olieprijs leek eerst nog te blijven steken rond de 51,5 dollar/vat, maar zakte de laatste dagen weg naar 50 dollar/vat. De steenkoolprijs daalde met 3 dollar naar 62 dollar/ton en de CO2-prijs dook onder de 5 euro/ton.

De spotprijzen elektra bleven laag. Lenteweer zorgt voor steeds minder vraag en er genoeg aanbod, met name van wind en zon.

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
15 mrt 22 mrt 15 mrt 22 mrt
TTF-daggas 15,60 15,25 OTC-base apr ‘17 34,75 33,00
TTF apr ‘17 15,90 15,25 OTC-peak ‘18 41,75 40,35
TTF jaar ‘18 16,20 15,65 OTC-base ‘18 32,85 31,55
Korte termijn

De TTF-daggasprijs daalde na een rustige week toch weer verder. Er is meer aanbod dan vraag, waardoor de gassystemen geregeld long zijn. De daggasprijs lag deze week vaak onder die van de front- en zomermaanden. Reden voor de gasopslagen om nu al op injecteren over te schakelen. De weerprognoses voor de komende maanden geven temperaturen boven gemiddeld aan. Dit waren voldoende bearish signalen voor de TTF-gasprijs voor de frontmaanden en de zomerkwartalen om door de 16 euro/MWh heen te zakken. Opvallend is dat de korte termijnprijzen over de gehele linie vrijwel gelijk zijn aan elkaar. Normaal is kwartaal 2 wat hoger geprijsd dan kwartaal 3.

De APX-prijzen waren al laag, maar daalden nog enkele euro’s/MWh verder. Er blijft veel aanbod, terwijl de vraag verder terugloopt. Dagsparkspreads van gascentrales zijn nu onder de 1 euro/MWh, voor april (met de paasdagen) zelfs al rond de 0. Steeds meer centrales zijn of gaan daarom uit. Onbalans was af en toe vrij onrustig met pieken omhoog en omlaag door het wisselende windbeeld. Gemiddeld lagen de onbalansprijzen in de buurt van de APX. Dat was op de peakuren gemiddeld 35-38 euro/MWh en op de offpeakuren gemiddeld 31-33 euro/MWh.

De WKK dagsparkspread daalde onder de 10 euro/MWh door de lage APX-prijzen, maar herstelde de laatste dagen iets door de lagere TTF-daggasprijs. De kwartaal-sparkspreads handhaafden zich door de gelijkgerichte beweging van de kwartaalprijzen gas en elektra.

Lange termijn

De lange termijn prijzen volgden de korte termijn en de grondstofprijzen omlaag. TTF-gas daalde circa 0,5 ect/m3 en OTC-elektra ging met name op woensdag 22 maart onderuit. OTC-peak 2018 daalde die dag 0,8 euro/MWh naar 40,35 euro/MWh, vooral door de lagere steenkoolprijs.

De sparkspread 2018 voor WKK’s daalde door bovengenoemde ontwikkelingen onder de 15 euro/MWh en de clean-sparkspread van gascentrales weer onder de 5 euro/MWh. De darkspread kolencentrales handhaafde zich rond de 8 euro/MWh door de lagere steenkoolprijs.

Visie

De marktverwachting voor kortere termijn gas wijzigen we van onzeker naar dalend. Door het fraaie weer en de lage spotprijzen elektra is er steeds minder vraag voor verwarming, elektraproductie en export. Overaanbod verdwijnt in de gasopslagen. Die vraag remt de daling wel enigszins.

De marktverwachting voor korte termijn elektra (APX en onbalans) handhaven we op stabiel. Prijzen zijn al laag, dus veel daalpotentie is er niet meer. Bovendien liggen de Nederlandse prijzen nu onder de Duitse (gebeurt niet vaak) en er gaan nog een aantal centrales uit door de slechtere sparkspread (rond 0). De forwards voor komende weken zijn, met nauwelijks handel, circa 34 euro/MWh en dat is  ongeveer gelijk aan die voor week 11.

De marktverwachting voor lange termijn TTF-gas en OTC-elektra wijzigen we van stabiel naar onzeker. Prijsbeweging hangt af van de grondstofprijzen. Die daalden de afgelopen week onder andere door het opschroeven van de productie (OPEC, Amerika en China). Komende weken zal duidelijk worden welke kant het opgaat. Bodemniveaus (olie 45 dollar/vat, steenkool 55 dollar/ton en CO2-rechten 4 euro/ton) zijn nog niet in zicht.

 

Deel op

Gerelateerde artikelen