MARKTVISIE | Prijsbeweging stagneert

Marijke van Rongen · Thursday 16 March 2017

Bekijk de marktvisie nu ook live! Elke donderdag om 11:30 uur op YouTube. Kijk de marktvisie van vanochtend hier terug. […]

Bekijk de marktvisie nu ook live! Elke donderdag om 11:30 uur op YouTube. Kijk de marktvisie van vanochtend hier terug.

De dalende prijsbeweging vlakte de afgelopen week verder af. Tussen de dagen zat wel verschil, vooral veroorzaakt door bewegingen van de olieprijs en de valuta. Bij gas is 16 euro/MWh het niveau waarop eind vorig jaar tot twee keer toe een stijging volgde. Deze prijs wordt dan ook als mogelijk bodemniveau gezien. Het sentiment bleef omlaag gericht door het lenteachtige weer en goede aanvoer.

De lange termijnprijzen bewogen binnen een bandbreedte. De steenkoolprijs herstelde naar 65 dollar/ton na de daling van de afgelopen weken. CO2-rechten handhaafden zich rond de 5,2 euro/ton hangen. De olieprijs ging wel verder naar beneden na het bericht dat Saoedi-Arabië de olieproductie weer opschroeft. Laagste prijsniveau werd bereikt op dinsdag 14 maart (50 dollar/vat), daarna tikte hij omhoog naar 51,5-52 dollar/vat.

De spotprijzen elektra bleven stabiel en laag. Oorzaak is overaanbod door wind en zon, terwijl ook veel gascentrales nog draaien, zolang de dagsparkspreads positief blijven op 1 tot 3 euro/MWh.

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:
Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
8 mrt 15 mrt 8 mrt 15 mrt
TTF daggas 16,35 15,60 OTC base apr 17 35,68 34,75
TTF apr 17 15,90 15,90 OTC peak 18 41,80 41,75
TTF jaar 2018 16,45 16,20 OTC base 18 33,10 32,85
Korte termijn

Overaanbod drukte op de korte termijn gasprijzen. TTF daggas daalde onder de 16 ect/m3. Het goede weer in Europa zorgt voor weinig export. In Engeland is veel gas beschikbaar door LNG aanvoer en ook uit de gasopslag Rough. Exploitanten verkopen hun gas nu het nog kan. Door technische problemen is injectie van gas in deze opslag dit jaar niet mogelijk en men weet niet of gas wat er na de zomer in zit nog wel opgepompt kan worden. De TTF gasprijs voor de frontmaanden en ook die voor de zomerkwartalen bleef hangen deze week. Rond de 16 euro/MWh (= ca. 15,65 ect/m3) lijken kopers weer in te willen stappen.

De APX prijzen bleven laag. De vraag loopt steeds verder terug en aanbod is er genoeg. Impact van de uitval van centrales (Maasvlakte (1 GW, gepland) en Magnum (400 MW, niet gepland) was daardoor klein. Onbalans liet op een aantal dagen piekjes omlaag (-60 euro/MWh) op de momenten dat de prognoses van wind- en zonproductie er naast zaten. De peakprijzen lagen gemiddeld rond de 38 euro/MWh; de offpeakprijzen tussen 32-34 euro/MWh. De onbalansprijzen waren gemiddeld rond tot iets onder die van de APX.

Lage APX prijzen hielden de WKK dagsparkspread onder de 15 euro/MWh. Lagere kwartaalprijzen OTC elektra drukten de kwartaalsparkspreads. Die voor kwartaal 4 van 2017 daalde hierdoor onder de 18 euro/MWh.

Lange termijn

Per saldo gebeurde er deze week weer niet veel met de lange termijn energieprijzen. Gas daalde licht door de lagere olieprijs; elektra bleef binnen een smalle band van 0,3-0,5 euro/MWh.

De sparkspread 2018 voor WKK’s steeg enkele tienden naar 15,2-15,3 euro/MWh door de licht lagere gasprijs. Hierdoor steeg de clean-sparkspread 2018 van gascentrales ook naar 5 euro/MWh. De darkspread kolencentrales handhaafde zich net onder de 8 euro/MWh.

Visie

De marktverwachting voor kortere termijn gas wijzigen we van dalend naar onzeker. De dalende trend vlakte de afgelopen week verder af en handelaren stappen weer in op basis van technische factoren (bodem 16 euro/MWh en 200 daags-gemiddelde). Kans op stijging is zeer klein gezien de lenteachtige temperaturen en goede gasaanvoer. Tegenwicht vormt de afnemende gasvraag voor centrales; die gaan uit als hun dagsparkspreads, zoals nu verwacht wordt dalen naar 0 of lager.

De marktverwachting voor korte termijn elektra (APX en onbalans) handhaven we op stabiel. In het weekend van 18-19 maart wordt veel wind verwacht, met name op zondag en maandagochtend, dus tijdelijk zijn lagere prijzen (< 30 euro/MWh base) mogelijk. Voor de rest van de week zijn de forwardprijzen met 35 euro/MWh net iets onder die van week 10.

De marktverwachting voor lange termijn TTF gas en OTC elektra handhaven we op stabiel. Steenkool en CO2-prijzen zijn redelijk stabiel; olie lijkt na de berichten van de afgelopen weken (hoge Amerikaanse voorraden, toenemende schalie-olieproductie en hogere OPEC-productie) een nieuw evenwicht tussen de 51-52 dollar/vat gevonden te hebben.

Deel op

Gerelateerde artikelen