MARKTVISIE | Prijsdaling vlakt af

Marijke van Rongen · Thursday 9 March 2017

De prijsdaling vlakte de afgelopen week af. Waren zelfs een paar dagen met lichte stijging. Toch bleven de belangrijkste prijsdrivers omlaag wijzen.

Kijk de marktvisie nu ook (live) op YouTube.

Mild weer zorgt voor minder vraag, grondstofprijzen daalden, de euro tikte omhoog (met name ten opzichte van het Engelse pond) en de LNG aanvoer naar Engeland en Frankrijk is op gang gekomen (vijf schepen de komende week).

Bij de lange termijnprijzen gebeurde er deze week niet veel. Licht op en neer met de korte termijn mee. OTC-elektra neigt nu weer omlaag door dalende steenkool- en CO2-prijzen. Met name steenkool daalt weer. Er zijn berichten dat China de steenkoolproductie deze maand gaat opschroeven. Steenkool daalde met ca. 4 dollar naar 64 dollar/ton.

De spotprijzen elektra bleven ook deze week laag. Er is behoorlijk veel duurzame productie door de wind en de lagere gas- en kolenprijzen zorgen ervoor dat ook veel centrales draaien.

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
1 mrt 8 mrt 1 mrt 8 mrt
TTF-daggas 16,85 16,35 OTC-base apr ‘17 37,90 35,68
TTF apr ‘17 16,70 15,90 OTC-peak ‘18 42,30 41,80
TTF jaar ‘18 16,80 16,45 OTC-base ‘18 33,80 33,10

Korte termijn

De TTF-daggasprijs daalde deze week verder, hoewel er door fluctuerende aanvoer wel verschil in snelheid zat tussen de dagen. De daggasprijs en die van frontmaand april speelden haasje over. Door het milde weer is de vraag lager dan normaal. Daardoor is er ook niet veel. De vraag uit Engeland viel weg door het op gang komen van de LNG-aanvoer. Daarnaast zorgt de sterke euro ten opzichte van het pond dat gas in Europa kopen nu minder aantrekkelijk is voor de Engelse handelaren.

De frontmaanden en zomerkwartalen daalden ook verder door deze ontwikkelingen. Verwacht wordt dat Engeland deze zomer meer gas gaat exporteren omdat opslaan in gasopslag Rough door technische problemen niet of slechts minimaal mogelijk is.

De APX-peakprijzen bleven laag deze week, met een piek op dinsdag 7 maart toen het minder waaide. Lage gasprijzen zorgen ervoor dat, ondanks de lagere elektraprijzen, veel gascentrales in productie blijven. Bij sparkspreads ruim boven 0 maken ze hun variabele kosten goed en blijven draaien. De peakprijzen waren gemiddeld iets boven de 40 euro/MWh. De offpeakprijzen tussen 30-35 euro/MWh. De onbalansprijzen waren vrij vlak en rond tot iets onder die van de APX.

De WKK dagsparkspread piekte op dinsdag 7 maart naar 25 euro/MWh door de hogere APX-prijzen op die dag, maar zakte daarna weer terug naar het lage niveau, onder de 15 euro/MWh. De sparkspreads voor de kwartalen 4-2017 en 1-2018 handhaafden zich in de bandbreedte 18-19 euro/MWh, omdat zowel de gas- als elektraprijzen voor die kwartalen daalde.

Lange termijn

Dalende grondstofprijzen lijken vanaf het midden van week 10 meer invloed te krijgen op de lange termijn gas en elektraprijzen. Met name de steenkoolprijs daalde de laatste dagen hard door de geruchten uit China.

Op de sparkspread 2018 voor WKK’s hadden de gelijkgerichte bewegingen weinig effect. Hij handhaafde zich rond de 15 euro/MWh.

Bij de centrales zijn er kleine bewegingen. De clean-sparkspread 2018 van gascentrales daalde naar 4 euro/MWh door de lagere elektraprijs. De darkspread kolencentrales kruipt de laatste dagen juist iets omhoog (naar de 8 euro/MWh) door de goedkopere steenkool.

Visie

De marktverwachting voor kortere termijn gas handhaven we op dalend. De vooruitzichten blijven goed: mild weer met temperaturen boven normaal, goede gasaanvoer en minder vraag voor export, bijvullen van gasopslagen en voor powerproductie (voldoende wind en lagere steenkoolprijzen). Er is de laatste weken al flink wat af gegaan dus de beweging zal waarschijnlijk wel verder afvlakken.

De marktverwachting voor korte termijn elektra (APX en onbalans) handhaven we op stabiel. Prijzen in Duitsland en Nederland houden elkaar in evenwicht. Forwardprijzen liggen rond het niveau van deze week (37-38 euro/MWh). Met sparkspreads voor gascentrales rond de 3 euro/MWh is er voldoende back-up, mocht de windproductie tegen vallen. Op vrijdag 10 maart gaat een kolencentrale op de Maasvlakte (1 GW) voor 5-6 weken uit bedrijf. Omdat dit gepland is en er voldoende back-up is, heeft dit naar verwachting geen invloed op APX en onbalans.

De marktverwachting voor lange termijn TTF-gas en OTC-elektra handhaven we op stabiel. Door de nog steeds dalende trend op de korte termijn en lagere grondstofprijzen, is de kans op daling wel het grootst.

Kijk de marktvisie nu ook live via YouTube

Elke donderdag om 11.30 uur vindt de marktvisie live plaats. Eén van onze Energie Analisten praat u bij over de ontwikkelingen en verwachtingen op de energiemarkten. Heeft u vragen over de marktontwikkelingen en energieprijzen? Deze kunt u direct stellen via Twitter, Facebook of YouTube met #AGROLIVE.

Volg de marktvisie live via YouTube of klik op de link die wij delen op Facebook en Twitter.

Deel op

Gerelateerde artikelen