MARKTVISIE | De prijzen dalen verder

Marijke van Rongen · Thursday 2 March 2017

De TTF-gasprijzen daalden de afgelopen week verder. Er was minder vraag door het zachte weer en de vooruitzichten voor de aanvoer zijn goed.

Zo komen er de eerste twee weken van maart alweer vier LNG-schepen naar Engeland.  Ook was er veel wind, waardoor minder gas nodig was voor de gascentrales. Nieuws dat de Engelse gasopslag Rough deze zomer geen injectiecapaciteit zal aanbieden, gaf de zomerprijzen een zet omlaag.

Het sentiment op de korte termijn kreeg ook vat op de lange termijnprijzen. OTC-elektra daalde met ca. 0,8 euro/MWh en TTF gas met ca. 0,5 ect/m3.

De spotprijzen elektra bleven laag, zeker op dagen met veel wind. Door de hogere temperaturen voor deze tijd van het jaar liep de vraag verder terug.

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
22 feb 1 mrt 22 feb 1 mrt
TTF-daggas 17,65 16,85 OTC-base apr ‘17 39,50 37,90
TTF apr ‘17 17,25 16,70 OTC-peak ‘18 43,10 42,30
TTF jaar ‘18 17,25 16,80 OTC-base ‘18 34,60 33,80

Korte termijn

De TTF-daggasprijs zette de daling deze week voort. Door minder lokale- en exportvraag, goede aanvoer is er overaanbod en zijn de gassystemen geregeld long. Voor elektraproductie is minder gas nodig. De vraag daalt en er is veel windproductie. Ook de prijzen voor de frontmaanden en de zomerkwartalen daalden. Naast de goede weersvooruitzichten maakt men zich ook geen zorgen meer over de aanvoer de komende weken. LNG-schepen beginnen weer naar Europa te varen en het laatste nieuws over de gasopslag Rough in Engeland is dat handelaren er deze zomer geen gas in kunnen injecteren. De TTF-prijzen voor zomer ‘17 daalden met ca. 0,7 ect/m3, omdat een deel van de verwachte zomervraag nu wegvalt.

De APX-peakprijzen bleven onder druk door de lage prijzen in Duitsland en windproductie. De peakprijzen daalden nog enkele euro’s. Gemiddeld lagen ze rond de 40 euro/MWh. De offpeakprijzen waren rond de 31-32 euro/MWh. De onbalansprijzen bleven laag, rond de prijzen van de APX. De wind zorgt af en toe voor wat spikes omhoog.

De WKK-dagsparkspread handhaafde zich rond de 15 euro/MWh omdat zowel de APX-peakprijzen als de TTF-daggasprijs daalden. Ook in de sparkspreads voor de kwartalen 4-2017 en 1-2018 zit niet veel beweging.  Q4-17 is iets onder de 19 en Q1-18 iets boven de 18 euro/MWh.

Lange termijn

De lange termijn prijzen TTF-gas en OTC-elektra daalden de afgelopen week onder invloed van het korte termijn sentiment. Vanuit de grondstoffen kwam weinig richting. Een sterkere euro (ten opzichte van de dollar en het Engelse pond) compenseert een licht hogere (+1 dollar) olieprijs.

De sparkspread 2018 voor WKK’s bewoog zich tussen de 15 en 15,5 euro/MWh. Bij de centrales steeg de clean-sparkspread 2018 van gascentrales naar ruim 4,5 euro/MWh door de gedaalde gasprijs. De darkspread kolencentrales zakte verder weg naar 8,5 euro/MWh, onder andere door iets duurdere CO2-rechten (5,5 euro/ton). Daar zit weer wat beweging in nu de Europese milieuministers weer praten over het verlagen van het aantal te verhandelen CO2-rechten (op termijn, na 2020).

Visie

De marktverwachting voor kortere termijn gas handhaven we op dalend. Het blijft mild weer en er is volop aanbod. Ook de aanvoer van LNG lijkt weer op gang te komen. Angst voor de lagere gasvoorraden is er daardoor niet meer. Wegvallen van de zomervraag voor bijvullen van gasopslag Rough drukt op de prijzen voor de zomerkwartalen.

De marktverwachting voor korte termijn elektra (APX en onbalans) handhaven we op stabiel. Voor de komende week wordt er iets minder wind voorspeld. Forwardprijzen voor volgende week zijn daardoor licht omhoog, ca. 37 euro/MWh voor Duitsland en rond de 40 euro/MWh voor Nederland.

Over de assets (centrales) zijn geen bijzonderheden (zoals onderhoud) te melden. In België is het in bedrijf stellen van een kerncentrale in Thianghe wederom uitgesteld naar volgende maand. Maar dat heeft bij de huidige weersomstandigheden en beperkte marktkoppeling nauwelijks effect op de prijzen in Nederland.

De marktverwachting voor lange termijn TTF-gas en OTC-elektra handhaven we op stabiel. De ontwikkelingen op de korte termijn geven wel wat druk omlaag. De grondstofprijzen neigen wat omhoog, en dat geeft tegenwicht in combinatie met afzwakkende euro.

Deel op

Gerelateerde artikelen