MARKTVISIE | Korte termijn prijzen blijven onder druk

Marijke van Rongen · Thursday 23 February 2017

De korte termijn prijzen daalden de afgelopen week verder. Er waren wat ups en downs door productie-uitval en onzekerheid in de lange termijn weersverwachting.

Ook piekte de steenkoolprijs even naar de 69 dollar/vat door het nieuws dat China per direct is gestopt met kolenimport uit Noord-Korea. Later in week 8 kregen de bearish prijsdrivers, zoals mild weer en goede aanvoer snel weer de overhand.

De lange termijn prijzen blijven het rustig aandoen. Ze volgden de bewegingen in de grondstofprijzen en zitten vast in een smalle band. De olieprijs bewoog tussen de 55-57 dollar/vat. Steenkool piekte even naar 69, maar zakte daarna terug naar 67,5 dollar/ton. CO2-rechten daalden licht naar rond de 5 euro/ton.

De spotprijzen elektra daalden verder door mild weer en veel wind.

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
15 feb 22 feb 15 feb 22 feb
TTF-daggas 18,60 17,65 OTC-base mrt ‘17 40,65 40,00
TTF mrt ‘17 18,40 17,35 OTC-peak ‘18 43,00 43,10
TTF jaar ‘18 17,25 17,25 OTC-base ‘18 34,15 34,60

Korte termijn

De TTF-daggasprijs daalde deze week verder. Er is minder vraag door de milde temperaturen en veel gascentrales zijn uit door de lage dagsparkspreads (rond 0) en veel meer duurzame productie. De gassystemen zijn regelmatig long door de goede aanvoer. Frontmaand maart daalde ook verder. De lange termijn verwachtingen geven steeds duidelijker aan dat de winter voorbij lijkt. De daggasprijs en die van maart houden elkaar steeds meer in evenwicht. Ze liggen nu zo dicht bij elkaar dat er niet veel meer wordt geleverd uit de gasopslagen. Er waren zelfs alweer een paar dagen met injectie door overaanbod. De verwachte extra vraag voor bijvullen van de gasopslagen werkt nog wel remmend op de zomerprijzen. De daling bleef daar beperkt tot enkele tienden.

De APX-prijzen daalden verder. Mild weer zorgt voor minder vraag en er is veel meer duurzame productie door de wind. De prijzen in Duitsland daalden daardoor weer onder onze prijzen. Dat geeft door de marktkoppeling extra prijsdruk omlaag. De APX-peakprijzen daalden ruim 5 euro naar gemiddeld 40-45 euro/MWh. Voor offpeak zijn ze nu ca. 30 euro/MWh. De onbalansprijzen lagen rond die van de APX, met spikes omhoog en omlaag door de vlagerige wind.

De WKK dagsparkspread daalde weer onder de 15 euro/MWh en lijkt zich daar te handhaven. Lagere opbrengsten (APX) en lagere kosten (daggasprijs) compenseren elkaar. De sparkspreads voor de kwartalen 4-2017 en 1-2018 handhaafden zich rond de 19 respectievelijk 18 euro/MWh.

Lange termijn

In de lange termijn prijzen TTF-gas en OTC-elektra bewogen deze week licht op en neer. Ze volgden de bewegingen bij de grondstofprijzen en de korte termijn. Per saldo gebeurde er weinig; de prijzen liggen rond het niveau van midden week 7.

In de sparkspread 2018 voor WKK’s zat weinig beweging, hij handhaafde zich rond de 15 euro/MWh.

Bij de centrales handhaafde de clean-sparkspread 2018 van gascentrales zich rond de 4 euro/MWh. De darkspread kolencentrales zakte onder de 9 euro/MWh door iets duurdere steenkool.

Visie

De marktverwachting voor kortere termijn gas handhaven we op dalend. De beweging vlakt af, maar de prijsdrivers blijven omlaag gericht. De lange termijn weersverwachting geeft voor heel Noordwest-Europa mild weer met temperaturen boven normaal aan. De gasvraag van gascentrales loopt verder terug door meer wind en de gasaanvoer is en blijft goed. Eventueel overaanbod gaat de gasopslagen in.

De marktverwachting voor korte termijn elektra (APX en onbalans) wijzigen dalend naar stabiel. Eind week 8 is het windbeeld nog onstuimig (windkracht 7) wat kan leiden tot wat meer beweging. Voor de komende week ziet het weer er stabiel uit (windkracht 4). De forwards voor komende week zijn in Nederland gelijk aan die van deze week (gemiddeld 38 euro/MWh). Voor Duitsland zijn ze wel verder omlaag (van 33 naar 25). Dat kan voor extra druk op de Nederlandse prijzen zorgen.

Voor onbalans is de verwachting dat deze in de buurt van de APX zal blijven, maar de wind zal van tijd tot tijd voor spikes kunnen zorgen.

De marktverwachting voor lange termijn TTF-gas en OTC-elektra handhaven we op stabiel. De grondstofprijzen kunnen iets bewegen maar, grote veranderingen lijken op korte termijn niet aan de orde.

Kijk de marktvisie nu ook live via YouTube

Elke donderdag om 11.30 uur vindt de marktvisie live plaats. Eén van onze Energie Analisten praat u bij over de ontwikkelingen en verwachtingen op de energiemarkten. Heeft u vragen over de marktontwikkelingen en energieprijzen? Deze kunt u direct stellen via Twitter, Facebook of YouTube.

Volg de marktvisie live via YouTube of klik op de link die wij delen op Facebook en Twitter.

Deel op

Gerelateerde artikelen