MARKTVISIE | Prijzen dalen door milder weer

Marijke van Rongen · Thursday 16 February 2017

De daling die eind vorige week in zette bij de korte termijn prijzen heeft zich in week 7 doorgezet. De onrust in de markt door kouder weer en de krappe gasvoorraden is verdwenen.

De temperaturen zijn opgelopen, en volgens de lange termijn vooruitzichten blijft het zacht weer. De TTF-daggasprijs en die van frontmaand maart daalden met 2-3 ect/m3.

Bij de lange termijn prijzen bleef het rustig. Er is weinig handel en de bewegingen beperkten zich tot enkele tienden. De grondstoffen geven nog steeds weinig richting. De olieprijs zat rond de 56 dollar/vat, steenkool bewoog tussen de 65-67 dollar/ton en de CO2-rechten tussen de 5 en 5,3 euro/ton.

De spotprijzen elektra daalden door de weersverandering (minder koud, meer wind en zon).

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
8 feb 15 feb 8 feb 15 feb
TTF-daggas 20,65 18,60 OTC-base mrt ‘17 43,25 40,65
TTF mrt ‘17 19,95 18,40 OTC-peak ‘18 43,40 43,00
TTF jaar ‘18 17,40 17,25 OTC-base ‘18 34,25 34,15
Korte termijn

De TTF-daggasprijs zakte de afgelopen week in rap tempo verder weg. Met de komst van milder weer en meer aanvoer verdween de onrust die begin februari de prijzen omhoog duwde. De vooruitzichten voor maart, de laatste wintermaand, zijn goed. Door zacht weer in heel Europa en goede aanvoer (Noorwegen, Rusland en LNG) is minder gas uit de opslagen nodig. In Nederland zijn ze nu nog voor 24% (= ca. 3,3 miljard m3) gevuld. Hierdoor zakte ook de prijs voor levering maart verder weg. De prijs voor de zomerkwartalen blijft nog een beetje hangen. Men verwacht vanaf april/mei behoorlijk meer vraag voor het bijvullen van de gasopslagen.

Zoals verwacht daalden de APX-prijzen de afgelopen week door het betere weer met meer wind. Opvallend is dat ook deze week de Nederlandse prijzen onder die van Duitsland bleven. Duitsland is in perioden met minder duurzame productie en meer vraag sterker afhankelijk van kolencentrales dan Nederland. Wij kunnen bij hogere steenkoolprijzen gemakkelijker schakelen tussen opwekking met gas of kolen. De APX-peakprijzen waren gemiddeld 45-50 euro/MWh en 35 euro/MWh voor de offpeakuren. Onbalans was net als vorige week goed voorspelbaar. De onbalansprijzen waren redelijk vlak en rond tot iets onder de APX.

De WKK dagsparkspread zakte weg onder de 15 euro/MWh door de lagere APX-prijzen. Door de dalende daggasprijs heeft hij zich de laatste dagen weer hersteld naar 25 euro/MWh. De sparkspreads voor de kwartalen 4-2017 en 1-2018 handhaafden zich rond de 19 respectievelijk 18 euro/MWh door de gelijkgerichte, licht daling van de elektra- en gasprijzen voor deze kwartalen.

 

Lange termijn

Bij de termijn prijzen TTF-gas en OTC-elektra voor de verre jaren gebeurde er de afgelopen week vrijwel niets. Er is weinig handel, het marktsentiment zit op de korte termijn. Alleen het komende leveringsjaar 2018 daalde daardoor licht.

De sparkspread 2018 voor WKK’s handhaafde zich iets boven de 15 euro/MWh door gebrek aan beweging in de gas en elektraprijzen.

Ook weinig beweging bij de centrales. De clean-sparkspread van gascentrales bleef iets boven de 4 euro/MWh hangen; de darkspread kolencentrales rond de 9 euro/MWh.

 

Visie

De marktverwachting voor kortere termijn gas wijzigen we van onzeker naar dalend. Maar zo hard als de afgelopen 2 weken zal het waarschijnlijk niet meer gaan. De daggasprijs en die voor maart lopen steeds meer naar elkaar toe en er zal een evenwichtssituatie ontstaan. Hogere temperaturen zorgen voor minder lokale en exportvraag. De aanvoer is en blijft naar verwachting goed, zeker als er vanaf maart meer LNG naar Europa komt. De gasopslagen in Nederland en Duitsland zijn nog voor 24 en 32% gevuld. Dat is onder de huidige weersomstandigheden ruim voldoende tot eind maart als het vulseizoen begint.

De marktverwachting voor korte termijn elektra (APX en onbalans) wijzigen we van onzeker naar dalend. Het wordt wisselvallig weer maar temperaturen gaan omhoog en er komt meer wind. De verwachting is dat daardoor de Duitse prijzen onder die in Nederland zullen zakken door meer duurzame productie. De forwards voor week 8 bevestigen dat, die zijn met 38-39 euro/MWh voor Nederland zo’n 5-6 euro lager dan die van deze week. Voor de Duitse markt zijn ze met 33-34 euro/MWh ook een stuk omlaag. Onbalans kan door meer wind wat grilliger worden. Dit is afhankelijk van de voorspelbaarheid van het windbeeld

De marktverwachting voor lange termijn TTF-gas handhaven we op stabiel. Er wordt weinig gehandeld en de grondstofprijzen zijn redelijk stabiel. Gezien de verwachtingen voor de korte termijn is de kans op enige daling het grootst.

Voor lange termijn OTC-elektra wijzigen we de marktverwachting van onzeker naar stabiel.

De steenkoolprijs zit in een bandje van 65-67 dollar/ton en ook bij de CO2-emissierechten blijft het rustig.

 

Kijk de marktvisie nu ook live via YouTube

Elke donderdag om 11.30 uur vindt de marktvisie live plaats. Eén van onze Energie Analisten praat u bij over de ontwikkelingen en verwachtingen op de energiemarkten. Heeft u vragen over de marktontwikkelingen en energieprijzen? Deze kunt u direct stellen via Twitter, Facebook of YouTube.

Volg de marktvisie live via YouTube of klik op de link die wij delen op Facebook en Twitter.

Deel op

Gerelateerde artikelen