MARKTVISIE | Prijzen blijven beweeglijk

Marijke van Rongen · Thursday 9 February 2017

De gasprijsontwikkeling verloopt tot nu toe ook deze week zeer onrustig. De korte termijn gasprijzen stegen eind week 5 door naar waarden die we deze winter nog niet hebben gezien. 

De belangrijkste oorzaak blijft het weer. De temperaturen liepen door de oostenwind weer omlaag. Samen met de geslonken voorraden, gebrek aan LNG en minder Russische gasaanvoer gaf dat veel onrust en extra (export)vraag.

Aangepaste weerberichten met oplopende temperaturen na het weekend van 11-12 februari zorgen de laatste dagen juist weer voor dalende TTF prijzen voor dagvooruit en de frontmaanden.

De lange termijn prijzen blijven het een stuk rustiger aan doen. Ze volgden gedempt de bewegingen op de korte termijn en de grondstoffen. De tendens is daar nu ook omlaag. De olieprijs daalde van 57 naar 55 dollar/vat, steenkool van 68 naar 66 dollar/ton en de CO2-rechten van 5,5 naar 5,15 euro/ton.

De spotprijzen elektra stegen begin week 6 weer, door kouder weer en hogere prijzen in Duitsland.

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
1 feb 8 feb 1 feb 8 feb
TTF-daggas 20,90 20,65 OTC-base mrt ‘17 45,50 43,25
TTF mrt ‘17 21,25 19,95 OTC-peak ‘18 43,65 43,40
TTF jaar ‘18 17,55 17,40 OTC-base ‘18 34,45 34,25
Korte termijn

De TTF-daggasprijs tikte begin week 6 de 22,5 ect/m3 aan. Daarna zakte hij weg. Het grote prijsverschil met de frontmaandprijs zorgt voor extra levering uit de gasopslagen en ook de gasvelden (Noorwegen, Noordzee en Groningen) zetten een tandje bij. Overaanbod drukt de dagprijs omlaag. De TTF-prijs voor de frontmaanden daalt ook weer. De lange termijn weersvoorspelling geeft hogere temperaturen voor week 7. Daarnaast verwacht men vanaf maart meer aanvoer van LNG, nu de spotprijzen in Europa en die in Azië naar elkaar toelopen. De prijzen voor de zomerkwartalen dalen daardoor nu ook, bovendien verwacht men in Engeland minder vraag voor het bijvullen van gasopslag Rough. Een deel van de putten zal vanwege onoplosbare technische problemen buiten bedrijf blijven.

De APX-prijzen liepen deze week iets op door kouder weer en hogere prijzen in Duitsland. Gemiddeld waren ze 65-75 euro/MWh voor de peakuren, en 40-45 euro/MWh voor de offpeakuren. Onbalans was doorgaans redelijk goed voorspeld, en in lijn met de APX. Op woensdag 8 februari waren de onbalansprijzen wat hoger, waarschijnlijk een gevolg van onverwachte problemen met de gascentrale Magnum-Eemshaven.

Hogere APX-peakprijzen zorgden voor een betere WKK dagsparkspread. Hij steeg boven de 30 euro/MWh. De sparkspreads voor de kwartalen 4-2017 en 1-2018 bewogen rond de 19 resp. 18 euro/MWh door verschillen in de bewegingen van de elektra- en gasprijzen voor deze kwartalen.

Lange termijn

De lange termijn prijzen TTF-gas en OTC-elektra neigen vanaf begin week 6 omlaag. Ze volgen daarbij de grondstofprijzen. Erg hard gaat het echter niet. De handel concentreert zich vooral op de korte termijn.

Bij zowel gas als elektra voor de lange termijn zien we al een tijdje lagere prijzen voor de verre jaren (backwardation). Dat is een teken dat men andere vraag/aanbod verhoudingen verwacht in de toekomst.

De sparkspread 2018 voor WKK’s bleef stabiel, net boven de 15 euro/MWh. Ook bij de centrales was er weinig beweging. De clean-sparkspread van gascentrales ligt iets boven de 4 euro/MWh. De darkspread kolencentrales beweegt rond de 9 euro/MWh.

Visie

De marktverwachting voor kortere termijn gas handhaven we op onzeker. Kans op daling is het grootst, door het huidige hoge prijsniveau en de langere termijn weersverwachting met oplopende temperaturen. Ook de berichten over het weer op gang komen van de LNG-aanvoer in maart nemen veel ongerustheid weg.

De marktverwachting voor korte termijn elektra (APX en onbalans) handhaven we op onzeker. Tot halverwege week 7 blijft het nog kouder met oostenwind, daarna verwacht men hogere temperaturen. De verwachting is dat vanaf dat moment de spotprijzen omlaag kunnen gaan. De forwards bevestigen dat, die zijn rond de 48 euro, ongeveer 5-7 euro lager dan die van deze week.

De marktverwachting voor lange termijn TTF-gas handhaven we op stabiel. Het sentiment op de korte termijn bepaalt voor een groot deel de richting. Kans op daling is daardoor ook hier groter dan stijging. Voor lange termijn OTC-elektra blijft de marktverwachting onzeker. De steenkool- en CO2-prijzen lijken nu te dalen, maar zoals we dat de laatste weken gezien hebben, kan dat zo maar ineens weer omslaan.

Wilt u de marktvisie elke week in uw mailbox ontvangen? Schrijf u dan hier in.

Deel op

Gerelateerde artikelen