MARKTVISIE | Forse prijsbewegingen door onzekerheid

Marijke van Rongen · Thursday 2 February 2017

Ondanks de weersvoorspellingen met milder weer, bewogen de korte termijn TTF-gasprijzen de afgelopen week heftig. De neerwaartse tendens sloeg vanaf begin week 5 om, en de prijzen schoten omhoog. 

Handelaren zijn bijzonder zenuwachtig door de krappe gasvoorraden en reageren op elk signaal. Dat waren onder andere: bijgestelde weerberichten, stijgende steenkoolprijzen, krappe gassystemen en wisselende valutaverhoudingen.

Bij de lange termijn TTF-gasprijzen bleef het er veel rustiger. Er wordt weinig gehandeld en de prijsdrivers olie en valuta’s houden elkaar in evenwicht. De olieprijs zat vast tussen de 55-56 dollar/vat en de euro tussen de 1,07-1,08 dollar/euro.

De lange termijn elektraprijzen bewogen wel iets meer. De steenkoolprijs bleef beweeglijk tussen de 64 en 68 dollar/ton en de CO2-emissierechten stegen van 5 naar 5,5 euro/ton.

De spotprijzen elektra daalden, zoals verwacht, door milder weer met meer wind.

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
25 jan 1 feb 25 jan 1 feb
TTF-daggas 21,15 20,90 OTC-base mrt ‘17 42,40 44,15
TTF mrt ‘17 19,55 21,25 OTC-peak ‘18 43,30 43,65
TTF jaar ‘18 17,60 17,55 OTC-base ‘18 34,10 34,45

Korte termijn

De TTF daggasprijs bewoog flink de afgelopen week. Ondanks milder weer staat de prijs onder druk door extra vraag voor export en gascentrales. Door een conflict tussen Polen en Rusland over gebruik van een transportleiding (OPAL) gaat er sinds 1 februari minder Russisch gas naar Duitsland. Door hoge steenkoolprijzen en lage rivierstanden in Duitsland (koelwater voor kolencentrales) moeten gascentrales een tandje bij zetten. Deze ontwikkelingen zetten, samen met de zorgen over de gasvoorraden ook de prijs voor de maanden en kwartalen onder druk. Frontmaand maart steeg de laatste dagen ruim 1,5 ect/m3.  In Engeland zit er nog maar ca. 700 miljoen m3 in de gasopslagen. Twee weken terug was dat nog 1200 miljoen m3. Ook in Nederland zijn de voorraden sterk teruggelopen. Er is nog 5,3 miljard m3 beschikbaar voor de rest van de winter. Bij normaal winterweer, met een onttrekking van ca. 85-95 miljoen m3 per dag, is dat voldoende voor ongeveer 2 maanden. Als we dus nog een echt koude periode krijgen kan het spannend worden.

De APX-prijzen daalden door minder koud weer en meer wind. De laatste dagen waren ze gemiddeld 50-60 euro/MWh voor de peakuren en 35-40 euro/MWh voor de offpeakuren. Onbalans is de laatste dagen goed voorspelbaar en in lijn met tot iets onder de APX.

De dagsparkspread WKK is gedaald tot onder de 30 euro/MWh door de lagere APX prijzen. De sparkspreads voor de kwartalen 4-2017 en 1-2018 daalden licht door kleine bewegingen in de elektra- en gasprijzen voor deze kwartalen.

Lange termijn

In de lange termijn TTF-gasprijzen zat ook deze week weinig beweging. Er wordt niet veel in gehandeld. De ontwikkelingen spelen zich allemaal af op de korte termijn. De kleine olieprijsbewegingen die er zijn. worden gecompenseerd door de wisselende valutaverhoudingen (euro, dollar en Engelse pond).
De OTC-elektra prijzen bleven binnen een bandje van 0,75 euro/MWh en volgden de bewegingen bij steenkool en CO2.

De sparkspread 2018 voor WKK’s steeg licht naar 15,3 euro/MWh. De clean-sparkspread van gascentrales handhaafde zich rond de 4 euro/MWh, afgeremd door een hogere CO2-prijs. De darkspread kolencentrales daalde door duurdere steenkool en CO2-rechten onder de 9 euro/MWh.

Visie

De marktverwachting voor kortere termijn gas is gewijzigd van dalend naar onzeker. Er zit heel veel onrust in de markt. De gasaanvoer (Rusland, LNG en gasopslagen) baart zorgen en in het lange termijn weerbericht zit veel onzekerheid. Er is een reële kans (30-50%) op rustig weer met temperaturen die weer onder normaal dalen.

De marktverwachting voor korte termijn elektra (APX en onbalans) wijzigen we van dalend naar onzeker. Kans op lichte stijging is het grootst. Na het weekend van 4/5 februari gaan de temperaturen geleidelijk wat omlaag en de forwards voor week 6 liggen nu zo’n 10 euro/MWh boven die van week 5.

De marktverwachting voor lange termijn TTF-gas handhaven we op stabiel. Er verandert niets ten opzichte van vorige week. Er is weinig handel en de olieprijs is stabiel. Voor lange termijn OTC-elektra handhaven we de marktverwachting op onzeker. De prijsrichting wordt vooral bepaald door de steenkoolprijs en die bewoog ook de afgelopen week zonder duidelijke richting.

 

Wilt u de marktvisie elke week in uw mailbox ontvangen? Schrijf u dan hier in.

Deel op

Gerelateerde artikelen