MARKTVISIE | Prijsdaling ingezet door betere weersvooruitzichten

Marijke van Rongen · Thursday 26 January 2017

De voorspellingen met milder winterweer vanaf begin week 5 maakten een einde aan de stijgende tendens van de laatste weken. De trend was omhoog door koud weer in heel Europa en slinkende gasvoorraden.

Door gebrek aan wind en de hoge steenkoolprijs was er ook veel meer vraag vanuit de gascentrales. Met name de hoge Duitse stroomprijzen trokken de spotprijzen elektra mee omhoog. Voor dinsdag 24 januari waren de APX peakprijzen gemiddeld 124 euro/MWh. Dit niveau werd voor het laatst gehaald in februari 2012. Nu het einde van de koudegolf in zicht is, verdwijnt de onrust in de markt en dalen de prijzen.

Bij de lange termijn prijzen ging het er een stuk rustiger aan toe. Met name bij TTF-gas voor de lange termijn. Er wordt weinig in gehandeld en de olieprijs gaf, net als vorige week, geen aanleiding voor beweging. Hij bleef rond de 55 dollar/vat hangen.

De OTC-elektraprijzen bewogen wel meer door de ontwikkelingen in de steenkool- en CO2-prijs. De steenkoolprijs steeg naar 70 dollar en viel daarna terug naar 67 dollar/ton. De prijs voor CO2-emissierechten bewoog tussen de 5 en 5,5 euro/ton.

De spotprijzen elektra bleven hoog deze week door het koude windstille weer. De onbalansprijzen waren vaak grillig tijdens de peakuren. Alle beschikbare centrales en veel decentrale opwekking draaiden en konden, door de weggevallen duurzame productie (wind en zon), soms met moeite aan de vraag voldoen.

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
18 jan 25 jan 18 jan 25 jan
TTF-daggas 19,20 21,15 OTC-base feb ‘17 44,85 44,85
TTF feb ‘17 19,35 19,75 OTC-peak ‘18 44,10 43,30
TTF jaar 2018 17,80 17,60 OTC-base ‘18 35,10 34,05

Korte termijn

De TTF-daggasprijs steeg deze week door naar meer dan 21 ect/m3. Er is veel (export)vraag door het koude weer en voor de elektraproductie. Ook deze week leverden de gasopslagen volop. Dat blijft lucratief voor de exploitanten bij een daggas-prijs die soms meer dan 1 ect/m3 boven die van februari lag. De februari-prijs daalde de laatste dagen juist weer. De lange termijn weersvoorspelling geeft een omslag naar wisselvallig weer met hogere temperaturen aan. Zorgen over de gasvoorraden verdwijnen daardoor naar de achtergrond.

In Engeland loopt de onrust er ook een beetje uit. Naast milder weer lijken de problemen met gasopslag Rough rond 1 februari te zijn opgelost en er arriveren in de eerste week van februari weer drie schepen met LNG.

De APX-prijzen stegen naar recordhoogte. Duitsland trok ook deze week de APX omhoog. Onbalans was ook hoog door de grote vraag en gebrek aan windproductie. De APX-prijzen waren gemiddeld 75-125 euro/MWh voor de peakuren en 40-45 euro/MWh voor de offpeakuren.

De dagsparkspread WKK lag deze week gemiddeld rond de 45-50 euro/MWh, met een uitschieter naar 91 euro/MWh door de hoge APX-prijzen op dinsdag 24 januari. De sparkspreads voor de kwartalen 4-2017 en 1-2018 stegen licht met 0,5 euro/MWh naar 18,5-19 euro/MWh.

Lange termijn

De lange termijn TTF-gasprijzen deden weinig en liepen in een smal bandje (0,3 ect/m3) mee met de korte termijn. Bewegingen in de olieprijs (54,5-55,5 dollar/vat) en de euro/dollar bleven, ook na de speech van Trump, beperkt.

Steenkool en CO2 zorgden wel voor meer beweging (1,0-1,5 euro/MWh) in de lange termijn OTC-prijzen elektra.

De sparkspread 2018 voor WKK’s liep mee met de elektraprijs. Eerst omhoog naar 16 euro/MWh en daarna terug naar de 15 euro/MWh.

De clean-sparkspread van gascentrales volgde hetzelfde patroon en is nu rond de 4 euro/MWh. De darkspread kolencentrales handhaafde zich iets boven de 9 euro/MWh. Kosten (steenkool en CO2-rechten) en opbrengsten (OTC-elektra base) bewogen parallel aan elkaar.

Visie

Voor de komende week wijzigen we de marktverwachting voor kortere termijn gas van onzeker naar dalend. De belangrijkste drivers zijn het weer en de gasopslagen. Door de omslag naar milder weer daalt de vraag voor verwarming en elektraproductie. De onzekerheid over de gasvoorraden verdwijnt daardoor snel naar de achtergrond.

De marktverwachting voor korte termijn elektra (APX en onbalans) handhaven we op dalend. De kou verdwijnt en er komt meer wind. Dit zorgt voor minder vraag en meer duurzame productie.

De marktverwachting voor lange termijn TTF-gas wijzigen we van onzeker naar stabiel. Er is weinig handel en de olieprijs beweegt nauwelijks. Voor lange termijn OTC-elektra handhaven we de marktverwachting op onzeker. Er zat de afgelopen week behoorlijk beweging in de steenkool en CO2-prijs. Het is onduidelijk welke richting ze de komende weken zullen kiezen.

Wilt u de marktvisie elke week in uw mailbox ontvangen? Schrijf u dan hier in.

Deel op

Gerelateerde artikelen