MARKTVISIE | Zenuwachtige gasmarkt

Marijke van Rongen · Thursday 19 January 2017

De gasmarkt is al sinds begin van dit jaar behoorlijk zenuwachtig. De kortere termijn gasprijzen stegen vorige week flink door winterkou en geslonken gasvoorraden.

Bijgestelde weerberichten, overaanbod en winstnemingen zorgden later (op vrijdag en maandag) voor daling, maar daarna ging het toch weer omhoog. De vraag (lokaal en export) zit nog steeds in de lift door het koude weer. Lokaal verbruik was op dinsdag 17 januari 138 miljoen m3. Dat was hoger dan het vorige topverbruik dat alweer dateert van maart 2013.

De gasopslagen zijn, met 45% vulling, al zo’n 15% minder vol dan vorig jaar rond deze tijd. Door de hoge dagvooruit- en intraday-prijzen wordt er volop geleverd en slinken ze snel verder. Dit zet ook druk op de prijzen voor de frontmaanden februari en maart. Is er nog genoeg beschikbaar als het dan koud wordt?

De prijzen voor de zomerkwartalen lopen mee omhoog. Men verwacht later dit jaar extra vraag voor het bijvullen van de opslagen.

De toespraak van de Britse Prime minister Theresa May over de Brexit zorgde voor een opleving van de koers van het Engelse Pond ten opzichte van de euro. Ook dat werkt prijsverhogend op de TTF. Een duurder pond maakt kopen op de TTF-markt aantrekkelijker voor Engelse handelaren.

Op de achtergrond lopen de lange termijn prijzen mee met de bewegingen op de korte termijn. De grondstofprijzen gaven weinig richting. De olieprijs bewoog tussen de 55 en 56 dollar/vat. Steenkool zat rond de 68-69 dollar/ton. De CO2-rechten daalden van 5,5 naar 4,9 euro/ton. De spotprijzen elektra stegen verder door het koude weer en gebrek aan wind. De onbalansprijzen piekten regelmatig tijdens de peakuren door hoge vraag en kortstondige centrale-problemen.

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
11 jan 18 jan 11 jan 18 jan
TTF-daggas 19,50 19,20 OTC-base feb ‘17 45,50 44,85
TTF feb ‘17 19,50 19,35 OTC-peak ‘18 44,45 44,10
TTF jaar 2018 17,70 17,80 OTC-base ‘18 35,20 35,10
Korte termijn

De TTF-daggasprijs liep vorige week op naar 20,5 ect/m3 en zakte vervolgens naar 19 ect/m3. Het koude weer en de geslonken gasvoorraden blijven voor onrust zorgen. De stemming wisselt bijna van dag tot dag. Meer vraag, zowel voor binnenlands gebruik als voor export, zorgt nu weer voor opwaartse druk. De prijs voor de frontmaanden loopt op door toenemende angst voor tekorten later deze winter.

De APX-prijzen stegen verder door de aanhoudende kou. Er was zelfs sprake van export naar Duitsland en dat is uitzonderlijk. Er is veel Duitse vraag door extreme kou in het Oosten, problemen met koelwater van centrales door lage waterstanden en windstil weer. In Nederland waren er problemen met centrales (Maasvlakte, Magnum Eemshaven en Gascentrale Enecogen) en dat gaf pieken in de onbalans. Onbalans was verder wel goed voorspelbaar en doorgaans in de buurt van de  APX. De APX-prijzen waren hoog met gemiddeld 80-90 euro/MWh voor de peakuren en 40-45 euro/MWh voor de offpeakuren.

Hoge APX-prijzen stuwden de dagsparkspread WKK omhoog. De eerste dagen van week 3 kwam hij niet onder de 50 euro/MWh. In de sparkspreads voor de kwartalen 4-2017 en 1-2018 zat minder beweging, zij handhaafden zich rond de 18-18,5 euro/MWh.

Lange termijn

De lange termijn TTF-gasprijzen volgden het marktsentiment. Een redelijk stabiele olieprijs maar een sterkere euro werkten als demper. De lange termijn OTC-prijzen elektra bewogen licht op en neer. Per saldo zijn ze iets omlaag, met name omdat de CO2-emissierechten goedkoper werden.

De sparkspread 2018 voor WKK’s neigt omlaag richting de 15 euro/MWh door de lagere elektraprijs. De clean-sparkspread van gascentrales steeg juist licht naar de 4,5 euro/MWh door goedkopere CO2-rechten. Bij kolencentrales compenseerden de prijsbewegingen elkaar en de darkspread handhaafde zich net boven de 9 euro/MWh.

Visie

Voor de komende week wijzigen we de marktverwachting voor kortere termijn gas van stijgend naar onzeker. Het blijft nog een aantal dagen koud, hoewel dat met name voor het zuiden van ons land geldt. Daarna wordt het zachter en wisselvalliger. Kans op verdere stijging is daardoor minder groot. Onzeker is hoe de exportvraag zich zal ontwikkelen. Met name in Engeland blijft de situatie zorgelijk gezien de beperkte flexibiliteit (Rough) en wegblijven van LNG-schepen.

De marktverwachting voor korte termijn elektra (APX en onbalans) wijzigen we van stijgend naar dalend. De forwards voor week 4 wijzen omlaag door milder winterweer. Gemiddeld zijn ze 45 euro/MWh tegen 60 voor deze week. Ook wordt er volgende week weer meer wind verwacht.

De marktverwachting voor lange termijn OTC-elektra en TTF-gas blijft op onzeker. Bij TTF-gas is de inauguratie van Trump op vrijdag 20 januari en het effect daarvan op de dollarkoers interessant. Bij OTC-elektra zijn de steenkoolprijs en die voor de CO2-rechten de drivers. Steenkool neigt nog steeds omhoog, maar de CO2-prijs daalde de afgelopen week juist.

Deel op
BLIJF OP DE HOOGTE

Ontvang elke week de marktvisie

Vul uw naam en e-mail adres in, en ontvang elke week de marktvisie in uw mailbox.

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Gerelateerde artikelen