MARKTVISIE | Weerbericht jaagt prijzen omhoog

Marijke van Rongen · Thursday 12 January 2017

De dalende tendens van eind vorige week was van korte duur. Sinds begin week 2 zitten de energieprijzen weer in de lift. Belangrijkste oorzaken zijn het weer en de gasvoorziening. Voor de komende periode wordt koud en droog winterweer voorspeld.

De gasaanvoer blijft, met name in Engeland, voor onrust zorgen. De LNG-aanvoer blijft tot eind van het lopende kwartaal krap. De meeste LNG-schepen varen naar Azië waar de prijzen hoger zijn. De Engelse gasopslag Rough levert nog steeds mondjesmaat en in Europa is er eerder deze winter al fors geleverd uit de opslagen. In Nederland is het gemiddelde vulpercentage nog maar 50%.

Bij de lange termijn prijzen zijn de bewegingen minder heftig. Bij TTF-gas bleef de stijging beperkt door een gedaalde olieprijs (van 57 naar 54 dollar/vat). De prijzen voor lange termijn OTC-elektra stegen deze week door hogere steenkool- en CO2-prijzen. Wereldwijd blijft de vraag naar steenkool hoog. Daardoor ging de prijs van steenkool deze week in een paar dagen tijd van 61 naar 66 dollar/ton. Ook de CO2-emissierechten stegen van 5,1 naar 5,5 euro/ton.

De spotprijzen elektra waren hoog begin deze week door het koudere weer en gebrek aan wind. De onbalansprijzen piekten af en toe flink omhoog. Bijvoorbeeld op zaterdag 7 januari door de combinatie van kou en ijzel en uitval van een centrale van Eon.

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
4 jan 11 jan 4 jan 11 jan
TTF-daggas 18,45 19,50 OTC-base feb ’17 41,80 45,50
TTF feb ’17 18,35 19,50 OTC-peak ’18 44,30 44,45
TTF jaar ’18 17,45 17,70 OTC-base ’18 34,50 35,20

Korte termijn

De korte termijn TTF-gasprijzen stegen de laatste dagen flink door de toenemende onrust over de gasvoorziening deze winter door slinkende gasvoorraden, koudere weersvooruitzichten in heel Europa, en door gebrek aan LNG-aanvoer. De gasprijzen kregen nog een extra zetje omhoog door de stijgende steenkoolprijs. Dit geeft extra gasvraag voor elektraproductie met gascentrales en voor decentrale opwekking (WKK).

De APX-peakprijzen waren hoog door kouder weer en gebrek aan wind. Onbalans was over het algemeen goed voorspelbaar en in lijn met de APX. Alleen op zaterdag 7 januari waren er hoge onbalansprijzen door onverwachte uitval van een centrale in combinatie met winterse buien (ijzel).

De laatste dagen is er meer wind en daalden de APX-prijzen weer. De peakprijzen APX gingen van gemiddeld 55-65 naar 40-45 euro/MWh en de offpeakprijzen APX van gemiddeld 38-40 naar ca. 35 euro/MWh. De spotprijzen in de omringende landen, met uitzondering van Duitsland (veel windproductie) liggen nog wel op een hoger niveau (baseprijzen 75-80 euro/MWh) door koud weer en krappe centralecapaciteit.

De dagsparkspread WKK was ruim boven de 25-30 euro/MWh, maar zakte in elkaar door de stijgende TTF-daggasprijs en lagere APX-prijzen. De sparkspreads voor de kwartalen handhaafden zich omdat zowel de kwartaalprijzen voor gas als OTC-elektra stegen.

Lange termijn

De lange termijn TTF-gasprijzen werden mee omhoog genomen door de korte termijn. De stijging bleef tot nu toe beperkt doordat de lagere olieprijs daalde en de euro steeg ten opzicht van het Engelse pond. Een duurdere euro tempert de vraag van Engelse handelaren op de TTF.

De lange termijn OTC-prijzen elektra liepen vanaf begin week 2 weer omhoog door de duurdere grondstoffen steenkool en CO2-emissierechten.

De sparkspread 2018 voor WKK’s veranderde niet veel door de ontwikkelingen bij TTF-gas en OTC-elektra. Hij schommelde rond de 18 euro/MWh. Hetzelfde geldt voor de gascentrales. De clean-sparkspread bleef rond de 4 euro/MWh. Duurdere steenkool en CO2-rechten zorgen voor hogere productiekosten voor kolencentrales en drukken de sparkspread omlaag richting de 9 euro/MWh.

Visie

Door de gewijzigde weerberichten pasten wij de marktverwachting voor korte termijn TTF gas  midden week 2 aan van dalend naar stijgend. Voor de komende week handhaven wij hem op stijgend. Naast meer vraag voor verwarming en de industrie zorgt de kou ook voor meer exportvraag. Onzekerheid over de gasvoorraden en LNG-aanvoer geeft extra opwaartse druk.

De marktverwachting voor korte termijn elektra (APX en onbalans) wijzigen we van dalend naar stijgend. Met name vanaf midden week 3 worden hoge APX-prijzen verwacht door kouder weer. De forwards voor week 3 staan op gemiddeld 60 euro/MWh en voor België en Frankrijk zelfs op 150-175 euro/MWh.

De marktverwachting voor lange termijn OTC-elektra en TTF-gas handhaven we op onzeker. De kans op stijging is groter dan die op daling, door de ontwikkelingen bij TTF-gas op de korte termijn. Maar de olieprijs en de valutaverhoudingen geven tegenwicht. Bij OTC-elektra is de steenkoolprijs de onzekere factor. Die prijs steeg in week 2 flink. De vraag is of en hoelang die beweging doorzet.

Deel op
Blijft op de hoogte

Ontvang elke week de marktvisie

Vul uw naam en e-mail adres in, en ontvang elke week de marktvisie in uw mailbox.

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Gerelateerde artikelen