MARKTVISIE | Onrustige prijsvorming in de eerste week van 2017

Marijke van Rongen · Thursday 5 January 2017

Gebrek aan handel, kouder weer en krappe aanvoer zorgde voor flinke prijsbewegingen tijdens de kerstperiode en rond de jaarwisseling.

De korte termijn gasprijzen stegen met meer dan 1 ect/m3 en ook de OTC-elektraprijzen en grondstofprijzen zaten in de lift.

Deze week bleef de prijsvorming erg onrustig, ondanks dat de meeste handelaren weer terug zijn van het kerstreces, en er voor de tweede week van januari minder koud winterweer wordt verwacht. Oorzaken zijn het golfje met kou en een echte vorstdag op vrijdag 6 januari, onverwachte problemen met gasopslagen in Engeland (Rough) en Nederland (Bergermeer), en een zitting van de Raad van State op 5 januari over bezwaren tegen het kabinetsbesluit van vorig jaar over het Groningse productieplafond.

Ook de grondstofprijzen bewogen flink. Olie tussen de 55 en 58 dollar/vat; steenkool tussen de 61 en 64 dollar/ton en CO2-rechten tussen de 5,2 en 6,4 euro/ton.

De spotprijzen elektra bewogen in een band van 10 euro/MWh afhankelijk van de temperatuur en de wind. De onbalansprijzen waren soms behoorlijk grillig door wisselende weersomstandigheden en moeilijke voorspelbaarheid daarvan.

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
23 dec 4 jan 23 dec 4 jan
TTF-daggas 17,55 18,45 OTC-base feb ‘17 40,32 41,80
TTF feb ‘17 17,80 18,35 OTC-peak ‘18 44,50 44,30
TTF jaar 2018 17,55 17,45 OTC-base ‘18 34,70 34,50

Korte termijn

De TTF-daggasprijs steeg de afgelopen weken met meer dan 1 ect/m3. Kouder weer zorgde voor extra lokale- en exportvraag. Daarnaast moest er door haperende Noorse productie en gebrek aan LNG-aanvoer een groter beroep op de gasopslagen gedaan worden. In Engeland zijn er nog steeds problemen met de gasopslag Rough. Vanaf 4 januari zou hij weer beschikbaar zijn voor levering, maar dat moment is nu toch weer uitgesteld. De TTF-prijzen voor de komende maanden liepen met de daggasprijs mee omhoog.

De APX-peakprijzen bewogen tussen de 40 en 55 euro/MWh. Bij kouder weer en weinig wind zaten ze aan de bovenkant van de bandbreedte en bij meer wind aan de onderkant. Met uitzondering van Duitsland (met zelfs negatieve prijzen rond Kerst) liggen de spotprijzen in de omringende landen gemiddeld steeds op een hoger niveau van 60-70 euro/MWh. Bij een volledig benutte grenscapaciteit is het effect daarvan op de Nederlandse APX beperkt. De onbalansprijzen lagen deze week rond die van de APX. Het waaide af en toe stevig, maar de elektra-producenten hebben dat blijkbaar goed in hun prognoses verwerkt.

De dagsparkspread WKK beweegt tussen de 15 en 25 euro/MWh door de wisselende APX-peakprijzen. De sparkspreads voor de kwartalen daalden, met name door de hogere gasprijzen. De WKK sparkspread voor kwartaal 4 van 2017 ging van 21 naar 19 euro/MWh en die voor kwartaal 1 van 2018 van 18,5 naar 16,5 euro/MWh.

Lange termijn

In de lange termijn prijzen zat veel minder beweging. Ze begonnen dit jaar hoger. Maar toen de handel weer op gang kwam, volgden ze de korte termijnprijzen en die van de grondstoffen.

Opvallend is dat de TTF-gasprijzen voor de jaren 2018, 2019 en 2020 nu allemaal rond hetzelfde niveau (17,5 ect/m3) liggen. Bij OTC-elektra is 2018 ca. 1 euro/MWh duurder dan 2019.

De sparkspread 2018 voor WKK’s daalde van 17 naar 15 euro/MWh. De lagere elektriciteitsprijs werkt sterker door dan die van gas. Bij de centrales werkt juist de lagere prijs voor CO2-emissierechten en steenkool meer mee aan de kostenkant. De clean sparkspread 2018 voor gascentrales is rond de 4,2 euro/MWh en die voor kolencentrales steeg naar 9,75 euro/MWh.

Visie

Door de genoemde, elkaar versterkende ontwikkelingen, is onze marktverwachting voor korte termijn TTF-gas voor de laatste weken van 2016 niet uitgekomen. Vanaf begin week 2 lijkt het huidige koude golfje voorbij en wordt minder (export)vraag verwacht door milder winterweer. In Engeland zal de gasopslag Rough weer beschikbaar komen en arriveert op 6 januari de eerste LNG-tanker van dit jaar. Ook verbetert de aanvoer als lopende problemen bij Noorse productievelden zijn opgelost. Ook heeft de Raad van State de bezwaren tegen het huidige Groningse productieplafond van 24 miljard m3 per jaar verworpen.

Wij handhaven onze marktverwachting voor korte termijn TTF-gas voor de komende week dan ook op dalend.

De marktverwachting voor korte termijn elektra (APX en onbalans) blijft ook op dalend.

Volgende week komt er een kolencentrale op de Maasvlakte terug in productie (1GW). Dit compenseert ruim de 400 MW van de gasturbine van Enecogen die dan in onderhoud gaat. Verder wijzen de forwards voor komende week omlaag door milder weer en meer wind.

De marktverwachting voor lange termijn OTC-elektra en TTF-gas handhaven we op onzeker. Er wordt veel minder in gehandeld dan in de korte termijn tijdvakken en ze zijn daardoor gevoeliger voor prijsbeweging. De prijsrichting is daarnaast afhankelijk van de grondstofprijzen en valutaverhoudingen en die blijven onrustig en beweeglijk.

Deel op
Blijft op de hoogte

Ontvang elke week de marktvisie

Vul uw naam en e-mail adres in, en ontvang elke week de marktvisie in uw mailbox.

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Gerelateerde artikelen