MARKTVISIE | Opwaartse prijsdruk houdt aan

Marijke van Rongen · Thursday 27 October 2016

Het blijft spannend op de energiemarkten. Met name bij elektra is veel beweging.

Bijna dagelijks komt er nieuws uit Frankrijk over de kerncentrales die door strengere veiligheidstests langer uit bedrijf moeten blijven. De hogere steenkoolprijs (nu al boven de 71 dollar/ton) geeft daarbij extra druk omhoog.

De gasprijzen stegen ook, maar de bewegingen waren daar minder sterk dan bij elektra. Bij de korte termijn prijzen speelt het weer een belangrijke rol. Niet dat het nu al zo koud is, maar handelaren worden steeds weer verrast als het kouder blijkt te zijn dan eerder voorspeld. Ook is er meer gasvraag voor gascentrales door de hoge steenkoolprijs en de krappe capaciteit in Frankrijk, en is de aanvoer krap door uitval en het wegblijven van LNG schepen.

De lange termijn gasprijzen lopen mee met het korte termijn sentiment, waarbij de bewegingen worden gedempt door de olieprijs die daalde van 52 naar 50 dollar/vat.

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
19 okt 26 okt     19 okt 26 okt
TTF-daggas 15,95 17,10 OTC-base nov ‘16 40,00 42,40
TTF nov ‘16 16,25 16,90 OTC-peak ‘17 43,20 44,10
TTF jaar 2017 16,10 16,35 OTC-base ‘17 36,00 36,70

 

Korte termijn

De TTF-gasprijzen stegen de afgelopen week verder door krappe aanvoer, meer vraag en lagere temperaturen dan verwacht. De daggasprijs steeg hierdoor boven die van frontmaand november uit. Begin november herstelt de Noorse aanvoer (onverwacht onderhoud loopt tot 3 november) en worden er, na enkele stille weken, weer LNG schepen verwacht in Engeland. De verwachting voor extra gasvraag voor gascentrales komende maanden, houdt druk op de prijzen van de frontmaanden en kwartaal 1 van 2017.

De APX-peakprijzen bleven redelijk stabiel de afgelopen week. De duurzame productie was goed voorspelbaar en alleen wat problemen met centrales, bijvoorbeeld op dinsdag 25 oktober, zorgden voor spikes in de onbalans. De APX-prijzen waren gemiddeld 48-50 euro/MWh voor de peakuren en 35-37 euro/MWh voor de offpeakuren.

De WKK-dagsparkspread handhaafde zich boven de 20 euro/MWh. De WKK-sparkspread voor kwartaal 1 van 2017 is nu boven de 23 euro/MWh. Hij liep mee met de OTC-peakprijs Q1 die steeg tot boven de 50 euro/MWh.

Lange termijn

De lange termijn prijzen TTF-gas volgen het sentiment bij korte termijn gas, terwijl ook de stijgende elektraprijzen meewerken. Hoe hoger de elektraprijzen, des te interessanter wordt elektraproductie met gascentrales. Zeker als de elektraproductie met kolencentrales door stijgende steenkool- en CO2-prijzen steeds minder rendabel wordt. De dalende olieprijs (van 53 naar 50 dollar/vat) werkte wel remmend op de lange termijn gasprijsbewegingen.

De OTC-prijzen elektra voor de langere termijn zaten ook deze week in de lift en er kwam weer ca. 0,5 euro/MWh bij. Niet alleen de duurdere steenkool, maar ook de aanhoudende onrust rond de centrale-capaciteit in Europa werkt door in de prijzen.

De sparkspread 2017 voor tuinbouw WKK’s  bleef rond de 18 euro/MWh hangen, omdat zowel de gasprijs als die van OTC-peakelektra steeg. De clean sparkspread van gascentrales bleef om dezelfde reden tussen de 6 en 7 euro/MWh. De darkspread van kolencentrales daalde onder de 10 euro/MWh, door de hogere steenkoolprijs.

Visie

De marktverwachting voor korte termijn TTF-gas blijft op onzeker. Het is nog steeds onrustig in de markt. Er is extra vraag voor export en gascentrales en de aanvoer is soms krap door uitval en gebrek aan LNG. De daggasprijs steeg deze week boven die van de frontmaanden november en december. Dat maakt leveren uit de gasopslagen weer interessanter, met meer aanbod tot gevolg. Daarnaast blijft het spannend wat de steenkoolprijs zal doen. Door de forse stijging de afgelopen weken, lopen de sparkspreads van kolen- en gascentrales steeds dichter naar elkaar toe. Dat maakt elektraproductie met gas in plaats van steenkool steeds aantrekkelijker. Als die trend doorzet geeft dat extra druk omhoog op de gasprijzen.

De marktverwachting voor korte termijn elektra (APX en onbalans) wijzigen we van onzeker naar stabiel. Er blijft exportvraag door krappere beschikbaarheid van centrales in België en Frankrijk, waardoor gepland onderhoud bij een aantal kolen en gascentrales in Europa (o.a Duitsland) nu wordt uitgesteld. Daarbij wordt rustig herfstweer met minder wind en temperaturen rond normaal voorspeld.

De marktverwachting voor lange termijn OTC-elektra en TTF-gas handhaven we op onzeker. TTF-gas volgt de bewegingen op de korte termijn. Bij OTC-elektra blijft de stijgende steenkoolprijs de belangrijkste driver.

Deel op

Gerelateerde artikelen