MARKTVISIE | Prijzen stijgen verder

Marijke van Rongen · Thursday 20 October 2016

Het is nog steeds heel onrustig op de energiemarkten. Meer weten over de marktontwikkelingen?

Het nieuws dat nog vijf Franse kerncentrales tot ver in kwartaal 1 van 2017 uit bedrijf blijven voor aanvullende inspecties en onderhoud, had flinke invloed op de prijsvorming. Het is nog steeds heel onrustig op de energiemarkten. Het nieuws dat nog vijf Franse kerncentrales tot ver in kwartaal 1 van 2017 uit bedrijf blijven voor aanvullende inspecties en onderhoud, had flinke invloed op de prijsvorming. De elektra-prijzen voor de komende wintermaanden en -kwartalen stegen met 2- 3 euro/MWh.

Ook de gasprijzen gingen omhoog. Men denkt dat er de komende maanden meer gas nodig is voor vervangende elektraproductie met gascentrales. Daarnaast droegen bijgestelde weerberichten (kouder dan verwacht), de zwakkere euro en krappere aanvoer bij aan het opwaartse sentiment.

Dit had ook invloed op de gasprijzen voor de lange termijn. Die stegen mee, daarbij geholpen door de olieprijs. De olieprijs was de hele week tussen de 51,5 en de 52 dollar/vat, maar kwam op woensdag 19 oktober boven de 52 dollar/vat.

De OTC-elektraprijzen volgden gas met een hogere steenkoolprijs (+ 8 dollar naar 70 dollar/ton) als katalysator.

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
12 okt 19 okt     12 okt 19 okt
TTF-daggas 15,15 15,95 OTC-base nov ‘16 37,70 40,00
TTF nov ‘16 15,25 16,25 OTC-peak ‘17 41,50 43,20
TTF jaar 2017 15,40 16,10 OTC-base ‘17 34,15 36,00

Korte termijn

Een aantal prijsdrivers wees de afgelopen week omhoog. Er is meer vraag (ook voor export) doordat het weer kouder en slechter is dan voorspeld. Voor de frontmaanden zijn er ook meer kopers in de markt. Er wordt meer vraag verwacht voor de gascentrales in Europa. Met name in Engeland knijpt men hem, nu een deel van de import van Franse kernenergie weg dreigt te vallen deze winter.

De APX-peakprijzen stegen tot boven de 50 euro/MWh door kouder weer en export naar België en Frankrijk. De Franse spotprijzen piekten soms zelfs naar 110 euro/MWh. Ook het wegvallen van import uit Noorwegen door het geplande onderhoud aan de NorNed-kabel op woensdag 19 oktober gaf de APX-prijzen een zetje omhoog. De onbalansprijzen waren vrij vlak, op wat uitschieters tijdens buien na. Het windbeeld, centrale capaciteit en onderhoud waren goed voorspelbaar en dat zorgde dus voor weinig verrassingen.

De WKK-dagsparkspread lag op de meeste dagen boven de 20 euro/MWh door de hoge APX-peakprijzen. De WKK-sparkspread voor kwartaal 1 van 2017 steeg verder naar 22 euro/MWh, veroorzaakt door de hogere OTC-peakprijs (omhoog van 45 naar 48 euro/MWh).

Lange termijn

Bij de lange termijn prijzen TTF-gas kwam er ca. 0,7 ect/m3 bij. Ze volgden de bewegingen op de korte termijn en de zwakkere euro ten opzichte van de dollar en het Engelse pond werkt als hefboom. Zo maakt een zwakke euro het voor Engelse handelaren interessant om gas op de TTF-markt te kopen.

De OTC-prijzen elektra voor de langere termijn stegen met 1,5-2 euro/MWh door de combinatie van hogere prijzen voor gas en steenkool.

De sparkspread 2017 voor tuinbouw WKK’s  steeg verder tot boven de 18 euro/MWh. Ook die van gascentrales ging verder omhoog richting de 7 euro/MWh. De darkspread van kolencentrales blijft steken rond de 10 euro/MWh, veroorzaakt door de hogere steenkoolprijs.

Visie

De marktverwachting voor korte termijn TTF-gas blijft op onzeker. Alles hangt af van de ontwikkeling van de vraag en de aanvoer. De komende week liggen de temperaturen onder normaal en de aanvoer van LNG komt nog niet echt op gang (1 schip komende week voor Engeland). Verder is er veel onrust door het nieuws over het stilleggen van meer Franse kerncentrales deze winter.

De marktverwachting voor korte termijn elektra (APX en onbalans) handhaven we op onzeker. Handhaving rond het huidige hogere niveau lijkt het meest waarschijnlijk, door de krappere beschikbaarheid van centrales in België en Frankrijk en de weersverwachting met temperaturen onder normaal voor de tijd van het jaar.

De marktverwachting voor lange termijn OTC-elektra en TTF-gas handhaven we op onzeker. TTF-gas volgt de bewegingen op de korte termijn. Bij OTC-elektra speelt daarnaast de steenkoolprijs een belangrijke rol. Die steeg de afgelopen week fors en het is de vraag of dat door zal zetten.

Deel op

Gerelateerde artikelen