MARKTVISIE | Nervositeit op de energiemarkten houdt aan

Marijke van Rongen · Thursday 13 October 2016

De prijzen waren de afgelopen week weer bijzonder beweeglijk. De korte termijn TTF-gasprijzen stegen door een dreigende staking bij een van de Noorse gasopwerkingsfabrieken.

De prijzen waren de afgelopen week weer bijzonder beweeglijk. De korte termijn TTF-gasprijzen stegen door een dreigende staking bij een van de Noorse gasopwerkingsfabrieken. Toen die op vrijdag 7 oktober werd afgeblazen, daalden ze weer. Kouder weer en een stijgende olieprijs hielden daarna verdere daling van de gasprijzen tegen.

De lange termijn TTF-gasprijzen volgden de olieprijsontwikkeling. De olieproducerende landen, met de OPEC en nu ook Rusland voorop, blijven de media bestoken met berichten over productiebeperkingen later dit jaar. Hiermee hopen zij het opwaartse momentum in de olieprijs vast te houden. Dit lukt slechts gedeeltelijk. Na een top boven de 53 dollar, zakte de olieprijs terug naar minder dan 52 dollar/vat.

Aan de sterke stijging van de steenkooprijs kwam begin deze week een einde toen handelaren (speculanten) verkochten en winst namen. Daarna daalde hij in korte tijd weer van 67 naar 62 dollar/ton. De prijs voor CO2-emissierechten steeg licht naar 5,5 – 5,6 euro/ton.

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
5 okt 12 okt     5 okt 12 okt
TTF-daggas 14,10 15,15 OTC-base nov ‘16 39,20 38,00
TTF nov ‘16 15,90 15,25 OTC-peak ‘17 41,20 41,50
TTF jaar ‘17 15,75 15,40 OTC-base ‘17 34,05 34,15

Korte termijn

Bij TTF-gas voor de korte termijn bewoog de daggasprijs het meest. De Noorse stakingsdreiging eind vorige week gaf hem een zetje (+1 ect/m3) omhoog. Nu zorgt kouder weer voor extra vraag, terwijl de aanvoer af en toe hapert. Gevolg is dat de gasopslagen moesten bijspringen om het gasnet in balans te houden. Exploitanten van gasopslagen willen graag leveren door de hogere dagprijs. Het gas in voorraad houden is minder interessant, omdat het grote verschil met de prijs van de frontmaanden nu vrijwel verdwenen is.

De APX-peakprijzen stegen door het koudere weer en gebrek aan wind. Er was meer vraag uit Frankrijk waar een aantal kerncentrales nog tot februari uit bedrijf blijft voor onderhoud. Op dinsdag 11 oktober waren de onbalansprijzen hoog. Er was veel minder wind dan voorspeld, waardoor er te weinig centrale capaciteit stond ingepland.

De APX-peakprijzen waren gemiddeld rond de 45-50 euro/MWh en voor de offpeakuren gemiddeld boven de 30 euro/MWh. De onbalansprijzen waren grillig en gemiddeld vaak hoger dan die van de APX.

De WKK-dagsparkspread steeg van 10 naar gemiddeld 22-25 euro/MWh door de hogere APX-peakprijzen. De WKK-sparkspread voor kwartaal 1 van 2017 steeg van 17 naar meer dan 20 euro/MWh door de hogere elektraprijs.

Lange termijn

De lange termijn prijzen TTF-gas en OTC-elektra volgen de grondstofprijzen. Die gingen eerst omhoog en de laatste dagen weer omlaag. Het effect daarvan op de gas- en elektraprijzen wordt gedempt door de zwakkere euro (ten opzichte van de dollar). Ook vraag uit Duitsland remt de daling. Het prijsniveau in Nederland ligt onder dat in Duitsland. Dit is vrij ongebruikelijk, maar komt in de laatste weken vaker voor.

De sparkspread 2017 voor tuinbouw WKK’s  steeg van 15 naar 17 euro/MWh. Ook die gascentrales steeg met 1 euro naar ruim 6 euro/MWh.

Visie

De marktverwachting voor korte termijn TTF-gas handhaven we op onzeker. De afgelopen week steeg de daggasprijs en het verschil met de prijs voor de wintermaanden is klein. Hierdoor stijgt het  aanbod uit de gasopslagen. Na enkele stille weken, komen er weer LNG-schepen naar Europa. De weersvoorspellingen geven rustig herfstweer met temperaturen rond normaal aan, dat betekent meer rust aan de vraagkant. Ruimer aanbod bij normale vraag maakt de kans op verdere stijging klein. Daling ligt het meest voor de hand, maar het is de vraag in hoeverre dat in de huidige, onrustige markt zal gebeuren.

De marktverwachting voor korte termijn elektra (APX en onbalans) wijzigen we van stijgend naar onzeker. Er wordt meer wind verwacht, dus daling is het meest waarschijnlijk. Buitenlandse vraag door stilliggende centrales in België en Frankrijk en onderhoud aan de NorNed-kabel (voor import uit Noorwegen) op woensdag 19 oktober kan voor de nodige bewegingen op de APX en in de onbalansprijzen zorgen.

De marktverwachting voor lange termijn OTC-elektra en TTF-gas handhaven we op onzeker. De grondstofprijzen en valuta’s zijn flink in beweging en nemen de gas en elektraprijzen mee.

Deel op
Op de hoogte blijven?

Ontvang elke week ons Marktnieuws

Schrijf je hier in

Inschrijven wekelijks Marktnieuws

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Gerelateerde artikelen