MARKTVISIE | Prijzen verder gestegen na de start van het nieuwe gasjaar

Marijke van Rongen · Thursday 6 October 2016

De prijzen waren de afgelopen week bijzonder beweeglijk. Prijsdalingen en –stijgingen wisselden elkaar af tussen de dagen; per saldo ging het omhoog.

De prijzen waren de afgelopen week bijzonder beweeglijk. Prijsdalingen en –stijgingen wisselden elkaar af tussen de dagen; per saldo ging het omhoog. Het Noorse onderhoudsprogramma is afgerond, maar de aanvoer nam daarna veel minder toe dan verwacht. Daarnaast valt de aanvoer van LNG in de komende weken tegen. Hier tegenover staat de gestegen vraag door het onverwacht koudere weer in Europa. Verder is er veel onzekerheid over de gasvoorziening in Engeland bij echte winterkou. De grote gasopslag Rough is dan wel weer grotendeels beschikbaar voor levering, maar door technische problemen tijdens de zomer is deze gasopslag voor minder dan de helft gevuld.

De gestegen grondstofprijzen versterkten het opwaarts gerichte sentiment verder. De olieprijs steeg met 5 dollar naar 51,5 dollar/vat. Direct gevolg van het voornemen van de OPEC-landen om het productieplafond per 1 november a.s. met 2-3% te verlagen. De steenkoolprijs steeg ook met 5 dollar naar 65 dollar/ton. De productie blijft achter door gesloten mijnen in China, problemen in Australië en Indonesië, en bij de stijgende (Chinese) vraag. De prijs van CO2-emissierechten liep verder op naar 5,3 euro/ton (+ 0,7 euro).

Uitzondering op de stijgende trend waren de spotprijzen elektra (APX en onbalans). Zij handhaafden zich na de daling van de week ervoor.

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
28 sept 5 okt     28 sept 5 okt
TTF-daggas 13,00 14,10 OTC-base nov ‘16 38,75 39,20
TTF nov ‘16 14,75 15,90 OTC-peak ‘17 39,60 41,20
TTF jaar 2017 15,05 15,75 OTC-base ‘17 32,55 34,05

 

Korte termijn

De korte termijn TTF-gasprijzen vlogen op en neer, en ook binnen de dag was er veel beweging. De dagprijs TTF-gas zit de laatste dagen flink in de lift. De vraag is groter door de koudere nachten, en er is daardoor meer export naar de landen om ons heen. De Noorse aanvoer blijft achter bij de verwachtingen. Vorig jaar rond deze tijd lag was hij gemiddeld 25-30 % hoger. Handelaren verkeren in onzekerheid over hoe de vraag zich de komende maanden ontwikkeld. Wordt het koud? Komt er weer meer LNG komende winter? Men neemt het zekere voor het onzekere en koopt meer gas in. Gevolg: hogere prijzen voor de wintermaanden.

De APX-prijzen handhaafden zich rond het niveau van vorige week. Er is volop aanbod door meer wind en de goede beschikbaarheid van centrale-capaciteit. De APX-peakprijzen lagen gemiddeld tussen de 30-35 euro/MWh en voor de offpeakuren gemiddeld op 28 euro/MWh. De onbalansprijzen lagen gemiddeld onder die van de APX en soms behoorlijk grillig met veel uitschieters omlaag door de wisselende wind. Door problemen met een centrale op de Maasvlakte waren de onbalansprijzen op donderdagochtend 6 oktober gedurende een paar uur hoog (185 euro/MWh), maar na 10.00 uur zakten ze weer terug.

De WKK-dagsparkspread dook weer onder de 10 euro/MWh door de lage APX-peakprijzen en hogere TTF-daggasprijs. De WKK-sparkspread voor kwartaal 1 van 2017 handhaafde zich tussen de 17-18 euro/MWh.

Lange termijn

De lange termijn prijzen TTF-gas en OTC-elektra stegen flink. Het opwaartse marktsentiment vanuit de korte termijn werd versterkt door de hogere grondstofprijzen. TTF-gas voor de jaren 2018 en verder steeg met ongeveer 0,5 ect/m3. Bij OTC-elektra kwam er gemiddeld 1-1,5 euro/MWh bij.

Ook het hoge prijsniveau van omringende langen houdt de prijzen hier onder druk.

Door deze ontwikkelingen liep de sparkspread 2017 voor tuinbouw WKK’s  op naar gemiddeld 15,5 euro/MWh. Bij de centrales daalden de spreads licht, veroorzaakt door de duurdere grondstoffen en CO2-emissierechten.

Visie

De marktverwachting voor korte termijn TTF-gas handhaven we voor de komende week op onzeker. De markt blijft nerveus en onzeker over de komende periode (LNG, Noorse aanvoer, Engelse gasvoorziening en onzekerheid in de weersvoorspellingen). Dit heeft veel handelaren tot kopen aangezet nu het winterkwartaal is gestart. Het is afwachten hoe dit zich verder ontwikkelt. Herstelt de aanvoer verder en blijft de kou weg? Dan is er ruimte voor daling. Zo niet, dan blijft de stemming bullish en ligt een verdere stijging meer voor de hand.

De marktverwachting voor korte termijn elektra (APX en onbalans) wijzigen we van stabiel naar stijgend. Toenemende vraag voor ruimteverwarming zal voor meer buitenlandse vraag zorgen, zeker omdat er in Frankrijk nog steeds kerncentrales stilliggen vanwege verlengd onderhoud. Ook wordt voor de komende week minder wind verwacht.

De marktverwachting voor lange termijn OTC-elektra en TTF-gas handhaven we op onzeker. De gestegen prijzen voor olie, steenkool en CO2-rechten hebben de prijzen naar een hoger niveau getild. Het bericht dat Franse kerncentrales waarschijnlijk tot februari 2017 uit bedrijf blijven en dat Engie per 1 januari 2017 twee van de vijf eenheden van de gascentrale in de Eemshaven sluit, wordt ook in de prijzen verwerkt. Verder speelt het sentiment vanuit de korte termijn de komende weken een bepalende rol voor de prijsrichting.

Deel op
Op de hoogte blijven?

Ontvang elke week ons Marktnieuws

Schrijf je hier in

Inschrijven wekelijks Marktnieuws

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Gerelateerde artikelen