MARKTVISIE | Prijzen verder omhoog in nerveuze markt

Marijke van Rongen · Thursday 29 September 2016

De nerveuze stemming op de energiemarkten handhaafde zich de afgelopen week voor de derde week op rij.

De nerveuze stemming op de energiemarkten handhaafde zich de afgelopen week voor de derde week op rij. Het drukke Noorse onderhoudsschema zorgde samen met onverwachte uitval van aanvoer voor veel onzekerheid. In vergelijking met september 2015, bleef de Noorse aanvoer in september 2016 tot nu toe zo’n 40% achter. Dit werd slechts deels gecompenseerd door meer Russische aanvoer (+5%) en extra LNG.

Wisselende berichten over het al dan niet meedoen van Iran met eventuele bevriezing/beperking van de olieproductie, zorgde voor een onrustige olieprijs. Dat droeg bij aan de nerveuze stemming op de markt. Inmiddels (woensdagavond 28 september) is er een informeel akkoord gelekt uit de OPEC-vergadering over een kleine verlaging (2,2 %) van het productieplafond (33 miljoen vaten/dag) per 1 november aanstaande. De olieprijs steeg daardoor snel boven de 48,5 dollar/vat. Dit lijkt van tijdelijke aard, op donderdagochtend 29 september daalde de olieprijs weer.

De steenkoolprijs steeg deze week verder naar 61 dollar/ton (+4 dollar) en ook de CO2-emissierechten stegen licht naar 4,6 euro/ton. Samen met de hogere TTF-gasprijzen zette dat de elektraprijzen onder druk. OTC-elektra voor de langere termijn steeg met 1,5 euro/MWh. De spotprijzen elektra (APX en onbalans) vormden een uitzondering de stijgende tendens. Koeler weer, meer centrale-capaciteit (einde onderhoud) en meer wind zorgden hier juist voor lagere prijzen in vergelijking met de voorafgaande weken.

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
21 sept 28 sept 21 sept 28 sept
TTF-daggas 12,40 13,00 OTC-base okt ‘16 31,90 33,20
TTF okt ‘16 12,65 13,50 OTC-peak ‘17 37,85 39,60
TTF jaar 2017 14,50 15,05 OTC-base ‘17 31,10 32,55

 

Korte termijn
De korte termijn TTF-gasprijzen stegen de afgelopen week verder door de krappe Noorse aanvoer. Binnen de dag zijn er soms flinke bewegingen omhoog en omlaag, tekenend voor de nerveuze stemming in de markt. Zo daalden de prijzen op dinsdagmiddag 27 september opeens als een raket toen handelaren aan het verkopen sloegen na een plotselinge daling van de olieprijs. De volgende dag was die paniek weer voorbij, kregen kopers weer de overhand en herstelden de prijzen zich naar het niveau van voor de verkoopgolf.

Ondanks de bijna volle gasopslagen is er deze week toch ook nog injectievraag. Reden is de lagere daggasprijs. Deze ligt 0,5-0,7 ect/m3 onder die van oktober (13,5 ect/m3), en meer dan 2 ect/m3 onder die van november (15,05 ect/m3).

De APX-prijzen daalden de afgelopen week zoals verwacht. Restricties op import uit Noorwegen zijn voorbij, er is meer windproductie, centrale onderhoud en problemen zijn achter de rug. De APX-peakprijzen daalden naar gemiddeld 33 euro/MWh en ook voor de offpeakuren gingen ze omlaag naar gemiddeld 25 euro/MWh. De onbalansprijzen zijn in lijn met de APX met een enkele piek omhoog op de bekende uren (rond zonsonder- en zonsopgang).

De WKK-dagsparkspread daalde flink door de lagere APX-peakprijzen en hogere TTF-daggasprijs. Gemiddeld is hij nu terug naar 10-11 euro/MWh. De WKK-sparkspread voor de winterkwartalen steeg met 1-2 euro/MWh naar 16-18 euro/MWh. Oorzaak: de kwartaalprijzen elektra stegen sterker dan die van gas.

Lange termijn
De lange termijn prijzen TTF-gas gingen mee met het marktsentiment bij de korte termijn prijzen (jaar 2017) en de ontwikkelingen rond de olieprijs (jaar 2018 en verder). Binnen de dagen op en neer en per saldo omhoog. TTF-gas voor 2017 steeg ongeveer 0,4 ect/m3 en die voor 2018 en verder ca. 0,25-0,3 ect/m3.

OTC-elektra volgt de gasprijsbewegingen. Verder stijgende steenkool- en CO2-prijzen versterkten de opwaartse beweging ook deze week. In twee weken tijd is er al bijna 3 euro/MWh bijgekomen. Ook het hoge prijsniveau in de omliggende landen houdt de prijzen hier onder druk.

Gevolg van deze ontwikkelingen is dat de sparkspread 2017 voor tuinbouw WKK’s iets opliep tot boven de 13,5 euro/MWh. Bij de centrales veranderde er niet zoveel. Gascentrales ca. 4,8 euro/MW en kolencentrales ca. 9,5-10 euro/MWh.

Visie
De marktverwachting voor korte termijn TTF-gas handhaven we op onzeker voor de komende week. De markt is uiterst nerveus en men reageert fel op elk signaal. Na de maandovergang eind week 39 en de start van het nieuwe Engelse gasjaar maakt men de balans op. Fundamenteel lijkt er ruimte voor daling. Het wordt mooi nazomerweer met temperaturen rond en boven de normale temperatuur, de gasopslagen zijn vol en het onderhoud is achter de rug.
De marktverwachting voor korte termijn elektra wijzigen we van dalend naar stabiel. De warmte en de windstille dagen zijn nu echt voorbij en de situatie bij de centrales is stabiel. Er zijn geen problemen en onderhoud meer. Door de hogere gasprijzen is de dagsparkspread van gascentrales wel gedaald naar 0-2 euro/MWh, waardoor er een aantal alweer uitgezet worden. Dat betekent minder concurrentie en dat is gunstig voor de APX.

De marktverwachting voor lange termijn OTC-elektra en TTF-gas wijzigen we van stabiel naar onzeker. Echt grote veranderingen ten opzichte van de afgelopen weken verwachten wij niet. Ze volgen de marktbewegingen en het sentiment op de korte termijn. Kans op stijging is het grootst bij OTC-elektra. De steenkoolprijs heeft een technische weerstand (60-61 dollar/ton) doorbroken en blijft onder druk door aanhoudende productieproblemen in o.a. Australië en stijgende vraag (China). Het informele OPEC-akkoord over productiebeperking heeft tot nu toe een beperkt effect op de olieprijs. Het zorgt bij de langere termijn TTF-prijzen nu (tijdelijk) voor enige opwaartse druk. Vandaar de wijziging van de marktverwachting naar onzeker.

Deel op
Op de hoogte blijven?

Ontvang elke week ons Marktnieuws

Schrijf je hier in

Inschrijven wekelijks Marktnieuws AgroEnergy

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Gerelateerde artikelen