MARKTVISIE | Energiemarkten onrustig, prijzen omhoog

Marijke van Rongen · Thursday 22 September 2016

Het was de afgelopen week bijzonder onrustig op de energiemarkten met flinke prijsbewegingen, ook binnen de dag. Begin week 37 bereikten de prijzen een bodem, daarna gingen de meeste prijzen omhoog.

Het was de afgelopen week bijzonder onrustig op de energiemarkten met flinke prijsbewegingen, ook binnen de dag. Begin week 37 bereikten de prijzen een bodem, daarna gingen de meeste prijzen omhoog. Echt fundamentele oorzaken zijn er niet, het was eerder een reactie op de eerdere dalingen.

Het tekent de onrust in de markt. De kleinste aanleiding, zoals nu onverwachte uitval en tegenvallend herstel van aanvoer na het einde van het onderhoud, hebben heftige prijsbewegingen tot gevolg. Halverwege deze week 38 leek de hectiek achter de rug, maar op donderdag 22 september ging het toch weer verder omhoog. De volatiliteit op de korte termijn werkte ook door op de lange termijn TTF-gasprijzen, maar de bewegingen waren daar veel kleiner. Net als bij de olie en de valuta’s, de olie bleef rond de 46 dollar/vat. Het Engelse pond zwakte wat af, terwijl de dollar juist iets sterker werd ten opzichte van de euro. De steenkoolprijs zat wel in de lift (+ 3 dollar naar 59 dollar/ton) en ook de CO2-prijs steeg licht naar 4,3 euro/ton. Hierdoor gingen de lange termijn elektraprijzen ook omhoog.

Het einde van het warme weer betekende niet direct lagere spotprijzen elektra (APX en onbalans). Er was weinig wind en dat zorgde samen met de hoge steenkoolprijs voor hogere prijzen in Duitsland. Dat werkt door op de Nederlandse spotprijzen elektra.

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
  14 sept 21 sept     14 sept 21 sept
TTF-daggas 10,80 12,40 OTC-base okt ‘16 29,90 31,40
TTF okt ‘16 11,80 12,65 OTC-peak ‘17 37,20 37,85
TTF jaar 2017 14,30 14,50 OTC-base ‘17 30,45 31,10

 

Korte termijn

De korte termijn TTF-gasprijzen schoten de afgelopen week omhoog. De stijging was sentiment gedreven; handelaren wachtten op een bullish signaal en dat signaal kwam toen de vraag toenam. De vraag nam toe door het koelere weer, en de gasaanvoer minder herstelde dan verwacht na het einde van Noors onderhoud. Met name de TTF-daggasprijs en die van frontmaand oktober stegen flink. Nog steeds vindt men het prijsverschil met november en de winterkwartalen te groot (> 1,5 ect/m3). Men verwacht dat ze verder naar elkaar toe zullen lopen nu het stookseizoen begint.

De APX-peakprijzen bleven aan de hoge kant, gemiddeld 40 euro/MWh. Ondanks het herstel van de Noorse import via de NorNed-kabel en het einde van de problemen bij een aantal centrales. Zoals aangegeven werkte Duitse vraag daling van de Nederlandse spotprijzen tegen. Daling lijkt de komende week wel mogelijk. Er wordt meer wind verwacht en centrales komen terug uit onderhoud. De onbalansprijzen zijn gemiddeld gelijk aan (offpeak) tot lager (peak) dan de APX. Door het rustige, koelere weer zijn de onbalansprijzen een stuk minder grillig dan vorige week.

De WKK dagsparkspread daalde licht, maar was met gemiddeld 18-26 euro/MWh nog steeds op een hoger niveau dan enkele weken geleden, met name door de hoge APX-peakprijzen. De WKK sparkspread voor de winterkwartalen handhaafde zich rond de 15-16 euro/MWh. Zowel de kwartaalprijzen OTC-elektra als die voor gas stegen afgelopen week.

Lange termijn

De lange termijn prijzen TTF-gas volgden gedempt het sentiment bij de korte termijn prijzen. Op de verre jaren bleef de beweging binnen de 0,25 ect/m3.  TTF-gas voor 2017 bewoog iets meer (0,4 ect/m3). Zo kort voor de start van de levering gedraagt jaar 2017 zich steeds meer als korte termijn tijdvak. De bewegingen bij OTC-elektra waren met 0,8-1,0 euro/MWh groter, maar dat kwam omdat naast gas, ook de prijs voor steenkool en die voor de CO2-emissierechten steeg. Terwijl de euro daalde ten opzichte van de dollar. Ook de hogere prijzen in Duitsland, Frankrijk en België drukken de Nederlandse prijzen omhoog.

Gevolg van deze ontwikkelingen is dat de sparkspread 2017 voor tuinbouw WKK’s iets opliep tot boven de 13,5 euro/MWh. Bij de centrales veranderde er niet zoveel (gascentrales ca. 4,8 euro/MW; kolencentrales ca. 9,5-10 euro/MWh).

Visie

De marktverwachting voor korte termijn TTF-gas wijzigen we van stabiel naar onzeker. Het stookseizoen komt eraan en de maandovergang september/oktober zorgt vaak voor grotere prijsbewegingen. Verdere stijging is een reëel scenario, want men vindt het prijsverschil tussen daggas/oktober en november/december nog steeds te groot. Aan de andere kant geven lange termijn voorspellingen ook voor de maand oktober bovengemiddelde temperaturen aan, en zijn de gasopslagen in Nederland en Duitsland al voor 90-95% vol. Vandaar de wijziging naar onzeker.

De marktverwachting voor korte termijn elektra wijzigen we van stabiel naar dalend. De hitte is voorbij, centrales komen terug uit onderhoud en er komt meer wind. Naar verwachting dalen hierdoor ook de prijzen in Duitsland, en die hebben via de marktkoppeling direct invloed op het Nederlandse prijsniveau.

De marktverwachting voor lange termijn OTC-elektra en TTF-gas handhaven we op stabiel. Ze volgen de marktbewegingen op de korte termijn. Daardoor zitten ze in het bovenste deel van hun bandbreedte. De prijzen zullen de korte termijn blijven volgen. Echt grote veranderingen (olie, steenkool, valuta) worden niet verwacht.

Deel op
Op de hoogte blijven?

Ontvang elke week ons Marktnieuws

Schrijf je hier in

Inschrijven wekelijks Marktnieuws

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Gerelateerde artikelen