MARKTVISIE | Energieprijzen beweeglijk, met name korte termijn

Marijke van Rongen · Thursday 15 September 2016

Begin deze week leken de gas- en elektraprijzen hun dalende lijn voort te zetten, maar vanaf dinsdag 13 september kwam daar verandering in.

Begin deze week leken de gas- en elektraprijzen hun dalende lijn voort te zetten, maar vanaf dinsdag 13 september kwam daar verandering in. Bij TTF-gas voor de korte termijn bleek de aanvoer, na het einde van Noors onderhoud, minder toe te nemen dan verwacht. Daarnaast steeg de vraag, ondanks het warme weer.

Oorzaken waren meer injectievraag voor de gasopslagen. Dit ter compensatie van de leveringen (ca. 100 miljoen m3) tijdens het onderhoud van de afgelopen twee weken.  Door de combinatie van warm weer (meer vraag) en weinig wind (minder duurzame productie), was er meer gasvraag voor elektraproductie.

De elektraspotprijzen (APX en onbalans) schoten begin deze week omhoog. Onderhoud aan de NorNed-kabel duurde twee dagen langer dan gepland, en er zijn minder centrales beschikbaar door onderhoud in België of problemen (Eemshaven en Maasvlakte). Een aantal centrales draaien niet voluit door koelproblemen vanwege de hitte.

De langetermijnprijzen volgen de bewegingen op de korte termijn tijdvakken, maar de verschillen waren hier een stuk kleiner. De grondstoffen olie en steenkool bewogen ook op en neer. Olie tussen de 47 en 50 dollar/vat, en steenkool tussen 56 en 58 euro/ton. De prijs voor CO2-emissierechten bleef stabiel rond de 4 euro/ton.

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
7 sept 14 sept     7 sept 14 sept
TTF-daggas 11,50 10,80 OTC-base okt ‘16 29,15 29,90
TTF okt ‘16 11,90 11,80 OTC-peak ‘17 37,40 37,20
TTF jaar 2017 14,50 14,30 OTC-base ‘17 30,45 30,45

 

Korte termijn

De TTF-daggasprijs daalde begin deze week onder de 10,5 eurocent/m3. In Engeland ging hij nog verder onderuit naar ongeveer 8,3 eurocent/m3, de laagste waarde in 7 jaar. Men verwachtte daar meer Noorse aanvoer door einde van het onderhoud, in een gassysteem wat al overvoerd was. De export naar België was maximaal, de injectie in de gasopslagen kon niet door problemen, en de LNG-terminals moesten ruimten maken voor nieuwe aanvoer.

De laatste dagen liep de prijs weer wat op. Er kwam meer vraag vanuit de gascentrales door de gunstige sparkspreads en gebrek aan windproductie. In Nederland steeg de vraag vooral door het bijvullen van de gasopslagen. Dat is nu gunstig omdat de TTF-daggasprijs fors lager is dan die voor de komende maanden (1 eurocent/m3 onder oktober ‘16 en ca. 3 eurocent/m3 onder die voor kwartaal 4). Het debat in de Tweede Kamer over het productieplafond in Groningen zorgde ook voor enige onrust en koopactiviteit. Vanaf oktober geldt voor de komende vijf jaar een productieplafond van 24 miljard m3. Eind september zal al ruim 20 miljard m3 van het quotum zijn opgepompt, dus blijft er met krap 4 miljard m3 niet zoveel meer over voor de rest van 2016.

Meer vraag door het warme weer en de export en minder capaciteit door weinig wind en centrales leverde hoge APX- en onbalansprijzen op. Vanaf eind week 37 wordt er wisselvalliger en koeler weer voorspeld. Sinds woensdag 14 september komt er ook weer Noorse importstroom binnen. Hierdoor zijn de offpeakprijzen terug naar hun normale niveau (gemiddeld rond 27 euro/MWh). De APX-peakprijzen waren begin deze week echt hoog met gemiddeld 50-60 euro/MWh. Daarna daalden ze naar gemiddeld 42-45 euro/MWh. De onbalansprijzen waren door de problemen met centrales en de hoge temperatuur, soms behoorlijk grillig en schoten regelmatig door naar de 350 euro/MWh.

De WKK-dagsparkspread piekte op 13 september naar 41 euro/MWh. Door hoge APX peakprijzen en een lage TTF daggasprijs bleef de WKK-dagsparkspread daarna nog hoog (gemiddeld boven de 25 euro/MWh). De WKK-sparkspread voor de winterkwartalen steeg licht naar 15-16 euro/MWh, vooral door iets gestegen OTC-elektraprijzen.

Lange termijn

De prijzen voor TTF-gas en OTC-elektra op lange termijn, volgden de korte termijn prijsbewegingen. Terwijl ook wisselende valutaverhoudingen een rol speelden. Met name die tussen het Engelse pond en de euro was flink in beweging. Per saldo daalden de lange termijn prijzen licht.

De sparkspread 2017 voor tuinbouw WKK’s handhaafde zich tussen de 13 en 13,5 euro/MWh. Ook bij de centrales veranderde er weinig in de spreads (gascentrales ca. 4,5 euro/MW; kolencentrales ca. 9,5 euro/MWh).

Visie

De marktverwachting voor korte termijn TTF-gas handhaven we op stabiel. Aanvoer en vraag houden elkaar in evenwicht. De aanvoer herstelt zich deze week verder door het einde van onderhoud, maar ook de vraag neemt toe door koeler weer. Kijkend naar de trendgrafieken valt het op dat het prijsverschil tussen TTF-daggas en TTF-gas voor kwartaal 4 steeds kleiner wordt. Half augustus was het verschil ongeveer 4 eurocent/m3, terwijl het nu is teruggelopen naar minder dan 3 eurocent/m3. Dit is nog steeds een groot verschil, en zal zeker nog kleiner worden. Wanneer dit verschil kleiner wordt, en in welk tempo is onzeker. Het meest voor de hand liggend scenario met de winter in aantocht, is bij een stijging van de daggasprijs.

De marktverwachting voor kortetermijnelektra wijzigen we van onzeker naar stabiel. Met het einde van het warme nazomerweer ligt voor de hand dat het prijsniveau zich zal herstellen naar de normale waarden. De marktverwachting voor lange termijn OTC-elektra en TTF-gas handhaven we op stabiel. Ze volgen de marktbewegingen bij de korte termijn. Grote bewegingen in de grondstofprijzen en valuta’s worden ook de komende week niet verwacht.

Deel op
Op de hoogte blijven?

Ontvang elke week ons Marktnieuws

Schrijf je hier in

Inschrijven wekelijks Marktnieuws

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Gerelateerde artikelen