MARKTVISIE | Energieprijzen pakken dalende tendens weer op

Marijke van Rongen · Thursday 8 September 2016

De marktverwachting voor korte termijn TTF-gas handhaven we op stabiel. Kans op daling wordt wel hoger ingeschat dan die op stijging.

Fraai nazomerweer drukt de vraag en eind week 36 wordt weer meer Noorse aanvoer verwacht door einde van onderhoud. Na een week met weinig beweging, lijkt de dalende tendens terug in de prijsbeweging. Tussen de dagen zaten er wel behoorlijke verschillen. Bij korte termijn TTF gas  zorgt lopend Noors onderhoud voor minder aanvoer en meer vraag  uit België en Duitsland. Verder zorgden uitspraken over een compromis over productiebevriezing van de Saoedische olieminister tijdens de G20-top op maandag 5 september voor een kortstondige stijging van de olieprijs naar 50 dollar/vat. Later op de dag bleken afspraken nog lang niet rond te zijn en daalde de olieprijs weer fors. De gas- en elektraprijzen volgden de bewegingen en dat zorgde voor een onrustige, volatiele dag.  In de spotprijzen elektra (APX en onbalans) zat ook volop beweging. Onderhoud aan de NorNed-kabel (700 MW tussen Noorwegen en Nederland) ) zorgt deze week voor minder Noorse import en hogere prijzen. Ook de hogere prijzen in Duitsland (door de dure steenkool) trekken de prijzen in Nederland omhoog.

De olieprijs is inmiddels in rustiger vaarwater en terug rond het niveau van vorige week (rond de 47 dollar/vat). De steenkoolprijs blijft met ruim 59 dollar/ton hoog. De prijs voor CO2 emissierechten daalde vanaf eind vorige week opeens fiks (van 4,5 naar 4,0 euro/ton). Op een veiling op vrijdag 2 september was er opeens flink meer aanbod en het gerucht gaat dat er in september ook weer meer rechten op de markt zullen komen. Een van de oorzaken is de hoge steenkoolprijs in vergelijking met die van gas. Hierdoor schakelen steeds meer steenkoolcentrales af ten gunste van gascentrales en waardoor er minder CO2-uitstootrechten nodig zijn.

De toekomst van kolencentrales in Nederland staat sowieso ter discussie. De 5 oudste uit de jaren 80 zijn inmiddels gesloten of doen dat uiterlijk in 2017. Van de 5 andere zei minister Kamp in het televisieprogramma WNL op zondag het te kunnen verdedigen als daarvan de 2 uit de jaren 90 (Amer en Hemweg) op termijn ook dichtgaan.

Sluiting van de 3 modernste acht hij uitgesloten, ondanks de gerechtelijke uitspraak in de klimaatzaak van Urgenda om te voldoen aan de doelstelling van 25% uitstootreductie per 2025.  Hij zei daarover: “ We zouden wel gek zijn, er is 6 miljard euro in geïnvesteerd en ze zijn de schoonste van Europa”.

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:
Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
31 aug 7 sept 31 aug 7 sept
TTF daggas 11,40 11,50 OTC base okt 16 31,80 29,75
TTF okt 16 12,55 11,90 OTC peak 17 38,15 37,40
TTF jaar 2017 14,80 14,50 OTC base 17 31,10 30,45

Korte termijn

Lopend onderhoud zorgde voor krappe aanvoer en extra vraag uit de ons omringende landen. De gassystemen blijven in balans door onttrekkingen aan de gasopslagen en (in Engeland) extra LNG. Hierdoor stond de daggasprijs onder druk en onttrok zich daarmee aan de dalende trend bij de korte termijn gasprijzen. De volle gasopslagen, de betere beschikbaarheid van de grote Engelse gasopslag Rough en de goede vooruitzichten voor LNG-aanvoer geven volop vertrouwen voor de komende winterperiode.

Door minder Noorse import en hogere Duitse prijzen stegen de APX peakprijzen deze week licht. Door de lage gasprijzen is de dagsparkspread van gascentrales echter ook aantrekkelijk (7-8 euro/MWh) en dat werkt weer remmend op de APX-prijzen. De onbalansprijzen waren in lijn met de APX met op sommige dagen flink wat uitschieters. Dit wijt men aan slechtere voorspelbaarheid op die dagen, met name van de buitenlandse vraag (België).

De peakprijzen APX waren gemiddeld rond de 40 euro/MWh en voor de offpeakuren gemiddeld 29-30 euro/MWh.

Door de hogere APX-prijzen steeg de dagsparkspread WKK deze week van 12 naar 20 euro/MWh.  De WKK sparkspread voor de winterkwartalen veranderde niet veel door de gelijkgerichte beweging van de gas- en elektraprijzen. Hij handhaafde zich rond de 15-16 euro/MWh.

Lange termijn

De lange termijn prijzen TTF gas en OTC elektra daalden deze week. Leveringsjaar 2017 komt steeds dichterbij en de TTF prijs voor dat jaar gaat daarom steeds meer meebewegen met die van de kortere termijn tijdvakken. TTF gas voor 2018 en verder volgt meer de olieprijs en de valuta’s. Met name de sterkere euro (van 1,115 naar 1,125 dollar/euro) geeft nu neerwaartse druk. De OTC prijzen elektra gaan steeds meer de gasprijzen volgen. Door de hoge steenkoolprijzen wordt elektra produceren met gas steeds aantrekkelijker en passeren gascentrales die op steenkool in de merit-order.

De sparkspread 2017 voor tuinbouw WKK’s daalde enkele tienden naar 13,2 euro/MWh. De clean-sparkspread van gascentrales handhaafde zich op 4,5 euro/MWh; De clean darkpread van kolencentrales daalde naar 9 euro/MWh door de hoge steenkoolprijs en lagere prijs voor elektra.

Visie

De marktverwachting voor korte termijn TTF-gas handhaven we op stabiel. Kans op daling wordt wel hoger ingeschat dan die op stijging. Fraai nazomerweer drukt de vraag en eind week 36 wordt weer meer Noorse aanvoer verwacht door einde van onderhoud.

De marktverwachting voor korte termijn elektra wijzigen we van stabiel naar onzeker.

In week 37 komt de NorNed-kabel weer in bedrijf, maar wordt wel een van de Belgische kerncentrales in Thianghe uit gezet. Verder zorgt het fraaie weer voor meer zonneproductie en daarmee voor meer import uit Duitsland via de marktkoppeling. Wat de onbalansprijzen hierdoor zullen gaan doen is nog de vraag. Waarschijnlijk zal het meevallen door de redelijke voorspelbaarheid en de grote back-up-capaciteit (gascentrales).

De marktverwachting voor lange termijn OTC elektra en TTF gas handhaven we op stabiel. Ze volgen de marktbewegingen bij de korte termijn. Aanwijzingen voor grote bewegingen in de grondstofprijzen en valuta’s zijn er niet.

Deel op
Op de hoogte blijven?

Ontvang elke week ons Marktnieuws

Schrijf je hier in

Inschrijven wekelijks Marktnieuws

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Gerelateerde artikelen