MARKTVISIE | Neerwaartse druk op gas- en elektraprijzen

Marijke van Rongen · Friday 26 August 2016

Het belangrijkste nieuws deze week kwam op maandag 22 augustus uit Engeland. De grote gasopslag Rough blijkt de komende winter toch veel meer gas te kunnen leveren dan eerder aangekondigd.

Het belangrijkste nieuws deze week kwam op maandag 22 augustus uit Engeland. De grote gasopslag Rough blijkt de komende winter toch veel meer gas te kunnen leveren dan eerder aangekondigd. Vanaf 1 november is 85% van de capaciteit beschikbaar in plaats van de eerder vermelde 15%. De TTF-gasprijs voor de winterkwartalen daalde hierdoor meteen ca. 0,5 eurocent/m3. Ook de korte termijn prijzen ondervinden neerwaartse druk; oorzaken: het mooie weer, volle gasopslagen en goede aanvoer. De TTF-daggasprijs daalde begin deze week naar 10,3 eurocent/m3; een nieuw laagte record sinds maart 2010. Door het einde van onderhoud aan de Nordstream transportleiding stroomt er weer volop Russisch gas naar Europa en viel de exportvraag naar Duitsland weg. Halverwege week 34 steeg de daggasprijs opeens weer. Door de start van onderhoud (tot einde week 34) aan een andere transportleiding uit Rusland (Yamal-transportleiding via Polen) steeg de Duitse vraag weer flink.

De lange termijn TTF-gasprijzen liepen ook deze week weer mee met de olieprijs, valutaverhoudingen en de marktbeweging op de korte termijn. De aankondiging van de OPEC dat Iran bereid zou zijn om mee te denken over productiebeperkingen heeft tot nu toe geen effect op de olieprijs. Vorige week was hij even boven de 50 dollar/vat, maar daarna daalde hij weer. De OTC-elektra prijzen volgden gas en de steenkoolprijs (- 2,5 dollar). De prijs voor de CO2-emissie rechten handhaafde zich rond de 4,7-4,8 euro/ton.

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
  17 aug 24 aug     17 aug 24 aug
TTF-daggas 11,20 11,25 OTC-base sept ’16 30,60 30,25
TTF sept ’16 11,70 11,00 OTC-peak ’17 38,30 38,00
TTF jaar ’17 15,30 14,70 OTC-base ’17 31,45 30,70

 

Korte termijn

De TTF-daggasprijs dipte afgelopen weekend, zoals aangegeven, naar de laagste waarde in 6 jaar. Meer vraag (export naar Duitsland en van gascentrales) zorgde daarna voor herstel. De korte termijn TTF-gasprijzen waren sowieso flink beweeglijk door eindigend en startend onderhoud, beter weer, meer LNG aanvoer en het geruststellende nieuws over de betere beschikbaarheid van gasopslag Rough in Engeland. Handelaren die geanticipeerd hadden op krapte, proberen van hun longposities af te komen en dat drukt de prijzen.

De APX peakprijzen zijn nu flink omhoog. Door het warme weer is er veel meer vraag, zowel binnenlands als uit de landen om ons heen. Daarnaast is er (tijdelijk) minder centrale capaciteit door problemen met een kolencentrale op de Maasvlakte. De onbalansprijzen, die tijdens de vorige warme periode afgelopen juli flink omhoog gingen, blijven tot nu toe relatief laag (rond de APX). Oorzaak: Koelere nachten en er is nu veel meer import-export capaciteit (Nederland <-> Duitsland) beschikbaar, waardoor onbalans veel beter en sneller opgevangen wordt. De APX-peakprijzen stegen van gemiddeld 30-32 euro/MWh naar 46 euro/MWh voor donderdag 25 augustus. De offpeakprijzen handhaafden zich rond de 28 euro/MWh.

De WKK-dagsparkspread zat in de lift door de hogere APX-peakprijzen en steeg van gemiddeld 10 naar 27 euro/MWh. De WKK-sparkspread voor de winterkwartalen deed niet veel en handhaafde zich tussen de 15 en 16 euro/MWh.

Lange termijn

Het marktsentiment kreeg deze week ook meer vat op de TTF-gasprijzen voor de lange termijn. Bij een olieprijs die bewoog tussen de 49 en 50 dollar/vat daalden ze per saldo toch met ongeveer 0,5 eurocent/m3. De OTC-elektraprijzen volgden gas; de baseprijzen elektra kregen een extra zetje omdat ook de steenkoolprijs daalde.

De sparkspread 2017 voor tuinbouw WKK’s handhaafde zich rond de 13,5 euro/MWh door de gelijkgerichte beweging van de gas- en elektraprijzen.

Visie

De marktverwachting voor korte termijn TTF-gas wijzigen we van onzeker naar stabiel. Afgelopen week waren de prijzen beweeglijk door allerlei nieuws en het warmere weer. In week 35 wordt het wisselvalliger en iets koeler; maar tegenover mogelijk meer vraag daardoor, staat betere aanvoer door einde onderhoud en meer LNG.

De marktverwachting voor korte termijn elektra wijzigen we van onzeker naar stabiel. De hogere APX-peakprijzen door het warmere weer zijn van tijdelijke aard. Na het weekeinde wordt het koeler. Goede voorspelbaarheid van aanbod en afname en ruime beschikbaarheid van (back-up) capaciteit zal naar verwachting ook geen grote bewegingen in de onbalansprijzen geven.

De marktverwachting voor lange termijn OTC-elektra en TTF-gas handhaven we op stabiel. Ze volgen de marktbewegingen bij de korte termijn en de grondstofprijzen en blijven, naar verwachting, binnen de bandbreedtes.

Deel op
Op de hoogte blijven?

Ontvang elke week ons Marktnieuws

Schrijf je hier in

Inschrijven wekelijks Marktnieuws

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Gerelateerde artikelen