MARKTVISIE | Gas- en elektraprijzen gedaald

Marijke van Rongen · Thursday 4 August 2016

Ondanks een druk onderhoudsprogramma voor de komende maanden, zijn de TTF-gasprijzen voor de korte termijn de afgelopen week gedaald.


Ondanks een druk onderhoudsprogramma voor de komende maanden aan productievelden in Noorwegen en de Noordzee, zijn de TTF-gasprijzen voor de korte termijn de afgelopen week gedaald. Tegenover minder aanvoer stond een nog lagere vraag, met name door minder export en een afnemende injectievraag voor de gasopslagen (het vulpercentage is ca. 14% hoger dan vorig jaar). De commotie over de beperkte beschikbaarheid van de Engelse gasopslag Rough de komende winter, is door het bearish zomersentiment (vakanties) volledig op de achtergrond gekomen.

De lange termijn TTF-gasprijzen daalden ook door het tamme handelsklimaat en de combinatie van een lagere olieprijs (naar 42 dollar/vat), en een sterkere euro. De OTC-elektraprijzen liepen met de gasprijzen mee omlaag, geholpen door de steenkoolprijs. Die daalde, na gepiekt te hebben op 61,5 dollar, naar 60,2 dollar. De prijs voor CO2-emissierechten handhaafde zich rond de lage waarde van 4,5 euro/ton.

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
27 juli 3 aug     27 juli 3 aug
TTF-daggas 14,20 13,20 OTC-base sept ’16 34,65 32,70
TTF sept ’16 14,55 13,45 OTC-peak ’17 40,30 38,90
TTF jaar 2017 16,30 15,35 OTC-base ’17 33,50 32,15

Korte termijn

De korte termijn TTF-gasprijzen daalden de afgelopen week met ca. 1 eurocent/m3. Er is minder vraag door de vakantieperiode; ook voor de termijnen. Ook de prijzen voor de komende winterkwartalen daalden mee. Zo ging bijvoorbeeld TTF-gas voor kwartaal 4 van 16,15 naar 15,10 eurocent/m3. De APX-peakprijzen gingen deze week verder omlaag door de lagere temperaturen en door extra windproductie, met name de laatste dagen. De APX-peakprijzen gingen omlaag naar waarden rond de 31-32 euro/MWh en voor de offpeakuren naar 26-27 euro/MWh. Ook de onbalansprijzen daalden flink en lagen gemiddeld onder die van de APX. Door de extra windproductie zijn een aantal gascentrales uitgezet (grenswaarde hiervoor is een sparkspread van 3 euro/MWh). Hierdoor gingen de onbalansprijzen wat meer bewegen en piekten deze overdag weer geregeld omhoog. De dagsparkspread WKK zakte de afgelopen week verder weg naar het lage niveau van 10 euro/MWh door de lagere APX-peakprijzen.

Lange termijn

De olieprijs bewoog de afgelopen weken op en neer tussen de 42 en 44 dollar/vat en had de lange termijnprijzen TTF-gas op sleeptouw. De laatste week is de tendens omlaag; versterkt door een duurdere euro (die steeg van 1,10 naar 1,12 dollar/euro). De lange termijn OTC-elektraprijzen daalden, door het goedkopere gas, ook met meer dan 1 euro/MWh.

De sparkspread 2017 voor tuinbouw WKK’s deed door de vrijwel parallelle bewegingen van de gas- en elektraprijzen niet veel. Hij daalde licht naar gemiddeld 13,5 euro/MWh. Bij de centrales daalde met name de darkspread van kolencentrales, door de dure steenkool, verder tot onder de 10 euro/MWh.

Visie

De marktverwachting voor korte termijn TTF-gas wijzigen we van onzeker naar stabiel. De tendens was de afgelopen week omlaag door de lage vraag. Gezien de weersverwachting (droger weer, meer zon en stijgende temperaturen) zal daar niet zo veel verandering in komen, maar de komende weken start er veel onderhoud en dat maakt de kans op flinke daling aanzienlijk kleiner.

Als in de loop van augustus de handelaren terug zijn van vakanties, en de balans voor de komende winterperiode wordt opgemaakt, wordt de kans op beweging groter.

De marktverwachting voor korte termijn elektra handhaven we op stabiel. Prijzen kunnen zich wel iets herstellen van het huidige lage niveau door het betere, minder wisselvallig weer. Wind en zonproductie worden daardoor beter voorspelbaar, met minder onbalans tot gevolg.
De marktverwachting voor lange termijn OTC-elektra en TTF-gas handhaven we op stabiel. TTF-gas blijft hand in hand lopen met de olieprijs en die beweegt nu in een bandje rond de 42 dollar/vat; OTC-elektra volgt gas.

Deel op

Gerelateerde artikelen