ERVARING | EnergieReductieplan | Maurice vd Hoorn

Monique Smid · Monday 18 September 2017

Maurice heeft met het EnergieReductieplan inzicht in hoe hij de installaties het beste kan aansturen op warmte- en koudevraag én op prijs. Zo realiseert Maurice nu minimaal 20% lager elektriciteitsverbruik dan voorheen.

Voor verwarming en koeling in de kas gebruikt Maurice een warmtepomp met warmte- en koudeopslag. Vanwege de verhouding tussen koeling en warmtevraag is aanvullende warmte nodig. Deze warmte wordt opgewekt met een elektrische boiler. De elektriciteit wordt zoveel mogelijk ingekocht op de momenten dat de elektriciteitsbehoefte in Nederland laag is, voornamelijk op de onbalansmarkt.

Met behulp van de footprintberekening en deze achtergrondinformatie startte Robert Meijer, EnergieSpecialist bij AgroEnergy, samen met Maurice het onderzoek naar verbetering van de footprint. De kennis van Robert over energiebeheer, de tooling van AgroEnergy en kennis van Maurice over zijn systemen en teelt, leidde tot een EnergieReductieplan met positieve resultaten en praktische acties.

“Met de uitkomsten van het rapport ben ik weer even op scherp gezet. Het geeft een strategisch inzicht hoe ik met dagelijkse sturing mijn energiekosten zo laag mogelijk kan houden, aldus Maurice.”

Lagere footprint én minder energiekosten
Aan de hand van een uitgebreide data-analyse heeft AgroEnergy voor Maurice inzichtelijk gemaakt hoe hij de installaties voortaan het beste kan aansturen op warmte- en koudevraag én op prijs. Zo realiseert hij een minimaal 20% lager elektriciteitsverbruik dan voorheen; dit bespaart hem jaarlijks 3,80 euro per vierkante meter. Ook in CO2 -termen betekent de optimalisatie een aanzienlijke verbetering: zijn totale footprint is verlaagd met 16%.

Maurice realiseert minimaal 20% lager elektriciteitsverbruik en verlaagde zijn footprint met 16%. “Dit maakt de investering in het rapport meer dan goed!”

 

Meer weten over het EnergieReductieplan? Lees hier meer.
Deel op

Gerelateerde artikelen