ERVARING | BiedOptimaal | Cluster Lingezegen

Robert Meijer · Wednesday 19 April 2017

Lingezegen is een energiecluster dat streeft naar 100% duurzaamheid in 2025. Meerdere tuinders in dit cluster maken daarvoor gebruik van BiedOptimaal.

“We halen nu een efficiëntie van 95% en in 2025 willen zij energieneutraal zijn.” BiedOptimaal speelt een belangrijke rol in deze missie.

BiedOptimaal kijkt naar de warmte- en CO2-behoefte in de kas voor de komende dagen, naar de historisch verbruikte warmte en de voorspelling van wind, zon en buitentemperatuur. Daarbovenop kijkt het naar de dagprijzen voor gas en stroom op de energiebeurzen. Berno Schouten, beheerder van het cluster vertelt: “We krijgen elke dag de optimale APX-bieding voorgesteld. Op basis van deze gegevens doet BiedOptimaal een automatische bieding op de APX, en stuurt daarop zelf de systemen aan.”

Er zijn twaalf tuinders aangesloten bij Lingezegen Energy. Samen verkopen zij energie en wekken zij energie op met WKK’s. “In totaal hebben we zeven WKK-installaties in gebruik. De zelf opgewekte elektriciteit gebruiken onze tuinders voor een deel zelf en wat ze over hebben, leveren ze aan anderen”, aldus Berno.

Met BiedOptimaal spelen zij in op schommelingen in de vraag naar energie, en zorgen voor een verantwoorde productie. “Wij vertrouwen volledig op dit systeem. Het bespaart kosten en tijd. Alles gaat vanzelf zodat wij ons op ons echte werk kunnen richten.”

Deel op
Meer informatie

Wilt u meer weten over BiedOptimaal?

Laat uw vraag en gegevens achter, dan nemen wij contact met u op.

Of neem direct contact op via:

088 - 895 45 45

Gerelateerde artikelen