BLOG | Tuinbouw zonder gas

Eva Wieringa · Thursday 5 April 2018

Tuinbouw zonder gas wat houdt dat nu eigenlijk in?
In een exclusief geschreven blog voor Goedemorgen vertelt Peter van den Berg uitgebreid over dit onderwerp.

Rond Pasen maakte minister Wiebes bekend welke maatregelen hij wil nemen om de gaswinning in Groningen te kunnen beperken. Maar met 12 miljard m³ kan in een koude winter niet voldoende laagcalorisch gas geleverd worden om al het verbruik te kunnen dekken. En dan is er een probleem. We hebben een paar weken geleden ervaren dat twee weken kou met felle oostenwind de productie- en opslagcapaciteit van gas al vol benut was.

Wat moet of kunt u hiermee als tuinder? Nu zo veel mogelijk gas voor zoveel mogelijk jaren contracteren en vastleggen? En hiermee proberen zolang mogelijk recht op gas te hebben. Of nu definitief beslissen om de WKK niet te reviseren? Omdat gasverbruik straks verboden wordt?

Alle reden dat u zich de vraag stelt: wat zijn voor mijn bedrijf de mogelijkheden om naar duurzame warmteverbruik te komen? Is dat aansluiting op een aardwarmteproject of een warmteleiding in de buurt? Of is het een warmtepomp met acquifer? En waar komt dan mijn CO2 vandaan? Per wanneer kan dit?

Kan dit morgen? Nee we moeten reëel zijn: aardwarmteclusters, warmterotondes, offshore windparken en andere grote productie-eenheden zijn niet morgen klaar. Maar we moeten nu wel versnellen.

Benieuwd naar het volledige blog van Peter van den Berg? lees hier verder op Goedemorgen groente
Deel op

Gerelateerde artikelen