BLOG | Keuze voor energieverbruikers

Peter van den Berg · Wednesday 23 March 2016

Het is jaren geleden dat we een winter hebben meegemaakt met daggasprijzen van 12 ect/m3 en jaarblokprijzen onder 14 ect/m3.

In de onderstaande blog schrijft Peter van den Berg, directeur inkoop bij AgroEnergy, over de veranderende energieprijzen. Dit artikel verscheen eerder op de site van Groentenet en Sierteeltnet.

Lage olieprijzen: tijdelijk of blijvend?

Het is jaren geleden dat we een winter hebben meegemaakt met daggasprijzen van 12 ect/m3 en jaarblokprijzen onder 14 ect/m3. Als oorzaak wordt, naast de zachte winter, steevast de lage olieprijs genoemd. In januari 2016 zakte de Brent olie onder 30 dollar/vat; inmiddels is deze weer rond 40 dollar/vat. We zijn snel gewend geraakt aan prijzen van deze hoogte. We lijken al weer vergeten dat de olieprijs pas voor het eerst in 4 jaar onder 100 dollar/vat kwam in het najaar van 2014. Wel stellen we ons de vraag: zijn deze lage prijzen tijdelijk of blijvend?

Oorzaken

Dan kijk je eerst naar de oorzaken. In de economische analyses verwijzen schrijvers naar schalie-olie en schaliegas; de hervatte productie in Libië en Iran en de tactiek van Saoedi-Arabië om de duurdere producenten de nek om te draaien met lage prijzen.

Waar zijn de profeten van stijgende energieprijzen gebleven? Het ‘peak oil’ scenario dat in 2008 massaal door deskundigen werd aangehangen, hoor je nooit meer. Betekent dit nu dat het onzin was en fossiele brandstoffen niet op zullen raken en niet echt schaars zullen worden? En we dus ook niet gestrest moeten zoeken naar alternatieven?

Onze eerste reactie is om te denken: dit is een varkenscyclus. Olie- en gasprijzen waren hoog. Bedrijven vonden het op basis van die prijzen verantwoord om te investeren in nieuwe putten of bestaande putten verder te kunnen leegpompen, waardoor er meer aanbod ontstond. De vraag is minder gegroeid dan verwacht of neemt zelfs af, dus er is een tijdelijk overschot. De prijs is nu laag, er wordt niet meer geïnvesteerd. Dat betekent straks weer een tekort en dus het is wachten op weer een hoge prijs.

En nu

Of is er echt iets veranderd? Blijft de vraag structureel achter, omdat energieverbruikers intussen echt keuze gekregen hebben? Dat laatste is beslist waar. Niet eerder kon een klant zo makkelijk kiezen tussen vervoer op olie(producten), aardgas/LNG of elektriciteit. En vervolgens kiezen of hij deze elektriciteit zelf maakt, of inkoopt.

Deze keuzevrijheid van klanten verandert de energiemarkten ingrijpend. De grote producenten kunnen niet meer begroten op ‘altijd groei’, want klanten stappen over vanwege duurzaamheid of wanneer ze een brandstof te duur vinden..

Adjied Bakas drukte dit onlangs mooi uit: ‘het stenen tijdperk was niet voorbij omdat de stenen op waren, maar omdat mensen kozen voor iets beters’. Dus is het antwoord op de vraag: wat kiest u?

Peter van den Berg,

Directeur inkoop

Deel op

Gerelateerde artikelen